Filipinliler'e Uzanan Yardım Eli Yaraları Sarıyor - Son Dakika
Güncel

Filipinliler'e Uzanan Yardım Eli Yaraları Sarıyor

Filipinliler\'e Uzanan Yardım Eli Yaraları Sarıyor

Haiyan Tayfunu’nun izlerinin silinmeye çalışıldığı Filipinler’de Türkiye’den gelen yardımlar büyük katkı sağlıyor Ormoc’un Tambulilid Mahallesinde Türkiye Diyanet Vakfınca dağıtılan hijyenik paket ve şemsiye, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince verilen pirinç, bölge halkının yüzünü güldürdü.

22.12.2013 11:04

SARP ÖZER -Haiyan Tayfunu'nun izlerinin silinmeye çalışıldığı Filipinler'de Türkiye'den yapılan yardımlar zor durumdaki bölge halkına büyük destek sağlıyor. Bölgeye gelen sivil toplum kuruluşlarının insani yardım çalışmaları tayfunun vurduğu sokaklardaki insanların yüzünün yeniden gülmesine katkı veriyor.

Son yılların en şiddetli tayfunu olarak tarihe geçen Haiyan Tayfunu'ndan zarar gören Ormoc'un Tambulilid Mahallesi'nde Türkiye Diyanet Vakfınca hijyenik paket ve şemsiye, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince pirinç dağıtıldı.

Türkiye Diyanet Vakfı Filipinler Ofisi Sorumlusu İbrahim Carlos Clavijo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihtiyacı olan ve önceden belirledikleri ailelere hijyen paketleri verdiklerini belirtti.

Tayfundan zarar gören bölgelerde daha önce de gıda yardımında bulunduklarını hatırlatan Clavijo, "Bölgedeki insanların büyük bölümünün gıdaya ulaşımı konusundaki sorunlar aşıldı. Şimdi de salgın hastalıkların oluşmasını engellemek için hijyen malzemeleri dağıtımına ağırlık verdik" diye konuştu.

Bölge halkı için şemsiyenin öneminin ayrı olduğuna dikkati çeken Clavijo, "Hem yağmurdan hem de sıcaktan korunmak için şemsiye kullanıyorlar. Biz de bu konudaki eksikliklerini gidermek için hazırladığımız Türkiye Diyanet Vakfı logolu ve üzerinde 'Türk halkından bir hediye' yazan  şemsiyeleri tayfundan etkilenen halka hediye ettik" diye konuştu.

Clavijo, bölgedeki bin 500 kişiye hijyen paketi ve şemsiye verdiklerini, Tacloban'da da aynı dağıtımı yaptıklarını söyledi.

-Cansuyu Derneği-

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Suat Pamukçu ise felakete uğramış insanların yaralarını sarmak için çalışan bir dernek olduklarını belirtti.

Haiyan Tayfunu'nun ülkenin bir bölümünde büyük tahribata yol açtığını ifade eden Pamukçu, "Bu felaket sonrasında yardım için koşarak bölgeye geldik" ifadelerini kullandı.

Daha önce de zaman zaman çeşitli sıkıntıların yaşandığı bu bölgelere geldiklerini bildiren Pamukçu, "Kendi yardımlarımızın yanı sıra bize Memur-Sen'in ve Hak-İş Konfederasyonunun emanet ettiği yardımları da buraya getirdik. Felaketin olduğu bir bölgede yardımlarımızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalışacağız" dedi.

Pamukçu, ailelere pirinç yardımında bulunduklarını belirterek, "Dernek olarak dönüşümüzde bir rapor hazırlayacağız. Raporumuzda  bölgenin ihtiyaçlarını tespit edip, imkanlar nispetinde karşılamaya çalışacağız" diye konuştu.

-İHH İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı-

İHH İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hanefi Sinan da tayfunun ardından vakıf ekiplerinin bölgeye ulaştığını belirtti.

Tayfunun etkilendiği bölgeye öncelikli olarak arama kurtarma ve doktorlardan oluşan ekiplerinin  geldiğini bildiren Sinan,  bugüne kadar yaklaşık 50 bin kişiye hem gıda hem de hijyen malzemesi ulaştırdıklarını söyledi. Sinan, çalışmalarında işbirliği yaptıkları uluslararası kuruluşların da kendilerine katkı sağladığını kaydetti.

Faaliyetleri kapsamında bölge insanıyla zaman zaman bir araya geldiklerini ve ortak projeler ortaya çıkardıklarını aktaran Sinan, "Sağlıkla ilgili sorunu olan ve tedavisine başladığımız hastalar vardı. Bunların tedavilerinin tamamlanması için çalışmalarımızı sürüyor. Aralarında ameliyat olacak hastalar da var. Bölge halkı kendini yavaş yavaş toplamaya, hayat normale dönmeye başladı" dedi.

Sinan, çalışmalarını özellikle tayfundan daha fazla etkilenen Tacloban bölgesinde yürüttüklerini de söyledi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filipinliler'e Uzanan Yardım Eli Yaraları Sarıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement