Harb-İş Çorlu Şubesinden Vergi Eylemi - Son Dakika
Güncel

Harb-İş Çorlu Şubesinden Vergi Eylemi

Harb-İş Çorlu Şubesinden Vergi Eylemi

Çorlu'da yer alan Ağır Bakım Fabrikasında çalışan ve Harb-İş Sendikası Çorlu Şubesine üye yaklaşık 250 kişi Çorlu Cumhuriyet Meydanında toplandı.

23.11.2012 09:11  Güncelleme: 10:45

Harb-İş Sendikası Çorlu Şubesi tarafından düzenlenen basın açıklamasında konuşan şube başkanı Mustafa Şener: "Bizler kitlesel olarak bugün tüm ulusa, emekçilere ve bizi temsil eden bağlı olduğumuz Türk-İş'e sesleniyoruz. Bu vergi yükü altından bizleri kurtarın" dedi.

Çorlu Bakım Merkezi Komutanlığı bünyesinde yer alan Ağır Bakım Fabrikasına çalışan ve Harb-İş Sendikası Çorlu Şubesine üye yaklaşık 250 kişi Çorlu Cumhuriyet Meydanında toplandı. Alkışlar, sloganlar, dövizler, pankartlar, Türk Bayrakları eşliğinde Cumhuriyet Meydanı belediye binası önüne gelen işçiler kararan havaya rağmen coşkulu bir şekilde basın açıklamasını takip ettiler. Havanın kararmış olması nedeniyle el fenerlerinin yardımıyla basın açıklamasını gerçekleştiren Harb-İş Çorlu Şubesi Başkanı Mustafa Şener: "Vergi cenneti olan ülkemizde gelir vergisindeki yüksek oranlar yüzünden vergi yükü altında ezilen biz emekçiler 2013 bütçe kanunu görüşmeleri başlamadan mevcut siyasal iktidara ve tüm siyasi partilere meydanlardan sesleniyoruz. Vergi adaleti sağlanana kadar yılmadan seslenmeye devam edeceğiz" dedi.

Şener: "Küresel ekonomik krizden en çok etkilenen kesim olan biz işçilerin önemli sorunlarından birisi hiç kuşkusuz adaletsiz vergi sistemidir. Doğrudan alınan vergilerin yüksekliği yanında dolaylı vergilerle çalışanlar ikinci kez adaletsizlikle karşılaşmakta ve mağdur olmaktadır. Temel bir ilke olan az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması ne yazık ki ülkemizde uygulanmamaktadır. Sermayeden alınan vergiler düşürülürken işçilerin vergi yükü devam etmektedir. Yılbaşında kesilen vergi miktarı ile yılsonunda kesilen vergi miktarı arasındaki oran neredeyse iki katıdır" diye konuştu.

Şener ayrıca: "Bu nedenle bizlere 6 ayda bir yapılan zamlar, vergi oranlarının artması nedeni ile ücretlerimizde düşüşe neden olmaktadır. Enflasyona bağlı olarak ücretlerimize yapılan artış bizlerin cebine girmeden vergi olarak geri alınmaktadır. Ülkemizde vergi sorunu tartışılırken vergi adaletinden pek bahsedilmiyor. Aslında vergi yükünün toplumda adil bir şekilde dağıtılması verginin doğuşu kadar eski bir prensiptir. Ayrıca bu prensip zaman içinde ekonomik ve sosyal şartlara uyumlu olarak da gelişmiştir. Bu anlamda vergi adaleti bizim anayasamıza da girmiştir. Anayasamızın vergi ödevi başlığı taşıyan 73. maddesi aynen şöyledir. "Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı maliye politikasının sosyal amacıdır. Anayasamıza rağmen Türkiye dünyada vergi adaletinin en bozuk olduğu ülkedir. Ne yazık ki bizlerden alınan gelir vergileri ve harcama vergilerinin oranında ülkemiz dünya rekortmenidir. Toplam vergilerin yüzde 91'i bir iş yerinde çalışan işçinin gelir vergileri, elektrik, doğalgaz, akaryakıt, telefon gider harcamalarından alınan vergilerdir" şekilde konuştu.

Harb-İş Sendikası Çorlu Şubesi Başkanı Mustafa Şener: "Bu gelir vergisi ve diğer vergilerdeki yüksek oranlar sadece Türk Harb - İş Sendikasının 23 bin işçisinin sorunu olmamalıdır. Bizler kitlesel olarak bugün tüm ulusa, emekçilere ve bizi temsil eden bağlı olduğumuz Türk-İş'e sesleniyoruz. Bu vergi yükü altından bizleri kurtarın. Bu sorumluluğu üstünüze alınız ve bir şeyler yapınız. Ankara'dan her şey size güzel gözükebilir. Ama meydanlar farklı düşünüyor, meydanlara kulak veriniz. Yıllarca bu meydanlardan efsane haline gelen Harb-İş işçisi hep haykırdı. Ne dedi, susma dedi, ne dedi sustukça sıra sana gelecek dedi. İşte geldiğimiz nokta budur. Vergiler arttırılıyor, susuyoruz, akaryakıta zam yapılıyor susuyoruz, elektriğe zam yapılıyor susuyoruz. Daha nereye kadar susacağız. Tüm emekçi arkadaşlarımıza ve vergi yükü altında ezilenlere bir kez daha sesleniyoruz. Biz susmayacağız, siz de susmayın, Türk Harb - İş Sendikası olarak bizler inandık, siz de inanın diyoruz" dedi.

Şener: "Meydanlardan hükümet edenlere bir kez daha sesleniyoruz. Ülkemizde demokrasinin ve adaletin gelişmesinin ilk şartı adaletli bir vergi sistemi olmalıdır. Şu da unutulmamalıdır ki, vergi adaleti gözetmeyen devletler asla hukuk devleti olamazlar. Bunun içindir ki hayali enflasyona göre hazırlanan bütçe hedefi tutmayınca faturayı bizlere kesmeyiniz, kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alıcı uygulamalar yapınız, vergi reformunu hayata geçiriniz, gelir vergisi oranlarının düşürülmesi için taleplerimizi göz ardı etmeyiniz. Vergi yükü altında ezilmek istiyor musunuz, yapılan zamlara sessiz kalmak istiyor musunuz, emeklilik yaşı ayarlaması adı altında mezarda emeklilik istiyor musunuz. Ücret adaletsizliğine sessiz kalacak mıyız. Kıdem tazminatlarımızın fona devrini kabul ediyor musunuz. Umarım bu seslere bu haykırışlara Ankara'dakiler de sessiz kalmaz" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından oluşturulan stantta bir de imza kampanyası düzenlendi sendika üyesi fabrika işçilerinin yanı sıra vatandaşların da destek verdiği imza kampanyası da havanın kararmış olması nedeniyle el fenerlerinin yardımıyla gerçekleştirildi.

Harb-İş Başkanı Mustafa Şener: "İmza standımıza sadece bizler değil vergi yükü altında ezilen tüm halkımızın ve Çorlu'muzun dinamiklerinin de desteklerini bekliyoruz. Gün birlik ve beraberlik günüdür. Gücümüz birliğimizdendir. Zafer direnen emekçinin olacaktır. İş barışı ve iş huzurunu bozmadan emek ve ekmek mücadelesine devam edeceğiz" dedi. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Harb-İş Çorlu Şubesinden Vergi Eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement