"Evliya Çelebi'nin İzinde Seyahatname" Belgeselinin Tanıtım Töreni - Son Dakika
Güncel

"Evliya Çelebi'nin İzinde Seyahatname" Belgeselinin Tanıtım Töreni

"Evliya Çelebi\'nin İzinde Seyahatname" Belgeselinin Tanıtım Töreni

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Evliya Çelebi'nin İzinde Seyahatname" belgeseliyle ilgili, "Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sini okurken ve seyrederken çok şeyleri yeniden keşfetmiş gibi, ilk kez duymuş gibi, o günün özellikleriyle ağzından bal"...

13.12.2012 15:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, " Evliya Çelebi'nin İzinde Seyahatname" belgeseliyle ilgili, "Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sini okurken ve seyrederken çok şeyleri yeniden keşfetmiş gibi, ilk kez duymuş gibi, o günün özellikleriyle ağzından bal damlayan sözlerle anlatan müthiş belgeseli takip etmiş olacağız" dedi.

Arınç, TRT ve Türk Dil Kurumu (TDK) işbirliğiyle hazırlanan "Evliya Çelebi'nin İzinde Seyahatname" belgeselinin tanıtım törenine katıldı.

Çok güzel bir belgesel hazırlandığını, Evliya Çelebi'yi sevenlerin bu toplantıda, sürekli onu ve Seyahatname'yi konuştuğunu belirten Arınç, "Onları tebrik ediyorum. Bu kadar Evliya Çelebi'yi sevmek herkes için nasip değil. Bu Evliya Çelebi'nin gitmediği gezmediği yer kalmamış ve Osmanlı döneminin yüz akı tarihi şahsiyetin ne kadar benimsendiğini, Seyahatname'nin dünya klasikleri içinde yer alabilecek çok önemli bir eser olduğunu gösteriyor" dedi.

UNESCO'nun Evliya Çelebi'nin doğumunun 400. yılı olan 2011 yılını Evliya Çelebi yılı ilan ettiğini anımsatan Arınç, bu belgeselin de geçen yıl Bursa'da ilk adımının atıldığını söyledi.

Evliya Çelebi'nin Bursa'yı anlatırken yeşilliğinden, su kaynaklarından, Uludağ'dan, kültür varlıklarından bahsettiğini, sonunda da "velhasıl bursa sudan ibarettir" dediğini belirten Arınç, Bursa'nın barındırdığı güzel değerleriyle Evliya Çelebi'nin methine mazhar olduğunu belirtti.

Seyahatname'nin de bir bankanın yayınlarında basıldığını anlatan Arınç, hazırlanan belgeselle de herkesin Seyahatname'yi izlemesinin sağlandığını ifade etti.

Bu 10 bölümlük belgeseli tüm ülkenin izlemesini tavsiye eden Arınç, "Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sini okurken ve seyrederken çok şeyleri yeniden keşfetmiş gibi, ilk kez duymuş gibi, o günün özellikleriyle ağzından bal damlayan sözlerle anlatan müthiş belgeseli takip etmiş olacağız" diye konuştu.

-"Seyredilmesi gereken kaliteli bir çalışma"-

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de 10 cilt olan Seyahatname'nin belgeselinin de 10 bölüm olduğunu söyledi. Çalışmaların yaklaşık 1,5 yıl önce başladığını ve 10 farklı ülkede çekimler yapıldığını anlatan Şahin, seyredilmesi gereken, kaliteli bir çalışma ortaya konulduğunu belirtti.

TRT Türk Genel Yayın Yönetmeni Ümit Sezgin de izleyicilerden kültür programlarını artırmaları yönünde talepler geldiğini ve bu yönde yapılan çalışmaların karşılığını ödüllerle aldıklarını belirtti. TDK'nın projenin başından beri çalışmanın içinde olduğunu dile getiren Sezgin, Türk Dil Kurumu'nun eski ve yeni yönetimine teşekkür etti.

TDK Başkanı Mustafa Kaçalin ise projenin TRT ile ortaklaşa yapılmasının güzel bir başlangıç olduğunu belirterek, belgeseli yapılabilecek başka konularda da bu tür çalışmalar yapılabileceğini söyledi.

TDK Eski Başkanı Şükrü Haluk Akalın da konusunu tarihten alan bir dizinin tartışıldığı bugünlerde böylesine önemli bir belgeselin tamamlanmış olmasından dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Akalın, Evliya Çelebi'nin doğumunun 400. yılını çeşitli etkinliklerle kutlarken, kalıcı eser vermek ve Evliya Çelebi'yi dünyaya tanıtmak arzusuyla yola çıktıklarını ve çok güzel bir işbirliğiyle hareket edildiğini kaydetti.

-Engelli personel istihdamı-

Başbakan Yardımcısı Arınç, daha sonra TRT'de istihdam edilen engelli personelin aday memur eğitimi için düzenlenen törene katıldı. Sınavı kazanan engelli personeli kutlayan Arınç, TRT'de çalışmanın ayrıcalık olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün TRT'ye yaptığı ziyareti anımsatan Arınç, Cumhurbaşkanı Gül'ün TRT'nin bugün geldiği noktayı, takdirle karşıladığını, Türkiye'nin modernleşme serüveni olarak gördüğünü belirtti.

Bugün TRT'nin geldiği noktanın geçmişle kıyas edilmesinin Cumhurbaşkanı Gül'ün övgülerinde ne kadar haklı olduğunu gösterdiğini ifade eden Arınç, TRT'nin dünyadaki kamu yayıncılığı yapan televizyonların hiçbirisinin gerisinde olmadığını, onlarla pek çok noktada boy ölçüşebilecek bir kurum olduğunu söyledi.

TRT'nin 15 kanala ulaştığını anlatan Arınç, Türkçe dışında başka dillerde de yayın yapıldığını hatırlattı. TRT'nin bugün pek çok konuda başa güreştiğini ve herkes tarafından takdir edildiğini belirten Arınç, TRT'nin radyoları ve internet sitelerinin de etkin bir çalışma yürüttüğünü anlattı.

TRT'de sınav kazanarak aday memur eğitimine başlayacak engelli personele seslenen Arınç, "Artık size özürlü denmeyecek. Anayasa'da özürlü kelimesi geçiyor, Özürlüler İdaresi Başkanlığı var ama son Bakanlar Kurulu toplantımızda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın tasarısını oy birliğiyle kabul ettik. Bundan sonra nerede özürlü, sakat, askerliğe elverişsizdir veya benzer cümleler geçiyorsa onların yerine engelli olarak kabul edeceğiz. Anayasa'nın bir maddesi, kanun da değil değiştirilmesi kolay değil ama o maddeyle ilgili de diğer partilerle ilişki kuruldu anayasa değişikliğini gerçekleştirmiş olacağız" dedi.

Engelliliğin hayatın bir gerçeği olduğunu belirten Arınç, Türkiye'de 8 evden birinde 1 engelli yaşadığını anlattı.

Hükümetin engelliler için pek çok çalışma yürüttüğünü ifade eden Arınç,

"Ailelerinin göz yaşını dindirmeyi ve onlara yeni iş fırsatları vermek suretiyle hayatta var olduklarını kanıtlamalarını mümkün hale getirdik" diye konuştu.

-"Hükümet'in sağlıktan sonra en başarılı alanı"-

Arınç, Hükümet'in en başarılı olduğu alanlarda engellilere yapılan yardım ve yatırımların, sağlık alanından sonra ikinci sırada olduğunu söyledi.

Engelli personelin TRT'deki başarısının bütün kurumlar için örnek olacağını ifade eden Arınç, TRT çalışanı olarak toplum içinde her zaman prestijli bir konumda olacaklarını kaydetti. Arınç, "Engelsiz TRT projesininin" de başarıyla tamamladığını, kurumun bütün binalarının engellilere göre hazırlandığını belirterek, bunun da bütün kurumlara örnek olmasını diledi.

TBMM binasında da engellilere yönelik çalışmalar yapıldığını anlatan Arınç, hayatın yaşanır hale gelmesi için engelsiz bir dünya kurulması gerektiğinin altını çizdi.

Öte yandan, Arakan'a yardım kampanyasında TRT'nin başarılı çalışması olduğunu belirten Arınç, emeği geçen ekibe teşekkür etti.

Türkiye'nin neresi olursa olsun mağduriyet yaşanan her yere yardım gönderdiğini dile getiren Arınç, "Çünkü Türk milleti asil, necip, hamiyetsever, yardımsever bir millet. Dünyanın neresinde olursa olsun imdat çığlığını duyduğumuzda hemen ekmeğimizi paylaşıyoruz" dedi.

Suriye'den gelen 140 bin civarındaki sığınmacıya 500 milyon lira harcama yapıldığını anlatan Arınç, Hükümet'in bu konuda elinden geleni yaptığnı söyledi.

Türk milletinin Arakan'da da duyarlılığını gösterdiğini belirten Arınç, TRT'nin de Türk milletinin hassasiyetine sahip çıktığını kaydetti.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de son dönemlerde TRT'nin, izlenme oranlarının artması, kaliteli yayınların devreye girmesiyle tekrar özel televizyonlarla yarışır hale geldiğini belirterek, "Yeni arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin, bu düşünceyi zihinlerinden hiç silmemelerini istiyorum. Kendilerinden önce kuruma girenleri kendilerine örnek almalarını istiyorum" dedi.

Şahin, ayrıca, Arakan'da Başbakanlığın başlattığı yardım kampanyasına kurum olarak 3 günde rekor düzeyde katılım sağladıklarını ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Arakan'a yardım kampanyasında emeği geçen TRT personeline teşekkür belgesi veren Arınç, daha sonra minyatür sanatçısı Şermin Ciddi tarafından yapılan ve Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesini özel çizimlerle anlatan çalışmaların yer aldığı minyatür sergisini gezdi.

Muhabir: Ferdi Türkten

Yayıncı: Ertuğrul Cingil - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Evliya Çelebi'nin İzinde Seyahatname' Belgeselinin Tanıtım Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement