Gıda Güvenliğine Dikkat - Son Dakika
Güncel

Gıda Güvenliğine Dikkat

Gıda Güvenliğine Dikkat

Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu ve Doç. Dr. Özge Özgen Arun, mutfak hijyeni ve sağlıklı gıda tüketimi konusunda bilgiler verdi.

30.01.2013 12:30

Esenler Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ile Türk Kadınlar Konseyi Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği Mutfak Hijyeni ve Güvenilir Gıda Semineri'nde İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu ve Doç. Dr. Özge Özgen Arun, mutfak hijyeni ve sağlıklı gıda tüketimi konusunda bilgi verdi.

Esenler Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen seminere; Esenler Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Yakup Yeşiltaş, AK Parti Esenler Kadın Kolları Başkanı Meryem İnat, Türk Kadınlar Konseyi Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Seminerde ilk konuşmayı Doç. Dr. Özge Özgen Arun yaptı. Mutfak hijyeni konusunda dinleyenleri bilgilendiren Arun, gıda güvenliğinin üreticiden tüketiciye, tam bir zincirleme şeklinde sağlanacağını söyledi.

Arun, "Sağlıklı bir ürün olarak aldığımız gıdaları doğru muhafaza edemiyoruz" diyerek, gıda güvenliğine etki eden faktörlerden mikroorganizmalar konusunda açıklamalarda bulundu. Gıda zehirlenmelerinin büyük bir bölümünün mikro organizmalardan kaynaklandığını belirten Arun, gıdaların tam anlamıyla mikroptan arınmadığını ve mikrobun bazı yiyecekler için de gerekli olduğunu sözlerine ekledi.

KİMLER GIDA ZEHİRLENMESİNDEN DAHA ÇOK ETKİLENİR?

Gıda zehirlenmeleri konusuna da değinen Arun, gıda zehirlenmelerinden herkesin aynı ölçüde etkilenmediğinin altını çizerek; çocukların, 55 yaş üstü kimselerin, hamilelerin ve kişisel duyarlılığı olanların gıda zehirlenmesinden daha fazla etkilendiğini kaydetti. Gıdalar için çok sayıda kimyasal tehlikenin bulunduğuna dikkat çeken Arun, insanların bu kimyasal ürünlerin zararlarından hemen olmasa da uzun vadede olumsuz yönde etkilendiğini ve bu maddelerin zaman içinde kanser hastalığına sebep olduğunu söyledi. Arun, gıdalarda kimyasal maddelerin yanı sıra dikkatsizlik sonucu yara bandı, cam, saç, tırnak, taş gibi fiziksel tehlikelerle de karşılaşıldığını belirtti.

TEDBİRİNİZİ ALIN

Medyanın sağlık konusunda daha çok tehlikeleri anlattığını, hastalıklardan korunma yöntemlerini anlatmakta yetersiz kaldığını söyleyen Arun, hastalıklara karşı alınacak tedbirleri de açıkladı. Temizlik ve hijyen kavramlarının farklı olduğunu ifade eden Arun, "Temizlik, kaba kiri ortamdan uzaklaştırmaktır ve mikropları öldürmez. Hijyen ise mikropları öldüren bir yöntemdir" dedi. Mutfakta kullanılan bez ve süngerlerin ıslak kaldığından dolayı içinde mikroorganizma barındırdığını vurgulayan Arun, kadınlara çabuk kuruyan mikrofiber bez kullanmalarını önderdi. Mutfak tahtalarının da suyla birlikte mikropları emerek hijyenden uzaklaştığını belirten Arun, mutfak tahtasının çok iyi fırınlanmış ve sert tahtadan yapılmış olması gerektiğini söyledi.

DOĞRU EL YIKAMA YÖNTEMLERİ

Hijyenin temel şartlarından olan el temizliği hakkında da açıklamalarda bulunan Arun, doğru el yıkama yöntemlerini de değindi. Ellerin uygun sürede ve sıklıkta yıkanması gerektiğini belirten Arun, el yıkama süresinin minimim 20 saniye olması gerektiğini söyledi. Ellerin yıkandıktan sonra mutlaka kurulanması gerektiğini ifade eden Arun, "El ıslaksa mikroorganizmalar daha kısa sürede ürer. Kurulama açısından kâğıt havlu hijyeniktir" dedi.

BİLİNÇLİ TÜKETİCİ OLUN

Mikropların sıcak ortamda daha çabuk ürediğini belirten Arun, tehlikeli sıcaklık aralığının 5 ile 63 derece arasında olduğunu söyledi. "Markette soğuk zincirde saklanması gereken hiçbir gıda 2 saat de olsa dışarıda bekletilmez" diyen Arun, müşterilerin bu ürünleri satın almamasını önerdi. Uygun alışveriş yöntemlerini anlatmaya devam eden Arun, tüketicileri etiketsiz ve açıkta satılan gıdaları almamaları konusunda uyardı. Arun, çoğu zaman gıdadan değil doğru hijyen yönteminin bilinmediğinden gıda zehirlenmesi yaşandığını söyledi ve "Her şeyi kontrol altına almak mümkün. Biz eğer bilinçli olursak, gıda kaynaklı bütün tehlikelerden korunabiliriz" diyerek konuşmasını noktaladı.

GIDALAR 200'DEN FAZLA HASTALIĞIN SEBEBİ

Arun'un ardından konuşan Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün 60'tan fazla ülkede kadınların bilgisine sunduğu programa bağlı kalarak Güvenilir Gıda için 5 Anahtar konusunu anlattı. Yaklaşık 200'den fazla hastalığa gıdaların sebep olduğunu söyleyen Çiftçioğlu, bu hastalıkların birçoğunun da nedeninin tespit edilemediğini yalnızca tedavi edildiğini kaydetti. Bakterilerin zararlı olduğu fikrinin yanlış olduğunu belirten Çiftçioğlu, "Önemli olanın bakterilerin sayısı. Bakteri sayısı artmadan önce önlem almak gerekir" diye konuştu.

GÜVENİLİR GIDA İÇİN 5 ANAHTAR

Çiftçioğlu, Güvenilir Gıda için 5 Anahtar'ı ise; "Temizliğe önem verin, pişmiş ve çiğ gıdaları ayırın, gıdaları iyice pişirin, gıdaları güvenli ısılarda saklayın, temiz su ve malzeme kullanın" şeklinde açıkladı. Çiftçioğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün "Bilgi korunmaktır. Bilirseniz korunursunuz ve kararlarınızı kendiniz verebilirsiniz" şeklinde yaptığı açıklamayı hatırlatarak sözlerini noktaladı.

Seminer, Arun ve Çiftçioğlu'nun dinleyenlerden gelen soruları da cevaplandırmasının ardından sona erdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Gıda Güvenliğine Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement