GÜNDER, Almanya'da güneş sektörünün uluslararası ve yerel temsilcileri ile Türkiye'nin güneş potansiyelini vurgulamak, yabancı yatırımcının ilgisini çekmek ve güneş enerjisi sanayisini tanıtmak amacıyla "NOW TURKEY" başlıklı bir konferans düzenledi.
Özellikle yabancı sektör temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği "NOW TURKEY" Konferansında konuşan GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, Türkiye'nin güneşten elektrik enerjisi üretim potansiyelinin en az 500 bin megavat olduğunu belirterek, "Türkiye'nin 2016 Mayıs sonu itibari ile 75 bin megavat kurulu gücü olduğunu da göz önünde bulundurduğumuzda, ülkemiz için güneş enerjisinin potansiyelinin büyüklüğü daha da belirginleşiyor. Güneş enerjisi yüksek verimlilik potansiyeli ve katma değerli büyüme etkisi, ekonomik erişilebilirliği ve yaygın istihdama katkısı ile tüm dünya için olduğu gibi Türkiye için de enerji alanında fosil yakıtlara göre daha sürdürülebilir ve ekonomik bir alternatif." dedi.
TÜRKİYE GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ISITMA VE SOĞUTMADA ÇİN'DEN SONRA İKİNCİ PAZAR
Konferansta konuşan Intersolar fuarlarının düzenleyicisi ve GÜNDER üyesi Solar Promotion'un CEO'su Markus Elsässer, 8 Mayıs tarihinde Almanya'nın elektrik talebinin yüzde 87'sinin yenilenebilir enerjilerden sağlanabildiğini hatırlatırken, hızla büyümeye devam eden pazarda bundan sonraki en önemli konunun talep yönetimi olacağına dikkat çekti.
Türkiye'nin ise Almanya'dan yüzde 60 daha fazla ışınım değerine sahip olduğunu ve henüz değerlendirilmemiş çok yüksek bir potansiyel taşıdığını söyleyen Elsässer, Türkiye'de sürdürülebilir bir fotovoltaik pazarı oluşturma adına gösterilen çabaları ve fotovoltaik pazarındaki hızlı büyümeyi gözleyebildiklerini de sözlerine ekledi.
Uluslararası Enerji Ajansı'nın Güneşle Isıtma ve Soğutma Programı (IEA-SHC) Başkan Yardımcısı Daniel Mugnier ise etkinlikte yaptığı konuşmada dünyadaki enerji tüketiminin yüzde 47'sinin ısıtma için harcandığı bilgisini verdi. Güneşle ısıtmanın ise kurulu güç bakımından fotovoltaik'in çok daha üstünde olduğuna da dikkat çeken Mugnier Türkiye'nin ise çok kısa süre içinde çok hızlı büyüme göstererek bu alanda her yıl kurulan yeni güç açısından dünyada ikinci sıraya yükseldiğine de dikkat çekti.
Türkiye çalışmalarını GÜNDER çatısı altında sürdüren Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu (ISES) Başkanı Dr. Dave Renne ise konuşmasında %100 yenilenebilir enerji hedefine ulaşmak için yapılması gerekenleri vurguladı. Konuşmasında bu hedef için öncelikle düşük maliyetli ve verimli teknolojiler geliştirmek gerektiğini söyleyen Renne, bu alanlarda mevcut teknolojileri geliştirme ve inovasyon için çok fazla potansiyel olduğuna dikkat çekerken, bunun için kamu ve özel sektörün Ar-Ge çalışmalarını desteklemesi gerektiğini sözlerine ekledi. Bu hedef için gelecek 30-40 yıllık dönemde yıllık 1 trilyon dolardan fazla yatırıma gerek olduğunu belirten Renne, ancak özel sektör tarafından gerçekleştirilebilecek bu yatırımlar için finansmana ulaşmanın kolaylaşması gerektiğini kaydetti. ISES Başkanı bu hedef için en kritik noktanın ise COP 21 zirvesinin de ortaya koyduğu gibi, dünya devletlerinin gerekli politikaları uygulaması olduğunu sözlerine ekledi.
TÜRKİYE İÇİN EN EKONOMİK ALTERNATİF
Dr. Kemal Gani Bayraktar gelişmekte olan ülkemiz için güneşin en uygun, güvenli ve ekonomik alternatif olduğunu belirterek, "Güneş, Türkiye için de önemi fırsatlar barındırıyor. Üstelik güneş enerjisi sektörünün sunduğu fırsatlar sadece enerji üretimi ile sınırlı değil. Enerji çözümü olarak güneşi tercih etmek, aynı zamanda yerli sanayinin gelişimine de önemli katkılar sağlıyor ve yüksek istihdam fırsatları sunuyor. Artık, güneş sunduğu ekonomik fırsatlar ve düşük maliyetler ile tüm dünyada, özellikle Çin ve Hindistan'da fosil yakıtlardan daha rekabetçi bir çözüm olarak öne çıkıyor. Türkiye'nin de artık daha fazla güneşe yönelmesi gerekiyor." Dedi.
Türkiye'nin güneş sektörü alanında yatırım yapmak isteyenler için cazibe merkezi olma potansiyeline vurgu yapılan etkinlikte, Dr. Kemal Gani Bayraktar, Türkiye'nin de güneşin gücünü görmeye başladığını ancak halen atılması gereken atımlar olduğunu vurguladı. Bayraktar, "Türkiye ekonomisi için risk teşkil eden enerjide dış bağımlılık ve enerji güvenliği gibi sorunlarına güneş güçlü bir alternatif sunuyor. Gelişen depolama teknolojileri ile kendi kendine yeten çözümler geliştirilebilmesi, güneş ışınımı zengin ülkemizde enerji üretim ve dağıtım yatırımlarının yeniden değerlendirilmesine ve sürdürülebilir fırsatlar sunulmasına imkan tanıyor. Türkiye'nin bu konuda tek yapması gereken bürokratik süreçleri hızlandırmak, enerji planlamalarını yeniden gözden geçirmek ve güneş enerjisine dair hedeflerini büyütmek. Türkiye'nin güneş sektörü temsilcileri olarak bizler, ülkemizin ihtiyacı olan dönüşümde üstümüze düşeni yapmaya hazırız" diyerek sözlerini noktaladı.
TÜRKİYE DÜNYANIN 17. BÜYÜK EKONOMİSİNE SAHİP
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Rüzgar ve Güneş Enerjisi Projelerinden Sorumlu Grup Başkanı Dr. Refik Tiryaki, günlük 7,2 saatlik ortalama güneş ışınmına sahip Türkiye'nin bu potansiyelinin değerlendirilmesi halinde günlük metrekare başına 3,6 kilovatsaat elektrik üretilebileceğini bildirdi.
Enerji koridoru ve Avrupa'nın güvenilir enerji terminali olma çabalarını da anımsatan Tiryaki, yüzde 4,5'lik yıllık ekonomik büyüme kapasitesi olan Türkiye'nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu, enerji altyapısının geliştirilmesinin ülkenin büyüme çabalarına olumlu etkisi olduğunu, Lisanslı ve Lisanssız Güneş Enerjisi yatırımlarındaki son gelişmeleri aktardı.
ABB, CW Energy, First Solar, Huawei, Kaco destekleri ile gerçekleşen ve bu sene üçüncüsü yapılan "NOW TURKEY" konferansı GÜNDER standında sürdürülen Networking Buluşması ile tamamlandı.
Son Dakika › Güncel › Güneş Enerjisi Türkiye İçin En Ekonomik Alternatif - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?