Rusya'nın Suriye'de "terörle mücadele" iddiasıyla düzenlediği hava saldırıları DAEŞ unsurlarından çok, ılımlı muhalifleri ve bu grupların kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivil halkı hedef aldı. DAEŞ'in kontrolündeki noktalara düzenlenen Rus saldıları sınırlı kaldı.
Rus Savunma Bakanlığı, dün 30 Eylül'den bu yana Suriye'de düzenlediği hava operasyonlarında toplam bin 631 uçuş gerçekleştirildiğini ve 2 bin 84 hedefin vurulduğunu açıklamıştı. Operasyonlarda terör örgütü DAEŞ ve El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'nin elindeki 52 eğitim kampının, 40 patlayıcı imalathanesinin ve 155 mühimmat deposunun imha edildiği iddia edilmişti.
Ancak açıklamaların aksine, Rus hava saldırıları ilk gününden bu yana İdlib, Hama, Humus ve Halep'in kuzeyinde muhaliflerin elindeki bölgelerde yoğunlaştı. 14 Ekim itibariyle Halep'in güneyi de Rus hava saldırılarının hedefi haline geldi.
Rus hava saldırılarıyla eş zamanlı olarak Esed güçlerinin karadan Hama ve Humus'un kuzeyi ile Halep'in güneyine düzenlediği operasyon, muhaliflerin kontrolündeki Türkiye sınırına yakın bölgelere doğru kısa sürede yüzbin kişiyi aşan bir göç dalgasını tetikledi.
Özellikle son 20 gündür Halep'in güney kesimi, yeni bir insanlık dramına sahne oluyor. Binlerce kişi ev ve işyerlerini terk ederek Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki İdlib vilayetinin kuzeyine doğru göç ediyor.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric dün yaptığı açıklamada, 5-30 Ekim arasında Halep, Hama ve İdlib'de en az 123 bin 842 kişinin yerlerinden olduğunu duyurdu. Dujarric, yerinden edilenlerin çoğunun halen bu illerin kırsal kesimlerinde olduğunu, bazılarının da Türkiye sınırının yakınındaki kamplara yöneldiğini söyledi.
BM açıklamasında, göç dalgasının başladığı 5 Ekim tarihi, 30 Eylül'de başlayan Rus hava saldırılarının ivme kazandığı günlere denk geliyor.
- DAEŞ değil sivilleri vuruluyor
Halep'in güneyindeki saldırılardan kaçan Ebu Raşid AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rus ordusuna ait savaş uçaklarının Halep'in güneyindeki Tel Hamir beldesini havadan, rejimin topçu birliklerinin de bölgeyi karadan vurduğunu söyledi.
Tel Hamir'den çocuklarıyla kaçmak zorunda kaldıklarını ifade eden Raşid, "Kentin güneyinde güvenli bölgelere geldik. Burada kapısı, penceresi olmayan evlerde kalmaya başladık. Terk ettiğimiz evlerimiz hava saldırılarında yerle bir oldu. Kaldığımız bölge üç füzeye dayanamıyor. Rejim ve Rus uçakları 30 füzeyle bölgeye saldırdı. Rus uçakları DAEŞ bahanesiyle bölgeye saldırdı fakat bölgede DAEŞ yok. Sadece siviller var" diye konuştu.
Tel Hamir sakinlerinden 65 yaşındaki Halil Mustafa da şunları söyledi:
"Saldırılar sonrası beldeyi terk etmeye karar verince çocuklarımızı bile kargaşanın içerisinde zorla bulduk ve yola çıktık. Ruslar akıl almaz bir şekilde beldeye saldırdı. Biz evlerimizde oturan sivilleriz. Günahımız ne? Bir yandan Ruslar saldırıyor, bir yandan da rejim. Çevremizde kesinlikle DAEŞ yoktur."
Göç edenlerden Kasım Mervan da çoğunlukla Rus uçaklarının sivilleri hedef aldığını, 30 ila 40 köyün Rusların hava saldırıları nedeniyle boşaltıldığını aktardı.
Hedefteki muhalif bölgeler
Rus uçakları 30 Eylül'den bu yana İdlib'te muhalif Fetih Ordusu'nun elindeki Cisr eş-Şuğur, Cebel El-Zaviye, Tel El-Sayyad, El-Habit, Tamanah, Nebi Eyüp Tepesi, Han Şeyhun'u vurdu.
Hama'nın kuzeybatısında Kefer Nabude, Kefer Zeyta ve Latamne beldeleri, Humus'ta da Humus'un kuzey kesimindeki Telbise ve Rastan ilçeleriyle Mukramiye ve Zafaraniye beldeleri Rus saldırlarının hedefi oldu.
Esed güçleri de Rus uçaklarının havadan desteğiyle Halep'in güneyinde muhaliflerin kontrol ettiği El-Hadır, El-Ays, Tel Daman ve Zerbe beldelerine saldırı başlatmıştı.
Son 3 haftadır Rus saldırıları Halep'in güneyinde yoğunlaşıyor. Muşrefiye, Han Tuman, Karasi, Vazihi, Halidiye, Zitan, Zerbe, El-Hader, Kefer Abid bölgeleri yoğun bombardıman altında kaldı.
Şam'da ise ekim ayı sonunda Madaya, Kalamun ve Duma ilçeleri Rus saldırılarının hedefi oldu.
ÖSO da hedefte
Rus uçakları, Esed rejimini İdlib'ten Hama-Humus'a doğru sıkıştıran Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) karargahlarını da hedef alıyor.
İdlib'te Sukur El Cebel ile Şam Cephesi karargahları saldırıya uğrarken, 10 Ekim'de güneydeki Han Şeyhun kentinde bulunan 13. Tümen, Ortanca Birlik ve Şam Kolordusu'nun karargahları da vuruldu.
Hama'nın kuzeyinde ise ÖSO'ya bağlı "Tecemu İzze" birlikleri Rus uçaklarının hedefi olmuştu.
Halep'te Kefer Nuran, Anadan, Han Al Assal ve Mansura gibi noktalarda Nureddin Zengi ve Sukur El Cebel grupları tarafından ortak kullanılan depolar Rusya tarafından vurulmuştu.
Rejim beklediğini bulamadı
Rus savaş uçaklarının Esed güçlerinin kara saldırılarına yoğun hava desteği, muhalifleri savunma pozisyonuna geçmeye zorlarken, terör örgütü DAEŞ'i ise geriletilmedi. Buna rağmen, muhalifler rejim karşısındaki kazanımlarını büyük ölçüde korumaya devam ediyor.
Fetih ordusu, temmuz ayından bu yana İdlib'in güneyindeki ilerleyişi neticesinde, " Lazkiye'ye açılan kapı" olarak nitelenen, İdlib'in güneyi ve Hama'nın kuzeybatısında yer alan Gab Ovası bölgesinin yaklaşık üçte birini kontrol etmeyi başarmıştı. Hama ile Humus arasında kalan ÖSO kuvvetleri ise rejim ordusunun havadan baskısı altında olmasına rağmen, yaklaşık 3 yıldır rejimin Hama ve Humus arasındaki doğrudan bağlantısını kesmiş durumdaydı.
Esed güçleri, Rus hava saldırılarının yoğun desteği sayesinde söz konusu bölgelerdeki muhalif ilerleyişi durdurdu. Daha çok savunma konumuna geçmek zorunda kalan muhalifler, 13 Ekim'de Hama kırsalındaki Atşan, İdlib kırsalındaki Sekik beldesiyle Gab Ovası'ndaki Sermaniyye, Foro ve Bahsa köylerini kaybetmişti.
Buna rağmen ÖSO, Hama'nın kuzeyinde, 9 Ekim'de Esed güçleri Rusya'nın eş zamanlı hava desteğiyle başlattığı kara operasyonunu püskürtmüş, Muğayir ve Ma'an beldeleri çevresinde 21 rejim tankını imha etmişti.
Halihazırda rejim, Hama'nın kırsalında Foro, Sermaniyye ve Bahsa köyleriyle Atşan beldesini elinde tutmaya devam ediyor. Sekik, Kefer Nabude Tel Osman beldeleriyle, Leheye, Mansura, Ma'arkebe ve Cenabre köylerinde ise muhaliflerin hakimiyeti sürüyor.
Humus'un kuzeyinde ise Rus savaş uçakları, 15 Ekim'de Tir Malla, Gantu ve Telbise bölgelerini yoğun bombardımana tutarken, rejim karadan saldırı düzenlemişti. Muhalifler, Humus'ta olduğu gibi Hama'da da kontrollerindeki bölgelerden kayıp vermezken, rejime ait birkaç tank da imha edilmişti. Halen bölgede rejim ilerleme kaydedemezken, Hama-Humus yolu muhalifler tarafından bloke ediliyor.
Rejim güçleri, saldırıların Halep'in güneyinde yoğunlaşmasından bu yana Ibteyin, El-Vudeyhi, Tel el-Mahrukat beldeleriyle rejime ait tank birliği sahasını muhaliflerden geri aldı. Muhalifler ise El Huveyz, Karasi, Tileliyn ve Mermin beldelerini rejimden alarak güneye doğru ilerleme kaydetti.
Neticede, rejim Hama'nın kuzeyinde Rus hava destekli kara operasyonu sayesinde sadece 3 köy ve 1 beldede, Halep'in güneyinde ise 3 beldede ilerleme kaydetti.
Rus saldırılarından DAEŞ istifade ediyor
Diğer taraftan DAEŞ, Rus saldırıları nedeniyle muhaliflerin yer yer zayıflamasından istifade ederek, geçen haftalarda Suriye'nin kuzeyindeki Halep vilayetinde, Azaz-Mare hattını tehdit edecek şekilde muhaliflerce kontrol edilen bazı noktaları ele geçirmişti.
DAEŞ, kentin kuzeyindeki Tel Krah, Tel Suvsin, Kefr Tune, Kafr Karis köyleriyle Fafin beldesi, Piyade Okulu, sanayi tesislerinin bulunduğu Serbest Ticaret Bölgesi ve Secn el Ehdes çocuk hapishanesi olmak üzere 8 nokta, DAEŞ'in kontrolüne geçmişti. DAEŞ'in karadan ilerleyişi, Rus savaş uçaklarının saldırdığı gecenin sabahına doğru gerçekleşmişti. Daha sonra örgüt, Serbest Ticaret Bölgesi ve Kefr Tune'yi çatışmaksızın rejim güçlerine devretmişti.
Son Dakika › Güncel › Grafikli - Rusya Daeş'e Değil Sivillere Bedel Ödetiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?