Hamburg Alevi Toplumu Referandumu Değerlendirdi

Hamburg Alevi Toplumu (agh) Tarafından "türkiye'de 12 Eylül Anayasa Değişikliği Oylaması" Adı Altında Bir Panel Düzenlendi. Türkiye'de 12 Eylül'de Yapılacak Olan Referanduma Alevi Toplumunun "hayır" Diyeceği Açıklandı.
Hamburg Alevi Toplumu (AGH) tarafından " Türkiye'de 12 Eylül Anayasa Değişikliği Oylaması" adı altında bir panel düzenlendi. Türkiye'de 12 Eylül'de yapılacak olan referanduma Alevi toplumunun "Hayır" diyeceği açıklandı.
HAMBURG Alevi Toplumu (AGH) tarafından düzenlenen panelde Türkiye'de 12 Eylül Anayasa Değişikliği Oylaması detaylı olarak tartışıldı. Kentin Altona semtinde Hospitalstrasse 111, TGH Haus 7 Salonu'nda gerçekleşen panele konuşmacı olarak Hamburg Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu(DİDF) Başkanı Sinan Özbolat, Hamburg ve Çevresi Türk Toplumu (TGH)) Başkanı Hüseyin Yılmaz, Hamburg ve Çevresi Alevi toplumu (AGH) Başkanı Cengiz Orhan, Kürdistanlı İşçiler Derneği (KOMKAR) Başkanı Dr. Hüseyin Doğan katılırken çok sayıda vatandaş hazır bulundu.
ALEVİLERİN ADI GEÇMİYOR
12 Eylül tarihinde Türkiye'de yapılacak olan anayasanın bazı maddelerin değişmesi için yapılacak referandumda Alevi toplumunun "hayır" diyeceğini belirten Cengiz Orhan, "Değiştirilecek olan anayasa maddelerinde Aleviler üzerine hiç bir kelime geçmiyor. Biz Alevilere bu hiç bir şey getirmeyecektir. Bunun yanı sıra Türkiye'de bir kutuplaşma söz konusudur. ve kutuplaşan bir toplum yok olmaya maruzdur. AKP açılım diyerek Alevileri, Kürtleri kandırıyor. Gerçekler çok daha farklı. Biz Alevilere getirisi olmayan değişikliği istemiyoruz" dedi.
BİZLERE SAHİP ÇIKMIYOR
Türkiye'nin siyasetini Almanya ve Hamburg Türk Toplumu olarak tartışmadıklarını ve Türkiye'de olanların buraya taşımak istemediklerini bunun önemli bir konu olduğundan dalıyı burada tartışmaya açtıklarını kaydeden Hüseyin Yılmaz, "Ben 40 yıldır Almanya'dayım ve burada yaşayan Türk vatandaşlarına Türkiye Cumhuriye'ti gerektiği gibi sahip çıkmadı. Anayasa değişikliği yapılmalı ama bu şartlar altında değil. Daha kardeşliğin ve barışın olduğu bir ortamda olmalıdır. Benim gönlüm referanduma hayır diyor. Ama herkes kendi görüşünde özgürdür" dedi.
Kürtler "Evet" diyor
Söz alan Dr. Hüseyin Doğan, ?Değişmesi planlanan anayasa değişikliği maddelerinde Kürtlerin Aleviler gibi hiç adı ve bir harfi dahi geçmiyor. Ama biz Kürtler buna ?Evetö diyoruz. Çünkü en azından korkusuz demokratik bir tartışma yapılabileceğini umut ediyoruz. Bazı maddeler bunu gösteriyorö dedi. Sinan Özbolat ise, "Türkiye'de yoksula, emekçiye, işçiye yapılan eziyetleri görüyoruz. AKP kendi isteklerini yapmaya çalışıyor. Bu referanduma elbette "Hayır" diyeceğiz. Bu bir göz boyamadır" dedi. Konuşmaların ardından katılımcılar kendi görüşlerini belirtip tartıştılar.