Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün Açıklaması

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün Açıklaması

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Türkiye'de otomotiv sektörü satış adedinin 780 bin-820 bin aralığında gerçekleştirmesini beklediklerini belirterek, "Bizim hedefimiz 112 bin perakende satış ile yine en çok satan marka olmak" dedi.

11.01.2013 13:47

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Türkiye'de otomotiv sektörü satış adedinin 780 bin-820 bin aralığında gerçekleştirmesini beklediklerini belirterek, "Bizim hedefimiz 112 bin perakende satış ile yine en çok satan marka olmak" dedi.

Yenigün, 2012 yılını değerlendirip, 2013 yılı hedeflerini paylaştığı basın toplantısında Ford'un, son 11 yılda 1 milyon 90 bin 459 adet araç satarak tam 11'inci kez aralıksız Türkiye'nin en çok tercih edilen markası olduğunu kaydetti.

Türkiye otomotiv sektöründe 2012 yılında iç pazarda satılan 812 bin adet aracın 112 bin adedinin Ford marka araçlardan oluştuğunu dile getiren Yenigün, Ford'un ihracatla birlikte 2012 toplam satış rakamının ise 317 bin olarak gerçekleştiğini söyledi.

Yenigün, 2012'de toplam 317 bin adet araç satışı ve iç pazarda toplam yüzde 13,8 pazar payıyla en çok tercih edilen marka olan Ford, 2012 yılını; toplam pazar birincisi, ticari araç pazarı birincisi ile ticari ve binek pazarları birincisi (kamyon hariç) olarak kapattığını belirtti.

Fiesta sınıfının en çok satan modeli olurken, ailelerin tercih ettiği C-MAV sınıfında satılan her iki araçtan biri C-MAX olduğunu dile getiren Yenigün, transit ise segmentinde açık ara liderliğini koruduğunu ifade etti.

Yenigün, Türkiye otomotiv pazarında geçen yıl 812 bin adetlik satış gerçekleşirken, Ford Otosan olarak iç pazarda toplam 112 bin adet, ihracatla birlikte toplam 317 bin adetlik satış elde etmekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2012 bizim için başarılarla ve yeniliklerle dolu bir yıl oldu. 1 milyar dolarlık yatırımımızı sürdürerek Kocaeli fabrikamızın yanına yeni fabrikamızın temelini attık. 205 milyon avroluk sabit kıymet yatırımıyla hayata geçirdiğimiz Yeniköy fabrikamız, Ford Otosan'ın küresel pazar için ticari araç üretecek üçüncü fabrikası olacak. Ayrıca, Avrupa Yatırım Bankası'ndan 190 milyon avro kredi alarak Gölcük fabrikamızda 3. üretim hattımızı devreye alarak yeni nesil Transit modellerimiz olan Tourneo Custom ve Transit Custom'ı pazara sunduk.

Bu yoğun çalışmalarımızın karşılığını, sektörümüzün dünyadaki en prestijli organizasyonlarından ödüller kazanarak aldık. 1.0 EcoBoost motorumuz 2012 Yılın Motoru seçildi. Yeni Ranger 2012 Yılın Pick-up'ı, Transit Custom 2013 Yılın Ticari Aracı ve EuroNCAP 5 Yıldız sahibi ilk ve tek ticari araç unvanını kazandı. Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirilip İnönü fabrikasında üretilen Cargo 1846T de, '2013 Yılın Kamyonu' yarışmasında üçüncü seçildi. B-MAX, AutoBest 2013 ödülü ile bizi taçlandırdı. Başarımızda kuşkusuz teknolojinin demokratikleştirilmesini olan önemli katkılarımız da etken oldu. En önemli ödülü ise müşterilerimizden aldık. Araçlarımızı tercih ederek, bizi 11'inci kez lider yaptılar."

-"Türkiye, ticari araçta Ford'un Avrupa'daki en yüksek pazar payına sahip oldu"-

Yenigün, Ford'un, 2012 yılında sadece Türkiye'nin en çok satan markası olmakla kalmadığını, yüzde 26,7'lik ticari araç pazar payı ile Avrupa'daki en yüksek pazar payını elde ederek Ford bünyesindeki liderliğini sürdürdüğünü, Türkiye'yi, İngiltere, İrlanda, Macaristan ve Romanya'nın izlediğini anlattı.

Ford'un, Türkiye otomotiv pazarında 112 bin adetlik perakende satışla pazardan yüzde 13,8 pay alarak, Türkiye'nin en çok tercih edilen markası olduğunu dile getirdi.

Yenigün, Ford Otosan'ın, dünyada ticaretin olduğu her noktaya Transit yollayarak ihracatını büyütmeye devam ettiğine işaret ederek, "Ford, Güney Afrika, Gürcistan, Kazakistan ve Türkmenistan'ı ihracat yaptığı ülkeler listesine ekleyerek 76 ülkeye araç ve parça ihracatı yaptı. Asya ve Avrupa pazarlarına 6 bin 500 adetlik ihracat gerçekleştirirken, Kuzey Amerika'ya 49 bin 312 adet Transit Connect gönderdi. Ford Otosan'ın ihracat gelirleri 2012'de 3,2 milyar dolara ulaştı" dedi.

Geçen yıl, 272 bin 104 adet araç üreten Ford Otosan'ın, kapasite kullanım oranını yüzde 83 olarak gerçekleştirdiğine işaret eden Yenigün, Transit'te 210 bin, Transit Connect'te 110 bin, Cargo kamyonda 10 bin adetlik kapasitesiyle Avrupa pazarlarının ve Türkiye ortalamasının üstünde kapasite kullanımı sağladığını belirtti.

Yenigün, Ford Otosan'ın 1.240'a yükselen Ar-Ge mühendisi sayısıyla Türkiye'nin özel sektörde en büyük Ar-Ge organizasyonu olma özelliğini koruduğunu dile getirerek, Ford Otosan'ın Türkiye otomotiv sektöründe Ar-Ge harcama oranı en yüksek şirket olmaya devam ettiğini, 2023 yılı Türkiye ortalaması için hedeflenen yüzde 3 Ar-Ge harcama oranını şimdiden yakaladığını dile getirdi.

Daha önce açıklanan 2011-2014 döneminde tamamlanması planlanan 1 milyar dolarlık yatırımın 423 milyon dolarlık kısmının bu yıl gerçekleştirildiğini ifade eden Yenigün, 2004-2012 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 20 büyümeyle, toplam temettü ödemesi 2,5 milyar dolar olan Ford Otosan'ın, son 5 yılda ortalama yüzde 12 temettü verimi ile İMKB'de yine ilk sırada yer aldığını söyledi.

Yenigün, Ford Otosan'ın geçen yılda 579 milyon lira ile en yüksek temettü ödeyen otomotiv firması olma unvanını koruduğunu belirterek, Ford Otosan'ın, aynı zamanda en fazla temettü ödeyen 2. sanayi şirketi olduğunu bildirdi.

-"2013'de tüm rakamlarımız yükselmeye devam edecek"-

Haydar Yenigün, 2013 yılında Ford Otosan'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı bayrağını Rahmi Koç'tan devralan Ali Koç'un liderliğinde yine büyük işlere imza atacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Go Further vizyonumuz doğrultusunda 2013'te de daha ileri adımlar atmaya devam edeceğiz. Hedefimiz, önümüzdeki 10 yılda da büyüyerek liderliğimizi devam ettirmek olacak. 2013 yılında, Türkiye'de otomotiv sektörü satış adedinin 780 bin-820 bin aralığında gerçekleştirmesini bekliyoruz. Bizim hedefimiz 112 bin perakende satış ile yine en çok satan marka olmak.

İhracatımızı, Avrupa'da daralan pazarlara rağmen ülke ve model çeşitliliği sayesinde 212 bin adet olarak planladık. Toplam satış hedefimiz ise 324 bin adet. Gerek iç satış gerek ihracat başarılarımızı devam ettirerek, 2013'de üretim adedimizi 267 bin olarak gerçekleştirmeyi, istihdamımızın 9 bin 600 olmasını, Ar-Ge mühendisi sayımızı 1.300'e çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki iki yılda yeni modellerimizle kapasitemizi 415 bin adete çıkaracağız. Yılın ilk aylarında, gurur kaynağımız olan Yeni Ford Cargo 1846T modelimiz yollara çıkacak."

Ford'un, binek otomobilleri, yenilenen tasarım ve teknolojileriyle rekabette fark yaratacağına dile getiren Yenigün, yeni yılla birlikte ön satışına başladıkları yenilenen Fiesta modeline ilave olarak kısa bir süre içerisinde Yeni Kuga modelini, yılın son çeyreğinde de Yeni Transit Connect ile ticaretin simgesi Yeni Transit'i satışa sunacaklarını belirtti.

Yenigün, 2012'den itibaren pazara sunmaya başladıkları ve 2014 başlarında 15'e ulaşacak olan yeni modelleri ile müşterin kalbini fethetmeye devam edeceklerini kaydetti.

Muhabir: Hasan Arslan

Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement