SALİH BARAN - Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları Kapıkule tabelasını bazen sevinç bazen hüzün olarak okuyor.
Avrupa'dan Türkiye'ye giriş ve çıkış için Hamzabeyli, İpsala, Pazarkule, Dereköy sınır kapıları da olsa yıllardır klasikleşen Kapıkule Sınır Kapısı'nı tercih ediyor.
Sezonun başladığı 1 Temmuz - 1 Ağustos tarihlerinde sınır kapıları istatistiklerine göre 5 sınır kapısından Türkiye'ye çoğunluğu yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından oluşan yolcuların bulunduğu 211 bin otomobil giriş yaptı. Bu otomobillerin135 bini Kapıkule Sınır Kapısı'nı kullandı.
Öte yandan yıllık izinleri biten ve dönüşe geçen "gurbetçiler" de Avrupa'ya açılan sınır kapılarından 10 - 17 Ağustos tarihleri arasında 38 bin otomobil çıkış yaptı. Bu araçlardan yüzde ellisine yakını yine Kapıkule'yi tercih etti.
Bir anlamda Kapıkule Sınır Kapısı yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının klasikleşen rotası özelliğini bu yılda sürdürdü. Yıllardır hem sevinde hem de hüzne şahitlik eden Kapıkule Sınır Kapısı'nda dönüş yoğunluğu devam ediyor.
Temmuz ayı başından itibaren memlekete, sevdiklerine hasretle yaşadıkları ülkelerden yola çıkarak Türkiye'ye gelen Türk vatandaşları Türkiye sınırında sevinç göz yaşlarını silerek yola devam ederken, 6 haftalık izin bitişinde aynı yerde bu kez de hasretlik göz yaşını döküyor.
Yaşadıkları ülkelerde "yabancı" memleketlerinde "Alamancı" olarak anılan ve memlekete hasretle yaşayan "gurbetçiler" için tatillerini tamamlamalarının ardından yeniden gurbet yollarına düşmeleri sınır kapısındaki bekleyişlerinde de gözleniyor. Hüznün hakim olduğu araç kuyruklarında bekleyen Türk vatandaşları izne gelecekleri bir sonraki yılın izninin hayalini kuruyor.
Almanya'da yaşayan Kırşehirli Karabey Eralp de yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarınında biri... Sevinçle girdiği Kapıkule'den bu kez ayrılacak olmanın hüznünü yaşıyor.
Kırşehirli halk ozanı Neşet Ertaş'ın "Gurbete düştü bizim yolumuz, seyir ettim bizim eller görünmez, gam elinden çok perişan halimiz, biçare gönlümü eyler bulunmaz" türküsündeki sözleri gibi gurbetliğin zor olduğunu anlatan Eralp, gurbetteki 11 ayın 1 ay Türkiye tatili hayaliyle geçtiğini söyledi.
"Gelirken araba kendi gidiyordu ama dönüş yolunda şimdi vites geçmiyor" diye özetlediği gurbet yolunun dönüşünün zor geçtiğini anlatan Karabey, "Ne yapalım sevinçle geldiğimiz yolu göz yaşıya geri gidiyoruz. Umarım bir gün vatan hasretimiz tamamen biter, gelir hep burada yaşarız" dedi.
Yıllık iznini Nevşehir'de geçiren İsmail Özyalçın ise imkan olması halinde Türkiye'den hiç ayrılmayacaklarını ifade etti.
"Koptura koptura geldiğimizi memleketimizde hüzünle çıkıyoruz" diyen Özyalçın, gurbet elde yaşamanın hiç de kolay olmadığını anlattı.
Adanalı Hikmet Baytemur da ömürlerinin sıla yolunda sevinç ve hüzünle geçtiğini kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Gurbet Yolunun Gelişi de Gidişi de Gözyaşıyla - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?