Şehir merkezlerinde betonarme binaların artması ve bahçeli evlerin azalması güvercin severleri de olumsuz etkiledi. Yüksek binaların çatılarına yaptıkları derme çatma kümeslerde güvercinlerine bakmaya çalışan bir güvercin sever, bu duruma bir çözüm aradı. Ufuk Kemaneci, güvercinler için uygun gördüğü iki katlı bir binanın çatı katını komple bakıma aldı.
Modern, açılır kapanır bir çatı inşa eden Kemaneci, bununla da yetinmeyip, kendisi gibi arkadaşları için de ayrı ayrı kümesler yaparak güvercinlerin rahat bir ortamda yaşamalarını sağladı. Güvencin tutkunu olan yaklaşık 20 arkadaşına da yaptığı ayrı kümesleri tahsis eden Kemaneci, buranın masraflarının bir bölümünü yetiştirdiği güvercinleri satarak karşılıyor. Güvercin sahipleri ise, yüksek binaların çatılarından kuşlarını böyle bir ortama taşıdıkları için ise mutlu olduklarını, arkadaşları Ufuk Kemaneci’ye teşekkür ettikleri söylüyorlar.
ÇATININ MALİYETİ 70 BİN LİRA OLDU
Yapmış oldukları çatının maliyetinin 70 bin lira olduğunu belirten Kemaneci, yaptığı çalışmayı ve amacını şöyle anlattı;
“Tam 65 gün süren buranın yapılmasında amacımız, sürekli kapalı ortamda kalan hayvanlara, güneşi, temiz havayı ve uygun yaşam ortamını sağlamaktı. Böylelikle hayvanların sağlıkları yerinde oluyor. Bizim burada tek eksiğimiz toprak. Burada güvercinler toprağa basmıyor. Ancak ilerleyen zaman içinde buraya yapay bir bahçe yapmayı da düşünüyoruz. Bu sorunumuzu da bu şekilde çözmüş olacağız. Buranın açılma sistemi tamamen manuel olarak çalışıyor. Yaptığımız çarklar sayesinde çatıyı açıp ve kapatabiliyoruz. Otomatik yapmayı düşündük. Ancak, ileride kış aylarında özellikle açılmama sorunu ile karşı karşıya kalabiliriz dedik.”
GÜVERCİNLER BETONARME BİNALARDAN KURTULMALI
Yapılanların fikir babası olan ve projenin büyük bir kısmını kendi yapan Ufuk Kemaneci, projeye başlamadan önce güvercin sevenlerin fikirlerini aldıklarını söyledi.Güvercinlerin betonarme binalardan kurtulması gerektiğini belirten Kemaneci, “Bu fikir aslında 15 yıl kadar öncesine dayanıyor. Bu fikirlerin oluşup bir araya gelmesi bizim 8 senemize mal oldu. Biz bu fikrimizi buradaki mülk sahibinin değişmesiyle gerçekleştirebildik. Buranın işçiliğini öncelikle kendim yaptım. Güvercin sevenler olarak, herkesin fikrini aldık. Bu fikirlerle böyle bir yaptık. Müstakil bahçeli evlerimiz kalmadı ve kuşlarımızla bakamıyoruz. Bundan dolayı burayı yapmaya karar verdik. Bu işe gönül vermiş olarak Türkiye’yi gezmiş insanlarız. Kendi cemiyetimiz var. Güvercinlerin ırklarını korumak için yapmış olduğumuz çalışmalar var. Şehir şehir gezerek bu çalışmalarımızı gündeme getiriyoruz. Bu çalışmalarımızın faydaları oluyor.”
“GÜVERCİNLERDE DOĞADA KENDİLERİ BESLENEMEZ”
Evcil güvercinlerin doğada kendilerine bakamayacağını ifade eden Kemaneci, bu hayvanların korunmaya muhtaç durumda olduğunu söyledi. Kemaneci, güvercin beslemenin hayırlı olmadığına dair vatandaşların batıl inançların olduğunu savunarak, “Bu hayvan kendi başına doğada beslenemez. İnsanların buna bakması gerekiyor. Biz de buna istinaden böyle bir yer kurduk. Burada şahsım olarak oluşturduğum kümeslerde, güvercin seven arkadaşlar kuşlarını getirip burada bakıyorlar.
Bazı ırkları korumak için burada muhafaza ediyoruz. Bu muhafaza esnasında kuşlarımızın her türlü bakımı ve temizliği yapılıyor. Güvercin sahipleri de kendileri ilgileniyor. Bu yapılanların bir maliyeti oluyor. Bu maliyeti çıkartmak için güvercinlerin satışı söz konusu oluyor. Bu satışlar esnasında müthiş rakamlar oluşuyor. Bir güvercinin fiyatı 5 lira ile 5 bin lira arasında değişebiliyor. Bu ırkını koruyan kuşlar için geçerli. Her kuşun yüksek fiyatlara satılacak diye bir durum yok. Irkını koruyan kuşlara sahip olan insanların güvercinlerinin değerini biliyor” dedi.
KADİR ÇETİN - YAŞAR ARDA
ESKİŞEHİR
Son Dakika › Güncel › Güvercin Sevgisinin Böylesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?