100 yıl önce büyük mücadelenin yaşandığı, vatan müdafaasının yapıldığı Çanakkale Cephesini anmak ve anlamak adına Galatasaray camiası, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanını ziyaret ettiler.
Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıldönümünde, Galatasaray Spor Kulübü camiası, 100 yıl önce şehit olan Mekteb-i Sultani (Galatasaray Lisesi) öğrencilerini Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda törenle andı. Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Kocadere Hastane Şehitliği'nde düzenlenen anma törenine Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç, Galatasaray Spor Kulübü Başkan Yardımcısı ve Başkan Adayı Dursun Özbek, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ertuğrul Karsak, Galatasaray Lisesi Müdürü Meral Mercan ile Galatasaray Lisesi öğrencileri, Galatasaraylı yöneticiler ve eski futbolcular katıldı. Anma töreni, Çanakkale Savaşları'nda şehit olan Mekteb-i Sultani (Galatasaray Lisesi) öğrencileri başta olmak üzere tüm şehitler için saygı duruşu ile başladı, ayrıca İstiklal Marşı okundu.
Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ertuğrul Karsak, "Bugün üniversitemizin de temelini oluşturan, eski Mekteb-i Sultani'ye yani Galatasaray Lisesi'ne gittiğinizde sadece kurumun köklü tarihinin izleri ile değil, Balkan Savaşı'ndan milli mücadelenin sonuna kadar, vatan savunmasına katılmış ve bu uğurda canını feda etmiş Galatasaraylıların uzun bir listesiyle karşılaşırsınız. Bazı kayıtlara göre, Mekteb-i Sultani 1912'de 60, 1913'de 34, 1914'de 21, 1915'de 18, 1916'da 4, 1917'de ise ancak 5 öğrenci mezun edebilmiştir. Mezun sayılarının bu denli düşük oluşunun sebebi, art arda patlak veren savaşlarda, öğrencilerin büyük kısmının şehit olmasıdır. Burada yaşamını yitiren Galatasaraylılar ile tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle ve saygıyla anıyorum" dedi.
Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç ise, "Atatürk'ün, Cumhuriyeti kurarken nelerini kaybettiğini ve ne kadar yalnız kaldığını bilmemiz lazım. Eğer bu güç bu toprak altında değil yanında olsaydı nerelerde olabilirdik. Fakat bugün bu millet bu toprak altındaki çocuklarını unutmadı. Atatürk'ün dediği gibi savaşmak için buraya gelip yaşamını yitirenlerle bizim çocuklarımız oldu. Böyle bir vatanda yaşıyoruz ve kıymetini bilelim" diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun da, "Bu törenler de protokolde belli bir bölüm ayrılır ve onların olduğu yere şehit yakınlarının isimleri yazılır ve davet edilir. Onların aidiyetleri odur. Sıfatla şehit yakınıdır. Şimdi biz de Galatasaraylı ağabeylerimizin şehit yakınları olarak buradayız. Galatasaray'ı çok güzel ifade eden bir slogandır. Onun için bugün bize bu fırsatı veren atalarımıza onları unutmadığımızı ki, Galatasaray'ın bir diğer vasfı vefadır. Bugün buradaki toplantı bir vefa toplantısıdır. O vefa duygumuzla birlikte bir olarak ve beraber olarak ve dimdik olarak geleceği kucaklamak üzere burada bulunduğumuzu onlara duyurmak ve samimi düşüncemizi aktarmak istiyoruz" dedi.
Başkan Adayı Dursun Özbek ise, "Ben Sayın Müsteşarıma söz veriyorum. Önümüzdeki dönem çok kritik. Bir seçimimiz var Mayıs'ta. Eğer seçilirsem, yönetim bana bu yetkiyi verirse Çanakkale Turnuvasını şimdiden söz veriyorum. Seçilmezsem ne olur? Gene kulüpteki arkadaşlarıma bu projeyi götürürüm. Onların yapacağından da eminim. Galatasaray'ın ruhu burada yaşıyor. Çok anlamlı bir gün. Organize edene ve katılımcılara saygılarımı sunuyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden Galatasaraylı tüm şehitlerin isimleri tek tek okunurken, katılımcılar hep bir ağızdan 'Burada' diye bağırdı. Bir lise öğrencisi anıta Galatasaray Spor Kulübü çelengi bıraktı. Şehitler için Kur'an okundu. Kocadere Hastane Şehitliği anıtı önünde toplu hatıra fotoğrafı çektirildi. Galatasaray Spor Kulübü heyeti, daha sonra Şehitler Abidesi'ne giderek şehit mezarlarını ziyaret edip karanfiller bıraktı. - ÇANAKKALE
Son Dakika › Güncel › Galatasaray Camiası Çanakkale'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?