Hava Trafik Kontrolörlerine Cihan Ünal'dan Diksiyon Dersi - Son Dakika
Güncel

Hava Trafik Kontrolörlerine Cihan Ünal'dan Diksiyon Dersi

Hava Trafik Kontrolörlerine Cihan Ünal\'dan Diksiyon Dersi

Haber-Kamera : Murat ÇAKIR -İSTANBUL DHA Sinema, tiyatro ve seslendirme sanatçısı Cihan Ünal, Atatürk Havalimanı'nda görevli Hava Trafik Kontrolörleri'ne diksiyon ve konuşma sanatı konusunda eğitim verdi.

24.12.2014 15:08

Haber-Kamera : Murat ÇAKIR -İSTANBUL DHA

Sinema, tiyatro ve seslendirme sanatçısı Cihan Ünal, Atatürk Havalimanı'nda görevli Hava Trafik Kontrolörleri'ne diksiyon ve konuşma sanatı konusunda eğitim verdi.

Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği (TATCA) 'nin düzenlediği 'Cihan Ünal ile Diksiyon-Güzel ve Etkili Konuşma Eğitim Programı ' bugün Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nden bulunan Fatih Ergökmen salonunda gerçekleştirildi.

Cihan Ünal zaman zaman haberlere konu olan diyaloglarıyla Hava Trafik Kontrollerine Atatürk Havalimanı'nda diksiyon dersi verdi. Trafik Kontrollerinin özellikle pilotlarla yaptıkları konuşmalarında diksiyonun önemli olduğunu belirten Cihan Ünal, 'Hepimiz uçağa bindiğimizde endişeliyizdir, bir miktar da olsa. O bakımdan bu sorumluluğu duyup, bizden birini çağırmış olmaları çok hoş bir şey. Biz çok mutlu olduk. Tabii ki doğru ve açık konuşmak, hava yollarında da çok önemli. Hostesler sunum yaparken de önemli. Aslında yaşamın bir parçası konuşmak. Konuşarak anlaşıyoruz. O bakımdan ben burada hem güzel konuşma ile ilgili, doğru konuşmayla ilgili, hem de anlaşılır olmakla ilgili ki en önemli noktası mikrofonda karşılıklı anlaşılır olmak. Bunu halletmek için biraz çaba harcayacağız" dedi.

Hava kontrolörlerinin İngilizce de konuştukları hatırlatılan sanatçı Ünal, "Aslında İngilizce ama Türkçe de olduğunu biliyorum. Türkçe de konuşuluyor. Önemli olan iyi artikülasyon. Yani boğumlama, doğru konuşma, telaffuz dediğimiz şeyi iyi halletme ve nefesi doğru kullanmak. Eğer onu siz Türkçede yaparsanız İngilizcede de zaten halledebilirsiniz" diye konuştu.

Derslerin 3 saatlik özet bir sunum olduğunu belirten Ünal, "Karşılıklı, belki biraz da hem uygulama yapacağız, hem teorik hem pratik bir program olacak" diye konuştu. Cihan Ünal, dersine güzel, düzgün ve anlaşılır bir konuşma için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatarak başlarken iyi bir konuşma yaparken vücut dili ve mimiklerin de çok etkili olduğunu ifade etti.

Konuşurken diyafram kullanmayan kişilerin seslerinin çabuk yorulduğunu belirten sanatçı Cihan Ünal, futbol maçlarına giden taraftarın slogan atması ya da politikacıların konuşmalarında diyafram kullanmaları halinde seslerinin daha az yorulacağını da kendisini dinleyen kontrolörlere aktardı. Hava trafik kontrolörlerinin en önemli araçlarının mikrofon olduğunu belirten Hava Kontrolörleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Gonca Güler Demiröz de,"Mikrofonu ve frekansı etkin kullanmak, görevimizin en önemli araçlarından bir tanesi. Bu yüzden Cihan Ünal beyefendi de bu konuda bize yardımcı olacak " diye konuştu.

Konferansın eğitimlerinin ilki olduğunu belirten Demiröz, eğitimlerinin devamının geleceğini söyledi. Türkiye Hava Trafik Kontrolleri Derneği tarafından düzenlenen eğitim programı çerçevesinde hedefin, yüzlerce uçağa hizmet veren Trafik Kontrolörlerinin hem mesleki, hem de kişisel gelişmelerine katkıda bulunmak olduğu belirtildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hava Trafik Kontrolörlerine Cihan Ünal'dan Diksiyon Dersi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement