Fbı'a Yakın Dövüş ve Savunma Sanatını Öğreten Türk - Son Dakika
Güncel

Fbı'a Yakın Dövüş ve Savunma Sanatını Öğreten Türk

Fbı\'a Yakın Dövüş ve Savunma Sanatını Öğreten Türk

Dünyada birçok özel polis timine eğitim veren Salih Avcı’nın öğrencileri arasına FBI ve Virginia’daki polis akademisi de girdi “Ustaların ustası” Avcı: “Kısa süreli de olsa verdiğim eğitimden çok memnun kaldılar.

27.12.2013 11:26

ERKAN AVCI – Uluslararası alanda birçok özel polis birliğine yakın dövüş ve savunma sanatını öğreten Türk dövüş ustası Salih Avcı'nın ders verdiği birimlerin arasına dünyada en güçlü polis örgütlerinden biri olarak tanınan Amerikan Federal Araştırma Bürosu (FBI) ile Virginia eyaletindeki Fairfax Ceza Yargılaması Akademisi de girdi.

Avcı, Türk Büyükelçiliği'nin de girişimleriyle eğitim vermek için geldiği ABD'nin başkenti Washington'da AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Almanya'da 1971 yılından bu yana yaşayan Avcı, 1980'de kendini korumak üzere başladığı Çin savunma sporu olan "wing tsun" sanatında kısa sürede uzmanlaşarak Aachen'da okul açmış. Verdiği eğitimle Avcı'nın şöhreti kısa sürede tüm bölgede yayılmış. Çevik ve hızlı hareketleriyle dikkati çeken Avcı, bir süre sonra Avrupa Wing Tsun Organizasyonu içinde önde gelen ilk beş, daha sonra da ilk üç eğitmeni arasına girmiş. Göpingen'de 1991'de düzenlenen Uluslararası Polis Tecrübe Paylaşımı ve Gelişme Semineri'nde tüm Avrupa'dan davet edilen sekiz savunma sanatı ustasını geride bırakan Avcı, ustaların ustası "sigung" sıfatıyla anılmaya başlanmış. Almanya Kuzey Ren-Westfalya eyaletinin özel polis timi olan SEK'yı 1992'de çalıştırmaya başlayan Avcı, bu birimin hala şef çalıştırıcısı konumunda.

"Avcı Wing Tsun-Escrima Organizasyonu" adında kendi organizasyonunu 1997'de kuran Avcı, Almanların en gözde eğitmenlerinden biri olmuş. 2002'de yeni sistemini sahada yaklaşık 35 bin görevlisi bulunan Kuzey Ren-Westfalya eyaletinin polislerinin eğiticilerine de öğretmeye başlamış. Almanya dışından da taleplerle karşılaşan Avcı, Fransa'dan Sudan'a Hollanda'dan Hindistan'a kadar birçok ülkede güvenlik birimine dersler vermiş.

Türkiye'de de Polis Özel Harekat, Jandarma Özel Harekat, Ceza İnfaz Koruma Memurları, Başbakanlık Koruma gibi birimlerde düzenli aralıklarla dersler veren Avcı, 20 yılı aşkın süredir Almanya'da SEK, ZUZ, MEK, GSG9 gibi özel timlerin hala baş eğitmenliğini yapıyor.

Kaba kuvvete başvurmadan icraat-

Avcı, bir süre önce ABD'nin başkenti Washington'da da FBI ve Fairfax Ceza Yargılaması Akademisi'nde eğitimler verdi. ABD'de ilk seminerini FBI Akademisi'nde gerçekleştiren Avcı'nın dersine, akademide görevli savunma taktikleri eğitmenlerinden oluşan kalabalık bir grup katıldı. Avcı, burada sistemini uygulamalı olarak anlattı. Sistemlerinin pratik ve etkili oluşundan, kaba kuvvet kullanmadan ve karşıdaki kişinin zarar görmeyeceği bir anlayışta, profesyonel şekilde işin icrasına imkan vermesinden dolayı eğitime katılanların oldukça etkilendiğini belirten Avcı, beğeni topladıklarını, sistemlerinin gerekli ve faydalı olduğunun kendisine iletildiğini anlattı.

Avcı, ikinci eğitimini ise Virginia'daki Fairfax Ceza Yargılama Akademisi'nde görev yapan polislere verdi. Avcı, akademideki savunma taktiklerinden sorumlu eğitmenlere yönelik gerçekleştirilen dersin oldukça verimli geçtiğini söyledi. Avcı, "Kısa süreli de olsa verdiğim eğitimden memnun kaldılar. 'Ne zaman daha uzun süreli çalışabiliriz? Ne zaman tekrar gelebilirsiniz?' diye bize sordular, eğitime devam etmeye yönelik talepleri oldu. Eğitimin devamını bekliyorlar" dedi.

Yoğun programına rağmen zaman zaman ABD'ye gelmek istediğini belirten Avcı, "Almanya'da oldukça yoğun bir programım var. Rehin kurtarma timlerinden, gümrük, kaçakçılık timlerine varıncaya kadar federal polisin eğitmenlerine dersler veriyorum. Bu kadar yoğunluğun arasında buraya gelip Türkiye adına bir şeyler vermek oldukça farklı tabii. Onun için buraya da zaman ayıracağım" ifadesini kullandı.

-Tereciye tere satmak-

"Amerikalılar yakın dövüş savunma sistemini Türk hocadan mı öğreniyormuş" denildiğinde şaşırmamak gerektiğini belirten Avcı, Wing tsun ülkesi Çin'den bile kendisine davet geldiğini anlattı.

Almanya'daki başarılarının ardından Çin'de de adlarının duyulduğunu dile getiren Avcı, "Bana Çin polisinden 8, 9 yıldır davetiye geliyor. İşlerimin yoğunluğundan gidemiyorum. Aslında bu tereciye tere satmak. Wing tsun bir Çin savunma sanatı ama bir Türk hocadan eğitim almak istiyorlar" diye konuştu. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fbı'a Yakın Dövüş ve Savunma Sanatını Öğreten Türk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement