Hasta Çocuklardan Etkilenen Çift Organlarını Bağışladı - Son Dakika
Son Dakika Logo

Hasta Çocuklardan Etkilenen Çift Organlarını Bağışladı

22.12.2017 14:27

Bitlis'te organ nakli bekleyen hasta çocuklardan etkilenen çift, organlarını bağışladı.

AHMET OKUR - Bitlis'te organ nakli bekleyen hasta çocuklardan etkilenen çift, organlarını bağışladı.

Van Gölü Elektrik Dağıtım Şirketin'de (VEDAŞ) çalışan Kalite Yönetim Uzmanı Meziyet Sadıkoğlu Demir ile Destek Hizmetleri Sorumlusu Yetiş Demir çifti organlarını bağışladı.

"Çocuklar çok hassa bir konudur"

Meziyet Sadıkoğlu Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, VEDAŞ ailesi olarak önemli gün ve haftalarda kurumları ziyaret ettiklerini söyledi.

İl Müdürlüğü olarak organ nakli haftası olduğunu öğrendiğinde çalışma yaptıklarını belirten Demir, personellerin bu konularda bilgi sahibi olması ve organ bağışında bulunacakların önünü açmak istediklerini bildirdi.

Demir, organ bağışa hakkında bilgi aldıktan sonra aynı kurumda üç kişi bağışta bulunduklarını belirterek konuşmasında şunları kaydetti:

"Bitlis'te organ bağışı çok düşükmüş. Ama son zamanlarda yüzde ona kadar çıkmış. Ben evli ve üç çocuk annesiyim. Günlük haberleri takip ediyorum. bir anne olarak günlük haberler içinde organ nakline ihtiyacı olan çocukları duyuyorum. Yetişkinler belki biraz daha okuyup geçebiliriz ama çocuklara duyarlılığımız çok fazla. Bu gün bu bir ihtiyaçtır. Dinimizin de izin verdiği bir iştir. Yüzde 90 müslüman olan bir ülkeyiz hassasiyetlerimiz var. Mezhep ve inancımıza göre bunu araştırdık. Diyanetin resmi internet sitesinde yayınlanmıştı. Bizde bu süreçte kafamızdaki soru işaretini halletik. Bağışta bulunmaya karar verdik. Çocuklar çok hassa bir konudur."

"Son nefesimi vermeden birine yardımcı olmayı isterim"

"Dinimizin almaktan önce vermekten yanadır." diyen Demir, nakil bekleyen çok fazla hastanın olduğunu ifade etti.

Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ben öldükten sonra toprağa karışacaksam ve organlarım toprak olmadan önce işe yarayacaksa Allah bana o fırsatı versin. Son nefesimi vermeden birine yardımcı olmak isterim. Bu beyin ölümü ile olan bir şeydir. Fiziki olarak son nefesini verdiğinden artık organları alamıyorlar. Beni en çok etkileyen çocuklardı. Bir gün bana olursa benim içinde bir organ olacak. O organı aramaktan çok önce ben organlarımı vermek istedim. Üç çocuğum var. Büyüğü 13 yaşında onunla bunu paylaştım bunu. Küçük çocuklarıma bunu söylemedim. Kızım çok normal karşıladı."

Organ bağışında bulunduğumu arkadaşlarına söylediği zaman ilk tepkinin caiz olup olmadığını sorduklarını anımsatan Demir, Diyanetin buna cevaz verdiğin söylediklerinde ise çok şaşırdıklarını dile getirdi.

Demir, "Çevremde organ bağışında bulunmayı düşünüpte zamanım yok diye erteleyenler vardı. Bir evrak doldurarak işimiz bitiyor. Önemli olan buna adım atmaktır. Bunu herkese duyurdum. Sosyal medya üzerinde çok fazla duyuru yapılıyor. İşte bunun organ ihtiyacı var diye. Sadece bir tuşla bunu duyurmaktansa bu çocuğun gereksim duyduğu şeyi yapmaya inandığım için bende her tarafa paylaştım. Ailemizin çoğu ehliyet alırken organ bağışında bulundu."

"Hastane kapısında bekleyen çaresizleri de gördüm"

Destek Hizmetleri Sorumlusu Yetiş Demir ise eşinin bu kararı aldığında biraz tereddüt ettiğini ifade etti.

"Sağlık sektöründe de çalıştığım için hastane kapısında bekleyen çaresizleri de gördüm." diyen Demir, bir gün kendisine lazım olabileceğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı.

"Allah'ın yarattığı bu vücudun hiç birinin fazlası yok. Her organ en ufağı bile çok ihtiyacı bulunuyor. Bir çoğu ölümcül olabiliyor. Bizi yatağa bağlıyor. Buna bir faydası olacaksa neden olmasın dedim. Bize baz şeyler anlattılar. İnsanların belki yanlış anladığı ve vermekten çekindiği konular var. Beyin ölümü gerçekleşiyor. Yani ölümünüz anlamına geliyor. Makineye bağlı yaşama şansımız yok. Onun için organları verebilirsiniz. Bunun dışına önemli bir şey daha var. Hastanede organ bağışı yapan insanların iyi bakıma alamayacağı özellikle yoğun bakımda iyi bakılmadığına dair söylemler var. Bence insanlar bunu düşünmemeli. Öyle bir şey olamaz. Yoğun bakımda sırf organlarını sağlıklı alalım diye yaşatmamak kaygısı olamaz."

"Organ bağışlayarak organ mafyaların önüne geçilebilir"

Demir, "İnsanlara uluşabildiğim kadarıyla bu konuları anlattım. Organ bağışı konusunda çok hassa olmaları lazım. Organ bağışlamaları gerekmektedir. Bir gün bize de lazım olabileceğini düşündük. Bağışlama fikri oluşmayan insanın bir gün organa ihtiyaç duyduğunda nasıl gidip sağdan soldan organ bulmaya çalışacağını biliyorum. Bunun için baştan düşünerek organların bağışlamasını bir insanın hayatını sağlıklı bir şekildi sürmesine yardımcı olmasını temenni ediyorum. Herkesin bir şekilde organ bağışlamalarını davet ediyorum. Resmi olarak yapılan organ bağışı ilegal yapılan organ mafyasının insanların önüne geçileceğini düşünüyorum. Organ bağışlayarak organ mafyaların önüne geçilebilir." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hasta Çocuklardan Etkilenen Çift Organlarını Bağışladı - Son Dakika


Advertisement