Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Dinin siyasileşmesi ve siyasetin dinselleşmesi büyük bir hata - Son Dakika
Güncel

Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Dinin siyasileşmesi ve siyasetin dinselleşmesi büyük bir hata

Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Dinin siyasileşmesi ve siyasetin dinselleşmesi büyük bir hata

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Şu anda ahlaki üstünlük noktasında sorunlar yaşıyoruz" değerlendirmesi yaptı. Dinin siyasete dahil edilmesi üzerine konuşan Görmez açıklamasının devamında, "Dinin siyasileşmesi, dinin salt politik bir mekanizmaya dönüşmesi ne kadar büyük bir hata ise, siyasetin dinileşmesi, siyasetin din gibi takdim edilmesi de o kadar büyük bir tehlikedir" ifadelerini kullandı.

12.05.2022 14:51  Güncelleme: 14:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Açıkdeniz isimli dergiye yaptığı değerlendirmede "Güç ve iktidar sahibi olmak, bizatihi ümmeti inşa etmenin önüne geçti. Bu da beraberinde gündelik politik ve ideolojik bir şey doğurdu. Bu söylemin kendisi dinin sırtında yüke dönüştü aslında. Ve bu sefer o gücü kaybetmemek bir gayeye dönüştü. Bunun için de en ağır, en hoyrat dil kullanılmaya başlandı." diye konuştu.

KUTUPLAŞMA UYARISI

Görmez tespitlerine şöyle devam etti:

"Dinin siyasileşmesi, dinin salt politik bir mekanizmaya dönüşmesi ne kadar büyük bir hata ise, siyasetin dinileşmesi, siyasetin din gibi takdim edilmesi de o kadar büyük bir tehlikedir. Bu iki büyük tehlike şu anda dinin sırtındaki iki büyük yüktür. Bu hepimizin dilini de, kalbini de, ilişkilerimizi de etkiliyor. Bütün kutuplaşmaları da bu doğuruyor.

Pek çok yangında, ölen insanların çoğu acemi itfaiyecilerin hatalarıyla ölürler. Eğer itfaiyeci acemi ise insanları tahliye etmeden önce suyu oraya basar ve insanların dumandan ölmesine yol açar. Aslında acemi olduğu halde kendisine usta itfaiyeci rolü biçip bu ateşleri söndürmek isteyen pek çok âlimimiz, mütefekkirimiz, aydınımız var. Bu nedenle biz dumanda boğuluyoruz."

"GENÇLERİN İSLAMDAN KOPUŞU"

Görmez, gençliğin dinden uzaklaşmasına dair de yorumlar yaptı:

"Bir adama dindar dendiği zaman aklımıza ilk gelecek şey, âdildir, emindir, ahlaklıdır, dürüsttür olmalı. İslam ümmeti teknolojiyi kaybetmekle üstünlüğünü kaybetmez. Ama ahlaki üstünlüğümüzü kaybettiğimiz zaman biz kaybederiz. Şu anda ahlaki üstünlük noktasında sorunlar yaşıyoruz.

Mubah alanını daraltan bir takva anlayışı var. Ruhbanlığı, rahbaniyeti takvayla karıştıranlar var. Bu da gençliğin İslam'dan kopuşuna yol açıyor."

Son Dakika Güncel Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Dinin siyasileşmesi ve siyasetin dinselleşmesi büyük bir hata - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • Erkan Çamur: bunu emekli olunca degil mersedese binerken söylemen gerekirdi 60 6 Yanıtla
  • Selami Gelekli: Biz zamanında kendi icraatlarını da gördük hani eskiden ne yapmış ki şimdi utanmadan konuşabiliyor 27 17 Yanıtla
  • AHMET GEZER GEZER: Geçmiş olsun Mehmet bey. iş işten geçti. 26 3 Yanıtla
  • Hakan Ardak: Günah çıkarmış diye düşündüm 24 5 Yanıtla
  • Murat : Oo günaydın hocamm. Nedense hep bir siyaset hayatı bitenlerin aklı başına geliyor. Hayır bide şu var ki! Biz o kadar aptal bir millet miyiz ki teknoloji ve ahlakı aynı anda yurutemiyoruz. Nedir yani hep bir teknoji antipatisi 23 4 Yanıtla
  • Nuray Yigit: bu kadar cıplak çocuk varken ayağında ayakkabı bile olmayan siz o yaşantıları sürüp hala din ahlak diyebiliyorsunuz pesssss 15 11 Yanıtla
  • NEVZAT İRMAK: Sefa içinde yaşıyorsunuz 15 7 Yanıtla
  • kenan ersoy: Ne kadar manidar.devletlerin halkı olur.tek bir dini olmamalı din,dil, ırk ayrımı.neyse 8 2 Yanıtla
  • BRAVL STARS: Gecikmiş ve doğru bir tespit. 2 0 Yanıtla

Advertisement