Mangala oyunu geçmişin derinliklerinden gelen ve yüzyıllardır oynanan, Orta Asya Türk toplulukları zekâ ve strateji oyunudur. Mangala, sokaklardan Türk Saraylarına, 7'den 70'e kadar geniş bir oyuncu kitlesine sahiptir. 48 adet taşı olan, sahası 6'şar adet karşılıklı toplam 12 adet küçük kuyusu ve 2 hazine kuyusu olan, iki kişi tarafından oynanan zekâ oyunudur. Yüzlerce yıllık geçmişi olan, geleneksel zekâ ve strateji oyunu olan Mangala, her yıl olduğu gibi bu yılda Gençlik Haftasında gençlerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Dereceye giren öğrencilere, kitap t-shirt, şapka, kalem seti ve madalya verildi. Turnuvada dereceye giren öğrenciler ödüllerini, Şanlıurfa Gençlik Merkezi Müdürü İbrahim Halil Alp tarafından verildi.
ALP: ECDADIN OYUNUNA SAHİP ÇIKIYORUZ
Şanlıurfa Gençlik Merkezi Müdürü İbrahim Halil Alp "Mangala, Osmanlı döneminde oynanan bir zekâ oyunudur. Osmanlı döneminde şehzadelere savaş stratejilerini geliştirmek için öğretilen bir oyundu. Şu anda birkaç yıldır ülkemizde hız kazandı. Ecdadımızın oynadığı oyuna sahip çıkmaya çalışıyoruz.7'den 70'e herkesin oynayabileceği bu zekâ oyununu unutturmamaya çalışıyoruz" dedi.
KEŞKÜŞ: DOSTLUĞU PEKİŞTİRİYOR
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Hakan Keşküş ise "Atalarımızın çok eski oyunu olan Mangala oyununu, genç nesillere aktarmak amacıyla Gençlik Haftası kapsamında yarışmalar düzenliyoruz. Turnuvamıza ciddi bir katılım oluyor. Mangala bir zekâ oyunudur. Genç kardeşlerime bu kadim geleneksel oyunu aktarmaya çalışmak temel amacımızdır. Ayrıca turnuvanın gençlerimiz arasında dostluğu pekiştirdiğini düşünüyorum. Şanlıurfa Gençlik Merkezi olarak, bu turnuvayı gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz. Emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum "açıklamalarında bulundu. (Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Gençler Mangala'yı Sevdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?