Göz Faciasında Olağan Şüpheli: Solüsyon - Son Dakika
Güncel

Göz Faciasında Olağan Şüpheli: Solüsyon

Göz Faciasında Olağan Şüpheli: Solüsyon

Bakanlık 3.5 Ay Önce Toplatılmasına Karar Verdiği Solüsyon İçin 81 İlin Valiliğine Uyarı Yazısı Gönderdi

18.01.2011 23:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BAKANLIK 3.5 AY ÖNCE TOPLATILMASINA KARAR VERDİĞİ SOLÜSYON İÇİN 81 İLİN VALİLİĞİNE UYARI YAZISI GÖNDERDİ

İzmir'de 8 hastanın katarakt ameliyatından sonra bir gözlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmalarının tedirginliği sürerken enfeksiyona yol açan kaynaklardan 'kuvvetli şüpheli' olan solüsyonla ilgili Sağlık Bakanlığı 81 ilin valiliğini 3.5 ay sonra uyardı. Bakanlık toplatma kararı aldığı solüsyonun kullanılmaması için karardan 3.5 ay sonra duyuru yaparken Türk Oftalmoloji Derneği İzmir Şube Başkanı Opr. Dr. Alp Alaluf, 'Yargısız infaz yapıldı. Bu büyük haksızlıktır" diye konuştu.

Enfeksiyon nedeniyle 3 ayrı hastanede tedavileri süren 8 hastadan bazılarının tekrar ameliyat edildikleri, özellikle ileri yaşta olanların ameliyat oldukları gözlerini kaybetme tehlikesinin sürdüğü belirtildi. Enfeksiyona yol açan kaynağın ne olduğu henüz açıklanmadı, ameliyathaneden alınan solüsyon malzeme, alet ve ortam numunelerinin endotoksin incelemesi için gönderildiği, Ankara'dan da sonuç beklendiği kaydedildi.

UYARI YAZISI GÖNDERİLDİ

Bu arada dün Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nden 'enfeksiyon şüphelisi' solüsyonun kullanılmaması için uyarı yazısı gönderildiği ortaya çıktı. Genel Müdür Dr. Sait Kerman imzasıyla gönderilen yazıda solüsyonun 1 Eylül 2010'da kullanıma uygun bulunmadığı için kullanılmama, piyasa arzının durdurulması ve toplatılma kararının alındığı hatırlatıldı. Yönetmelik gereği bu tür tedaviye yardımcı malzemelerin toplatılma kararı alındığında sadece ilgili firmaların uyarıldığı ifade edilirken ilgililer 'Bu solüsyon asıl suçlu çıkmasa dahi 3.5 ay önce toplatılması kararına rağmen halen ameliyathanelerde kullanılıyorsa piyasada bulunuyorsa çok vahim. Nitekim bu hatayı Bakanlık da farketti. Bu kulaklara küpe olmalıö diye eleştiride bulundu.

'BÜYÜK HAKSIZLIKTIR"

Öte yandan Oftalmolojği Derneği İzmir Şube Başkanı Opr. Dr. Alp Alaluf, katarakt ameliyatından sonra gelişen süreci üzülerek izlediklerini söyledi. Sözkonusu solüsyonun ABD markası olduğunu ancak Hindistan'da üretildiği bilgisini aldıklarını ifade eden Alaluf, 'Enfeksiyon kaynağı olarak solüsyondan şüphelenirken, ki bunun fiziksel uygunluğu olmadığı Bakanlık tarafından kanıtlanmış ve toplanma kararı çıkmıştır. Buna karşın meslektaşımıza yargısız infaz yapılmıştır. Bu büyük haksızlıktır. Meslektaşımızın bundan sonra mesleğini yapması zorlaşacaktırö dedi. Ayrıca ameliyathanede yapılan inceleme sırasında bu solüsyondan 7 şişe bulunduğu, ikisinin vakumlarının bozuk olduğu öğrenildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Göz Faciasında Olağan Şüpheli: Solüsyon - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement