GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Koyunlardan detaylar
Malatya İli Damızlık Koyun ve Keçi Üreticileri Birlik Başkanı İhsan Akın ile röportaj "Ette tavan fiyat hem üretici hem tüketici lehine"
Malatya İli Damızlık Koyun ve Keçi Üreticileri Birlik Başkanı Akın:
"Tüketici normalde 30, 35 lira arası tüketeceği ete 45-50 lira ödüyor. 55 liraya kadar dayandırdılar. Bakanlık buna 'dur' dedi. Şu anki tavan rakamlarının hem üreticinin hem de tüketicinin lehine olacağını düşünüyorum"
"Üretimden tüketime gelene kadar et 2-3 el değiştirdiği için tüketicimiz yüksek rakamlara et tüketiyor"
Malatya İli Damızlık Koyun ve Keçi Üreticileri Birlik Başkanı İhsan Akın, ette tavan fiyat uygulamasına ilişkin, "Tüketici normalde 30, 35 lira arası tüketeceği ete 45-50 lira ödüyor. 55 liraya kadar dayandırdılar. Bakanlık buna 'dur' dedi. Şu anki tavan rakamlarının hem üreticinin hem de tüketicinin lehine olacağını düşünüyorum" dedi.
Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ette tavan fiyat uygulaması dolayısıyla yetiştiriciler adına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e teşekkür etti.
Ette yüksek fiyatların hem üretici hem de tüketici için herhangi bir faydasının bulunmadığını dile getiren Akın, tavan fiyat uygulamasının üreticiye çok fazla sıkıntı yaratmayacağı gibi tüketiciye de çok faydası olacağını vurguladı.
Akın, "Marketlerde, kasaplarda et fiyatlarına serbest piyasa olması münasebetiyle yüksek kar konulmuştu. Bu kar amacına baktığımız zaman, geçmiş yıllarda 8-10 lira kar konulurken, son yıllarda aşırı bir kar yüklemesi yapıldı. Aracılar, spekülasyon üretmek isteyenler para kazandığı için yapıldı bu. Ne üreticiye faydası var ne de tüketiciye" ifadelerini kullandı.
"Piyasa fazla serbest olmamalı"
Kar oranının çok yüksek tutulmasının tüketicinin sıkıntı yaşamasına neden olduğuna dikkati çeken Akın, şunları kaydetti:
"Bu ortama da bakanlık yetkilileri, bakanımız, hükümetimiz 'dur' dedi. Tavan fiyatının çok faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü geçmiş yıllara baktığımız zaman serbest piyasa çok fazla serbest oldu. İş ve işlemler serbest olsa da her zaman ara ara kontrol edilmesi gerekiyor. Üretimden tüketime gelene kadar et 2-3 el değiştirdiği için tüketicimiz yüksek rakamlara et tüketiyor. Serbest piyasanın fazla serbest olmaması gerekiyor."
Reyonlara gelen etin yüksek kar oranlarıyla tüketiciye sunulmasını eleştiren Akın, "Yetiştiricilerden 23 liraya kesilen küçükbaş, 24 liraya kesilen büyükbaş hayvan etinin reyonlara gelene kadar farklı eller değiştirmesinden veya birebir aracı olmaksızın yüksek kar oranları konularak satılmasında yetiştiricinin cebine giren çok fazla bir şey olmuyor. Ama tüketici için sıkıntılı oluyor. Tüketici normalde 30, 35 lira arası tüketeceği ete 45-50 lira ödüyor. 55 liraya kadar dayandırdılar. Bakanlık buna 'dur' dedi. Şu anki tavan rakamlarının hem üreticinin hem de tüketicinin lehine olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Bakanlığın almış olduğu kararın yerinde olduğunu vurgulayan Akın, bunun sahaya yansıması için ilgili kurum ve kuruluşların gerekli takibi yapmaları gerektiğini belirtti.
"İthalattan yana değiliz"
Akın, yetiştiriciler birliği olarak hayvan ithal edilmesinden yana olmadıklarını anlatarak, "Büyük işletmelerin piyasaya mal sürmemesinden kaynaklanan bazı sıkıntılar var. Bundan dolayı da yüksek kar elde etmek isteyen, puslu havaları seven, yurt dışından hayvan ithal etmek isteyen veya et ithal etmek isteyen insanlar yerli yetiştiricilerimize zarar veriyor" dedi.
Türkiye'de küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığının yeterli olduğunu ifade eden Akın, "Kesinlikle farklı şeylere gerek yok. Biz her zaman söylüyoruz aile işletmelerine destek olunması lazım. Aile işletmeleri kırsalda küçükbaş hayvan üretiminde çok önemli. Araziler engebeli. Bu bakımdan küçükbaş hayvancılık devlet ve bakanlık tarafından destekleniyor. Desteklerin artması noktasında farklı çalışmalar yapılabilir" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Ette Tavan Fiyat Hem Üretici Hem Tüketici Lehine' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?