Şanlıurfa'da hizmet veren OSM Ortadoğu Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Nermin Sak, güneşin zararları ve bu zararlardan korunmanın yolları hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Güneşin birçok faydasının yanında zararlarının da olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Nermin Sak güneşin zararları hakkında uyarılarda bulundu.
Dr. Sak: "Deniz kıyısında güneşlenirken, tarlada ya da açık havada çalışırken güneş ışınlarının ve sıcağın zararlı etkilerine maruz kalabiliriz. Güneş gören yerlerinizde yanıklar olabilir ve derin yanıklar kalıcı izler bırakabilir. Güneş deriyi kurutur, kırıştırır ve erken yaşlandırır" dedi.
Zararlı güneş ışınlarının deri kanserine sebep olabileceğini belirten Dr. Nermin Sak; "18 yaşından önce güneşte uzun süre kalmış ve derisinde içi su dolu kabarcıklar oluşmuş kişilerde ilerleyen yaşlarda deri kanseri gelişme riski diğer kişilere göre iki kat fazladır. Yüksek ısı, insanlarda sıcak çarpmasına yol açabilmektedir. Sıcakta uzun yol yürüyenlerde, sokakta oynayan çocuklarda hatta doğrudan güneş altında olunmasa bile sıcak havalarda ateşin yükselmesi, terlemenin azalması, halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, iştahsızlık, bayılma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Sıcak en çok bebekleri ve 65 yaş üzerindeki insanları etkiler. Aşırı sıcaklardan ölümlerin büyük bir kısmı 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülür ve bunlar önlenebilir ölümlerdir. Vücudun su kaybı kalp krizlerine ve beyin damarlarında tıkanmaya yol açabilir" şeklinde konuştu.
UZM. DR. SAK YAPILMASI GEREKENLERİ ŞÖYLE SIRALADI:
-Yazın saat 10.00 – 16.00 arası güneşte kalınmamalıdır. Ağaç ya da şemsiye altında, gölgede oturulmalıdır.
-Su ihtiyacımız yoksa bile sık sık bol miktarda su içmeliyiz.
-Serinlemek için kafeinli içecekler (çay, kahve) yararsızdır, bu tür içecekler önce serinletir, daha sonra bedendeki su kaybının artmasına neden olur. Dolayısıyla, yazın bu tür içecekler daha az tüketilmelidir. Bunun yerine kafein ve asit içermeyen doğal içecekler tüketilmelidir.
-Altı aydan büyük bebeklerin, güneşi doğrudan alan derilerine Güneş Koruma Faktörü (GKF) 15′den yüksek olan koruyucular sürülmelidir ve bu uygulama iki saatte bir yenilenmelidir.
-Kenarlı şapka giyilmeli, yüz doğrudan güneş altında kalmamalıdır.
-Koyu renkli güneş gözlüğü takmalı, gözlüğünüz güneş ışığının % 90'ını emebilen özellikte olmalıdır.
-İnce, açık renk, bol giysiler giyilmelidir. Giysiler güneş ışığının derinizi yakmasını önlemeli ama terletip su kaybettirmemelidir.
-Sıcak toprak ya da kuma çıplak ayakla basılmamalıdır.
-Hafif yemekler, sulu yiyecekler (meyve, salata, çorba) yemeli, yağlı, tuzlu, kuru yiyecekler vücut suyunu azaltacağından kaçınılmalıdır.
-Sık sık serin su ile duş alınmalıdır.
-Sıcak çarpması belirtileri görülen birini hemen gölgeye çekmeli, serin suyla yıkamalı, bileklerine, kasıklarına buz konulmalıdır. Bilinci açıksa su içirilmeli, dalgınlaşıyorsa, bir hekime mutlaka başvurulmalıdır.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Güneş Sizi Yakmasın! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?