Gölcük'te 'Afete Maruz Bölge' Uygulaması Bilmeceye Dönüştü - Son Dakika
Güncel

Gölcük'te 'Afete Maruz Bölge' Uygulaması Bilmeceye Dönüştü

Gölcük\'te \'Afete Maruz Bölge\' Uygulaması Bilmeceye Dönüştü

Marmara Bölgesi'ni vuran 17 Ağustos 1999'daki büyük depremin merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'nde, yıkım kararı verilen ağır hasarlı binalardan bugüne kadar sadece ikisi sembolik olarak yıkılırken, 'afete maruz bölge' denilerek boşalttırılan...

27.02.2013 12:14

Marmara Bölgesi'ni vuran 17 Ağustos 1999'daki büyük depremin merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'nde, yıkım kararı verilen ağır hasarlı binalardan bugüne kadar sadece ikisi sembolik olarak yıkılırken, 'afete maruz bölge' denilerek boşalttırılan binalarla ilgili de tam bir karmaşa yaşanıyor. Kavaklı Mahallesi'nde yanyana 5 katlı iki binadan birinin 'afete maruz bölgede' denilip yıktırılmak üzere boşalttırılması, diğerinin bölge dışında kaldığı belirtilerek kullanılmaya devam edilmesi kafaları karıştırıyor.

Geçen yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olarak adlandırılan 17 Ağustos 1999'daki depremin yaklaşık 6 bin kişiyle en fazla can ve mal kaybının meydana geldiği yerleşim birimi olan Gölcük İlçesi'nde sorunlar bitmiyor. Hasarlı binaların yıkımıyla ilgili belirsizlik sürerken, özellikle Kavaklı Mahallesi'nde 'afete maruz bölge' karmaşası yaşanıyor.

Deprem sırasında meydana gelen çökme nedeniyle birçok evin deniz suyu altında kaldığı Kavaklı Mahallesi'nin bir bölümü, denize doğru kayma ve çökmenin sürdüğü gerekçesiyle 'Afete maruz bölge' kapsamına alınarak aralarında 5 katlı olanların da bulunduğu binalar boşalttırıldı. Daire sahiplerine, yaptırılan kalıcı konutlardan, binada kaç dairesi olursa olsun bir kalıcı konut verildi. Ne var ki geçen yıl 'afete maruz bölge' uygulamasının kaldırıldığı belirtilince işler iyice karıştı.

ŞİMDİ DE VERGİ İSTENİYOR

Buradaki bina sahiplerinden Müzeyyen Özgün, depremden sonra yapılan tesbitte 5 katlı binaları için 'sıfır hasar' raporu verilip oturabileceklerinin bildirildiğini, iki yıl sonra ise bu kez 'Binanız afete maruz bölge içinde' denilerek boşalttırıldığını, kendilerine bitişik binaya ise mantık dışı bir uygulama ile afete maruz bölge dışında kaldığı yolunda rapor verildiğini söyledi. Müzeyyen Özgün, "Burası sit alanı olacak, devlet alacak gibi söylemlerle bizleri 14 yıl oyaladılar. Bununla birlikte giriş çıkışımız bile yasak olmasına rağmen ev ve arsalar için vergi talep edildi. Biz mağduruz. Ne alıyorlar, ne bize veriyorlar. Şu anda vergisini ödüyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi.

YANYANA İKİ BİNA, ŞAŞIRTICI KARAR

Müzeyyen Özgün, 'afete maruz bölgede' kaldığı gelerçesiyle boşalttıkları ve şu anda içi yağmalanan binalarına bitişik, içinde insanların oturduğu 5 katlı binayı da göstererek, "Bizim bina afete maruz ilan ediliyor. Bize bitişik blok olan bina edilmiyor. Oraya oturma izni veriliyor. Buraya verilmiyor. Bunu çizen mühendisi de merak ediyorum. Ne gördü de orayı bıraktı, burayı aldı. Bunun cevabını da versinler. Yani böyle bir çizim, böyle bir uygulama akıl işi olabilirmi? Bunların cevabını istiyoruz" diyerek bunun cevaplandırılmasını istedi.

Bina sahiplerinden Hüseyin Sezer ise "Bizler Belediye başkanlıklarına, meclis üyeliklerine, yerel yöneticilere, ilgili bakanlıklara başvuruyoruz. Onlar ise 'Bekleyeceksiniz bu mal sizin' diyorlar. 'Tapusu senin üzerine ama birşey yapamazsın, oturamazsın, satamazsın' diyorlar. Şimdi de 'Sen yıkacaksın' diyorlar. Ben bu binayı nasıl yıkacağım tek başıma? Elime balyoz alıp indiremem ki. Neden 14 senedir burayı çözmüyorsunuz? Sonuçta bu birgün çözülmeyecek mi? Bunu ahirete mi bırakacaklar, ne istiyorlar? Bizim sormak istediğimiz bu" diye konuştu.

HIRSIZLAR YAĞMALADI

Orhan Sezer ise terkedilen bu binalardaki kullanılabilecek ne varsa hırsızlar tarafından yağmalandığını, metal olan her şeyin çalındığını belirterek, "Kat kaloriferim ve diğer ne var ne yok aldılar. Ben 75 yaşında emekli bir insanım. 'Kardeşim yardımcı olun' dedim. Bu kez bana belediyeden 'Afete maruz bölge uygulaması kalktı' dediler. Bu kez su işletmesine gittim, suyu açtırmak istedim, bana afete maruz bölgenin kalktığı şeklinde bir yazının kendilerine gelmediğini söylediler" diyerek tepkisini dile getirdi.

BELEDİYE BAŞKANI NE DİYOR?

Gölcük Belediye Başkanı AK Parti'li Mehmet Ellibeş ise 'afete maruz bölge' ile ilgili tesbit ve kararları Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün yaptığını, bunlara fay hattına göre karar verildiğini söyledi. Mehmet Ellibeş, bu bölgene 'afete maruz bölge' uygulamasının geçtiğimiz yıl kaldırıldığını ancak burasının yeni konut inşaatına kapalı olduğunu, bu bölgeyi Büyükşehir Belediyesi'nin rekreasyon alanı olarak planladığını belirterek, "Bu bölgedeki binaların yakımıyla ilgili olarak Valilik çalışma yapıyor. Sanırım kısa sürede tamamlanır. Buradaki vatandaşlara vergi tahakkuku ise arsalar için. Ancak bu arsalara bina yapılamayacığından kısıtlı vergi uygulaması olduğunu tahmin ediyorum" diye konuştu. Mehmet Ellibeş, yıkımlar tamamlandıktan sonra buradaki arsalara çay bahçesi gibi betonarme dışında küçük ticari işletmeler yapılabileceğini, ancak konut yapılamayacağını da söyledi. - Kocaeli/ Gölcük

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gölcük'te 'Afete Maruz Bölge' Uygulaması Bilmeceye Dönüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement