Hakkari'de 'Erken Evlilik' Semineri - Son Dakika
Güncel

Hakkari'de 'Erken Evlilik' Semineri

Hakkari\'de \'Erken Evlilik\' Semineri

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin Çocuk Yaştaki Kızların Evlendirilmesini Karşı Başlattığı. 'çocuk Gelinler' Adlı Projenin 23'üncü Semineri Hakkari Yapıldı.

04.11.2010 19:07

Uçan Süpürge Kadın iletişim ve Araştırma Derneği'nin çocuk yaştaki kızların evlendirilmesini karşı başlattığı. 'Çocuk Gelinler' adlı projenin 23'üncü semineri Hakkari yapıldı. Töre gereği özellikle erken evliliklerin daha fazla olduğu Hakkari'deki değişik liselerde okuyan genç kızlarla bir araya gelen Proje Koordinatörü Selen Doğan, her üç evlilikten birinin erken yaşta yapıldığını, ayrıca evli kadınların yüzde 33'ünün de çocuk gelin olduğunu söyledi.

Sabancı Vakfı'nın desteklediği 'Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin çocuk yaştaki kızların evlendirilmesine karşı başlattığı. 'Çocuk Gelinler' adlı proje kapsamında, Hakkari'deki genç kızlara seminer verildi. Hakkari'de Atatürk Kültür Merkezi salonunda düzenlenen seminere Hakkari Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Demir, Belediye Meclis üyesi Melek Atan, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği Genel Sekreteri Selen Doğan, Hakkari Kamer Vakfı Temsilcisi Suzan Selimoğlu ve 700'e yakın liseli kız katıldı. Yoğun ilginin olduğu seminerde, salonda yer bulamayan kızlar ayakta ve salonun zemininde oturarak semineri dinledi.

Uçan Süpürge Kadın iletişim ve Araştırma Derneği Genel Sekreteri Selen Doğan, projenin amacının çocuk yaşta ve zorla yaptırılan evliliklere dikkat çekmek olduğunu söyledi. Doğan, " Türkiye'de çok Yaygın ve kemikleşmiş bir problem olan çocuk yaşta zorla yaptırılan evliliklere dikkat çekmek istiyoruz. Ülkemizdeki bu problemin çözümü imkansız değil. Bizler, kurumlar, kişiler ve kuruluşların işbirliği ile çözüm arayışlarına gidebileceğimiz bir problem. Buna dikkat çekmek istedik. Bu farkındalığı, bu bilinci yaratmak istedik. Bu önemli. Çünkü toplumsal bir sorun. Sadece kadınları ilgilendirmiyor. Aynı zamanda erkeklerin de sorunudur. Bu proje kapsamında 54 ili dolaşacağız. Hakkari 23'üncü il. Gittiğimiz illerde kadınlarla sohbetler ediyoruz. Çocuk yaşta ve zorla yaptırılan evlilikleri konu alan birkaç kısa film izliyoruz." dedi.

Konuşmanın ardından, çocuk yaşta zorla yaptırılan evliliklerin konu alındığı iki kısa film ile slayt gösterisi eşliğinde seminere katılan genç kızlara erken evlilikle ilgili sorular yöneltildi. Kızlardan bazıları, evlendirilen kızların bir çoğunun kendi rızası dışında ailesi tarafından zorla evlendirildiğini, Hakkari'de kadın eşitliğinin olmadığını belirtti. Kızlar, annelerinin töre gereği 16 yaşıda evlendirildiğini, ancak son yıllarda bu konuda bir azalmanın olduğuna dikat çekti. Kızlar, erken evliliklerin tamamen önlenmesini, ailelerin de bu konuda bilinçlendirilmesini istedi.

Seminere katılan Hakkari Belediye Başkan Yardımcısı Hatice Demir ise son dört ayda Türkiye genelinde 152 kadının öldürüldüğünü ileri sürdü. Başkan Yardımcısı Demir, "Bu öldürülen kadınlar farklı farklı nedenlerden öldürüldü. Hakkari'de erken evlilikler hala yaşanıyor.Geçen hafta yapılan düğün törenlerinde evlenen gelinlerin bir çoğu 18 yaşını ya doldurmuş, yada doldurmamış. Bizler BDP'li kadınlar olarak daha önce bir kampanya başlattık. 'Demokratik özgür toplumu yaratalım, tecavüz költürünü aşalım' kampanyası.Erken yaştaki evlilekten, zorla cinsel tacize ve tecavüze uğrayan kadınlarla ilglii çalışmalarımız oldu. Ben Belediye Başkan Yardımcısıyım, ama özgür değilim. Biz ne kadar erkeklerden bağımsız olarak düşünübilirsek o zaman özgürüz. Bizim yapmamız gereken, kendimize güvenmemiz ve kendi insani haklarımızı savunarak bununla mücadele etmektir" dedi

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hakkari'de 'Erken Evlilik' Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement