Gençlik Geleceğin Tohumudur - Son Dakika
Güncel

Gençlik Geleceğin Tohumudur

Gençlik Geleceğin Tohumudur

Anadolu Platformu tarafından düzenlenen "Değişen Dünya ve İslam" konulu sempozyumda "Değişen Dünya ve Gençlik" konusu ele alındı.

22.08.2013 15:37

Emrah Atilla'nın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda Eren Özkaradeniz; 21. yüzyıl gençliğinin farklı olma nedenlerine, Rabbani Özberber; yeni bir sosyal dil olarak sosyal medyaya, Şehadet Gerçek ise yeni dönem gençliğin dünyadaki dönüşümlere yön verebilecek enerjisi olduğuna dikkat çekti.

Gençlik bir dönem değil, bir ruhtur diyen Eren Özkaradeniz, son dönemde gündemi belirlemede oynadığı rol çokça tartışılan sosyal medyanın yeni bir örgütlenme mantığı olduğuna dikkat çekti. 21. Yüzyıl ve yeni farklı kuşak profili çizen Eren Özkaradeniz, küreselleşen dünyada yeni kuşağın farklı olma nedenlerini anlattı. Eskiden bilgiye ulaşmanın kütüphanelere gidip uzun araştırmalar yapmanın ardından ulaşıldığını, bugün ise tek bir tuş ile Google'den çok kolay bir şekilde ulaşıldığına dikkat çeken Özkaradeniz, "Bilgiye ulaşmanın zorluğu kalmadı. Nasıl olsa tek tuş ile o bilgi elimin altında hazır düşüncesi var artık. Günümüz gençliği o nedenle şanslı. Her bilgiye istediği zaman ulaşıyor" dedi.

Gençlerin % 90'ı sosyal medyada

Yeni bir dil olan sosyal medya konusunu ele alan Rabbani Özberber, sosyal medyayı en çok gençlerin kullandığına dikkat çekti. Özberber, "Youth Insight ve Sosyaling'den elde ettiğimiz bilgilere göre gençlerin yüzde 90'ı, haftanın 50 saatini sosyal medyada geçiriyor. Bu gençlerin tamamına yakını her gün Facebook hesaplarına giriş yapıyor ve Twitter hesabı olanlar da haftada en az 5 defa Twitter hesaplarına giriş yapıyor. Gençlerin Facebook'ta ortalama 415 arkadaşı var. Üniversitelilerin yüzde 71`i en fazla akşam 20.00-02.00 arası, liselilerin yüzde 67`si 16.00-24.00 arası Facebook`ta zaman geçiriyor. Bu verilere göre, doğru-yanlış kullanım hakkında yorum yapmadan baktığımızda, sosyal medyayı en aktif kullanan grubun genç insanlardan oluştuğunu görüyoruz" dedi.

Gündemi takip etme açısından sosyal medyanın olumlu yönlerine de değinen Rabbani Özberber, "Bu hem mevcut gündemi en güncel şekilde takip etmemize yarayacak, hem de kendi gündemimizi oluşturma gücü verecektir. Kişisel hesabı olan tüm arkadaşlarımızın kurumsal hesaplarımızı takip etmesi, bu hesaplarla etkileşime geçmesi çağrımızın daha çok insana ulaşmasına yarayacaktır" dedi.

Arap Baharı süreci, Mısır devrimi ve Gezi Parkı, twitterın insanları organize etme ve harekete geçirme kabiliyetinin çok yüksek olduğunu gösterdiğini söyleyen Özberber, gençlik hareketlerinin, twitterı ve diğer sosyal medya araçlarını büyük birer propaganda aracı olarak kullanabildiğini kaydetti.

Dünyayı gençler değiştiriyor

Yeni dönem Müslüman gençliği üzerine konuşan Şehadet Gerçek ise, gençliğin hep sorun olarak değerlendirildiğini belirterek, gençlerin yaşadığı problemlerin altyapısında da bu algının olabileceğine dikkat çekti. Gençliğin insanın en güçlü olduğu bir zaman dilimi olduğunu söyleyen Gerçek, "Gençlik, dünyadaki dönüşümlere yön verebilecek enerjisi olan ve bizi geleceğe taşıyacak olan bir sermayedir. Gençlik geleceğin tohumudur. Bu tohumun özüne bakarak yarınımızı keşfedebiliriz" dedi.

Gerçek,"Dünyayı değiştirenlerin duyarlı, eğitimli, mücadeleci gençlerin örgütlenmesiyle olduğunu gördük. Facebookta etkinlik düzenleyerek meydanlarda örgütlenen gençlik, sosyal medyayı içindeki bulundukları esaretten kurtulmak icin Kuzey Afrika'nın gidişatını değiştirdiler. Bir teşkilatı kurmanın, devam ettirmenin, onu ayakta tutmanın, nesillere aktarmanın formülü gençlerden geçer" şeklinde konuştu.

Gençlere fırsat verilmeli

Modern dünyanın gençleri, daha fazla yaşamak için insanlığından koparken, insanlık adına kaygılı, duyarlı, cesur gençlerin nesli uyandırmaya, diriltmeye devam ettiklerine dikkat çeken Gerçek, sözlerine şöyle devam etti; "Geçtiğimiz hafta Hasan El Benna'nın Diş Hekimi torunu Halid El Benna'yı sehit verdik. Nesilden nesile, dededen toruna aktarılmış bir şehadet var. Annesinin 'bugün gitmeyelim' demesine rağmen, meydanda yaralıların ihtiyacı olur diye düşünüp yola düşen soylu bir direnişin asil çiçeği Esma. Gençlere insiyatif almaları için fırsatlar oluşturmamız lazım."

Ayrıntılı Bilgi için:

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Gençlik Geleceğin Tohumudur - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement