Fransa'dan Ermeni İddialarının Reddinin Cezalandırılmasına Engel - Son Dakika
Güncel

Fransa'dan Ermeni İddialarının Reddinin Cezalandırılmasına Engel

Fransa Anayasa Mahkemesi, bir Türk derneğinin 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını "soykırım" olarak tanımlayan 2001 tarihli yasanın iptali istemiyle müdahil olarak katıldığı davada verdiği kararla yasanın iptalinin önünü açtı.

08.01.2016 23:17

Fransa Anayasa Mahkemesi, bir Türk derneğinin 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını "soykırım" olarak tanımlayan 2001 tarihli yasanın iptali istemiyle müdahil olarak katıldığı davada verdiği kararla yasanın iptalinin önünü açtı.

Fransa'da Türk Tarihi Eğitiminde Tarafsızlık Derneği, Yahudi soykırımını inkar edenlere ceza öngören Gayssot Yasası'nın iptali istemiyle açılan ve müdahil olarak katıldığı davada, yasanın iptaline yeşil ışık yakan karar alındı.

Derneğin Başdanışmanı Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ, Dernek Başkanı Demir Önger ve Dernek Genel Sekreteri Lütfi Bilgen, 3. taraf olarak müdahil oldukları davayla ilgili basına bilgi verdi.

Elekdağ, kararın başta Fransa'da yaşayan Türk toplumu için oldukça olumlu olduğunun altını çizerek kendilerine Anayasa Mahkemesinin yolunun bir Fransız vatandaşı tarafından açıldığını belirtti.

Anayasa Mahkemesini "hukukun mabedi" olarak niteleyen Elekdağ, hiçbir lobinin faaliyetlerine açık olmayan mahkemenin 2001 tarihli Ermeni yasasına ilişkin de doğru kararı vereceğini bildirdi.

Önger ve Bilgen de çıkan sonuçtan duydukları memnuniyeti belirterek, Anayasa Mahkemesinin tarafsızlığına güvendiklerinin altını çizdi.

Ermeni yasasının iptalinin yolunu bir Fransız açtı

Yahudi soykırımını inkar ettiği için ceza alan Fransız vatandaşı Vincent Reynouard, Yahudi soykırımını inkar edenlere ceza öngören Gayssot Yasası'nın değiştirilmesine ilişkin dava açmış ancak dava Temyiz Mahkemesi tarafından Anayasa Mahkemesine havale edilmişti.

Davaya,  bir Ermeni grup da yasada eşitlik olmadığını ve yasaya Ermeni iddialarının da dahil edilmesi gerektiğini savunarak müdahil olmuş ve yasaya Ermeni iddialarını reddedenlere cezai yaptırım uygulanması konusunda madde eklenmesini talep etmişti.

Ermeni grubun müdahil olmasının ardından, Türk Tarihi Eğitiminde Tarafsızlık Derneği de davaya müdahil olmuştu.

Geçen yıl başında kurulan dernek, daha önce Fransız Milli Eğitim Bakanlığına, okullarda Ermeni iddiaları dersinin okutulmasına olanak veren 15 Temmuz 2008 tarihli kararnamenin iptal edilmesi talebinde bulunmuştu.

Talebin reddedilmesi üzerine dernek, bireysel başvuru hakkını kullanarak 6 Ağustos 2015'de, söz konusu kararnameye dayanak oluşturan 29 Ocak 2001 tarihli yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Yapılan başvuruda dernek, 2001 tarihli yasanın Anayasa Mahkemesinin denetimine sunulmadığı ve gerekçesinde "Anayasa'ya uygundur" ifadesinin yer almadığını belirterek Anayasa'ya aykırı olduğu argümanını savunmuştu.

Dernek, 28 Şubat 2012'de "inkar yasası" olarak da bilinen Boyer Yasası'nın iptal kararının gerekçesinde, Anayasa Mahkemesinin kullandığı "kanunlar kuralları ifade etmek amacını taşırlar, bu nedenle normatif bir yapıya sahip olmaları gerekir. Bir kanun hükmünün soykırım suçunu tanıma amacını taşıması haline bu kanun haiz olması gereken normatif değerlerden yoksundur" ifadelerine atıfta bulunarak, Anayasa Mahkemesi'nin, 2001 tarihli Ermeni yasasını, normatif bir yapıya sahip olmaması ve anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle iptal etmesini istemişti.

Ancak Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvuruların ön incelemesini yapmakla yükümlü Danıştay, derneğin başvurusunu, başvuru konusunun daha önce Anayasa Mahkemesince ele alındığı gerekçesiyle reddetmiş ve Anayasa Mahkemesine intikal etmesinin önünü kesmişti.

Bunun üzerine Fransız vatandaşı Vincent Reynouard'ın Yahudi soykırımını inkar davasına Ermeni bir grubun müdahil olmasının ardından Türk derneği de davaya müdahil olmuştu.

Dernek, Anayasa Mahkemesine 3. taraf sıfatıyla yaptığı başvuruda hem 2001 tarihli Ermeni yasasının iptalini talep etmiş hem de Danıştay tarafından ifade edilen görüşün doğru olup olmadığının belirtilmesini istemişti.

Anayasa Mahkemesi ise bugün verdiği karada, Gayssot Yasası'nın değiştirilme talebini kabul etmeyerek 2001 tarihli Ermeni yasasıyla ilgili de bir yorumda bulunmadı.

Ancak Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Perinçek Davası'nda vermiş olduğu kararı destekler nitelikte bir karara imza attı.

Buna göre, bir yetkili mahkeme tarafından verilmiş bir karara istinat etmeyen soykırım iddiaları geçersiz sayılacak.

Alınan kararla, yetkili bir mahkeme kararına dayanmayan sözde soykırımların inkarının cezalandırılmasını öngören yasaların Fransız parlamentolarında onaylanmasının önü de kapatılmış oldu.

Dernek, Anayasa Mahkemesinin 2001 tarihli yasayı iptal etmemesinin nedenini ise dava konusunun doğrudan söz konusu yasa olmadığı şeklinde açıklıyor.

Mahkemeye taşınan Gayssot Yasası olduğundan, 2001 tarihli Ermeni yasasının iptali söz konusu olmadı ancak Anayasa Mahkemesi, Danıştayın derneğin başvurusunu ret kararının hatalı olduğunu belirtti ve derneğe bireysel başvurunun yolunu tekrar açtı.

Fransız hukukçular, Anayasa Mahkemesinin Boyet Yasası'nın iptal kararındaki gerekçesi göz önünde bulundurulduğunda, 2001 tarihli Ermeni yasasının Anayasa Mahkemesinin önüne getirildiği takdirde iptal edileceği görüşünü savunuyor.

Hukukçulara göre, 2001 tarihli yasanın iptal edilmemesinin önünde hiçbir hukuki engel bulunmuyor.

Gayssot Yasası

Fransa'da 1990'da kabul edilen ve yasayı teklif eden Komünist Parti Milletvekili Jean-Claude Gayssot'nun adıyla anılan Gayssot Yasası, Yahudi soykırımının inkarını suç sayıyor ve inkar edenlerin 1 yıla kadar hapse ve 45 bin avro para cezasına çarptırılmasını öngörüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fransa'dan Ermeni İddialarının Reddinin Cezalandırılmasına Engel - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement