Fitre Ne Kadar Oldu? Fitre Nedir? Fıtır Sadakası Kimlere Verilir? - Son Dakika
Güncel

Fitre Ne Kadar Oldu? Fitre Nedir? Fıtır Sadakası Kimlere Verilir?

Fitre Ne Kadar Oldu? Fitre Nedir? Fıtır Sadakası Kimlere Verilir?

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri 2018 fitre fiyatı oldu. Fitre nedir? Fitre kimlere verilir? Fitre ne kadar oldu? İşte 2018 fıtır sadakası hakkında merak ettikleriniz...

15.05.2018 09:25  Güncelleme: 10:34

11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesi ile birlikte vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri 2018 fitre fiyatı oldu. Fitre nedir? Fitre kimlere verilir? Fitre ne kadar oldu? İşte 2018 fitre(fıtır sadakası) hakkında merak ettikleriniz...

FİLTRE NEDİR?

Her sene Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine diyanet işleri başkanlığının belirlediği miktardan az olmamak kaydı ile bir kişinin günlük yemek ihtiyacını karşılayabileceği miktarda yardım yapılmasına fitre denir.

FİTRENİN ÖNEMİ NEDİR?

İslam inancında önemli bir yere sahip olan fitre (fıtır sadakası), Müslümanlar arasında kardeşlik bağını güçlendiren, toplumsal dayanışmayı arttıran ve tutulan oruçların kabul edilmesini sağlayan mali bir ibadettir. Bunun dışında fitrenin, fitreyi vereni kaza ve belalardan koruduğu ve oruçlunun günahlarının affedilmesine yardımcı olduğu da hadislerde belirtilmiştir.

2018 FİTRE NE KADAR OLDU?

Din İşleri Yüksek Kurulu, bu sene Ramazan ayında verilecek fitre (fıtır sadakası) miktarını 19 Türk Lirası olarak belirledi. Bu sadaka, nakit olarak verilebileceği gibi gıda şeklinde de verilebilir. Geçtiğimiz yıllara göre artan fitre miktarı, 2017 yılında 16 Türk Lirası, 2016 yılında 15 Türk Lirası, 2015 yılında 11,5 Türk Lirası ve 2014 yılında ise 10 Türk Lirası olarak belirlenmişti. Fitre için belirlenen bu miktarın asgari olduğu ve belirli bir üst sınır olmadığı da belirtildi.

FİTRE NE ZAMAN VE KİMLERE VERİLİR?

Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20)

Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan'ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû', VI, 128).

Fitrenin hedefi, bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması, böylece bayram sevincine iştirak etmesine katkıda bulunmaktır.

Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224). Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalıdır.

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Son Dakika Güncel Fitre Ne Kadar Oldu? Fitre Nedir? Fıtır Sadakası Kimlere Verilir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement