Bursa'da 166 savcı ve hakim, Pozitif Hukuk Derneği kurdu.
Bursa'da 166 savcı ve hakim tarafından kurulan Pozitif Hukuk Derneği'nin kuruluşu Bursa Barosu'nda düzenlenen toplantıyla açıklandı. Toplantıya Başsavcı Vekili ve Dernek Eş Başkanı Nurettin Canata, dernek eş başkanı Cumhuriyet Savcısı Şemsettin Aksoy, Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya ve Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz ile bazı savcı ve hakimler katıldı. Dernek Başkanı Cumhuriyet Savcısı Şemsettin Aksoy, Ankara dışında hakim ve savcılar tarafından ilk defa kurulan derneklerinin hakim ve savcıların mesleki sorunlarına minimum düzeyde de olsa olumlu bir katkıda bulunmayı amaçladığını söyledi.
Ankara'da hakim ve savcılar tarafından kurulmuş iki dernek bulunduğunu ancak Pozitif Hukuk Derneği'nin taşrada bu anlamda kurulan ilk olduğunun belirten Dernek Başkanı ve Cumhuriyet Savcısı Şemsettin Aksoy, şöyle dedi:
"Kurulmak üzere olan iki derneğimiz daha var; Avrupa'daki gelişmeleri, hakim ve savcıların dernekleşmesini, sivil toplum örgütü kurmalarını örnek aldık. Avrupa ülkelerinde çok sayıda hakim, savcı dernekleri var. Bu derneklerin her biri farklı faaliyet alanlarını belirlemiş durumda. Faaliyet alanımızı mesleki dayanışma kültürünün oluşması üzerine kurduk. Asgari müştereklerde toplandık. Tüm hakim ve savcıların sesi olmayı hedefliyoruz. Bu anlamda da meslektaşlarımızdan büyük bir ilgi gördüğümüzü söyleyebiliriz. Şu an için Bursa ve ilçelerinde görev yapan hakim, savcı arkadaşlarımızla birlikte bu derneği oluşturduk. Derneğin kuruluşunda Avrupa'daki standartları esas aldık. Hakim ve savcıların sayısal anlamda Avrupa standartlarının çok altında olduğu kesin. Avrupa standartlarında kişi başına düşen hakim sayısıyla Türkiye'deki birbirine uyumlu değil. İş yükü olabildiğince fazla. Mesela bugün birçok mahkemede hakim savcılar günde 50-60 dosyayla duruşma yapmak zorunda kalıyorlar. Bunu üstesinden gelebilmek adına bazı mahkemeler 4-5 gün duruşma yapıyorlar. Bunlar bizim en önemli mesleki sorunlarımız arasında yer alıyor. Bununla ilgili çalışma yapmak, kamuoyunu bilgilendirmek, ilgili mercilerle iletişime geçmek en önemli hedeflerimiz arasında."
"ESAS OLAN MESLEK DAYANIŞMASINI ARTTIRMAK"
Derneğin geçici yönetim kurulu üyesi Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya ise, amaçlarının meslektaş dayanışmasını arttırmak olduğunu söyledi. Yargıda mevcut tüm farklılıklara saygının esas olduğunu da belirten Kaya, şöyle konuştu:
"Hiç kimseye yakın veya uzak bir dernek değiliz. Herkese kapımız açıktır. Derneğe baktığımızda ve üye olanların özelliklerini dikkate aldığımızda derneğin birleştirici bir dernek olduğunu görüyoruz. Biz bütün renklerin bir arada olmasının büyük bir faydası olduğunu düşünen insanlardanız. Derneğimiz hem insan onurunu ve haklarını aynı zamanda meslektaşları korucuyu nitelikte bir dernektir. Yargıda mevcut olan tüm farklılıklara saygı esastır. Gerçekten derneğimiz Avrupa standartlarına uygun çalışacak, meslektaş sorunlarına çözüm üretecek bir dernek özelliklerini taşıyor. Bu konuda elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Yargı büyük bir ailedir ve hepimiz adalet için varız."
Bursa Barosu Başkanı avukat Ekrem Demiröz ise, savcı ve hakimleri bir araya gelişleri ve örgütlenmelerinin adalet camiasına vereceği katkı hem de toplumsal açıdan yaratacağı sonuçları son derece önemsediklerini söyledi. - Bursa
Son Dakika › Güncel › Hakim ve Savcılar Bursa'da Dernek Kurdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?