Hayat ve Doku Tipleme - Son Dakika
Güncel

Hayat ve Doku Tipleme

Hayat ve Doku Tipleme

KSU Tıp Fakültesi bünyesinde hizmet veren Doku Tipleme Laboratuarı hizmetleri hakkında bilgilendirme yapıldı.

01.04.2014 11:17

28.03.2014 Tarihinde İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda, Kahramanmaraş İl ve İlçelerinde faaliyet gösteren Kamu ve Özel diyaliz merkezleri sorumlu personellerine; Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik ABD Başkanı Prof. Dr. Ramazan Güneşaçar ve KSU Tıp Fakültesi Organ Doku ve Bağış Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Çelik tarafından KSU Tıp Fakültesi bünyesinde hizmet veren Doku Tipleme Laboratuarı hizmetleri hakkında bilgilendirme yapıldı.
İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından organize edilen toplantıya İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr.Mübin Çetin Dağhan, Kamu ve Özel Diyaliz Merkezlerinden sorumlu Şube Müdürleri Dr.Ülkü Karakaya ve Dr.Meltem Arpasatan katıldı.

Doç. Dr. Mustafa Çelik tarafından yapılan açıklamada, "Ülkemizde en sık yapılan organ nakillerinden birisi olan böbrek nakli, kronik böbrek yetmezliğindeki hastaların yaşam kalitesini yükselten en etkin ve ekonomik tedavi yöntemidir ve KSÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde 2008 yılından beri başarılı bir şekilde uygulanmaktadır" dedi.
Prof. Dr. Ramazan Güneşaçar'da, "Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Doku Tipleme Laboratuvarı Sağlık Bakanlığı tarafından akredite edilen bu laboratuvarın 16 Nisan 2012 tarihinde, Türkiye'de ruhsat alan 37'nci doku tipleme laboratuvarı olarak hizmet vermeye başladığını ve 'Organ Nakli' işlemi zinciri çeşitli birimlerin yer aldığı bir ekip çalışması olup, doku tipleme laboratuvarı bu zincirin en önemli halkalarından biri olduğunu kaydetti.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalına bağlı olarak kurulan Doku Tipleme Laboratuvarında, hastalarımız ile verici adayların doku tipleri güncel ve modern yöntemlerle kesin olarak belirlenebilmektedir diyen Prof. Güneşaçar açıklamalarına şöyle devam etti; "yapılacak özel testlerle, nakledilecek organa karşı, alıcıda herhangi bir olumsuz reaksiyonun meydana gelip gelmeyeceği de önceden tahmin edilebilecektir. Böylece Doku Tipleme Laboratuvarında yapılacak testlerle, daha nakil yapılmadan evvel bu tip reaksiyonların önceden tahmin edilerek nakledilen organın alıcının bünyesi tarafından reddedilmesinin önlenmesi ya da organ reddinin minimum düzeye indirilmesi mümkün olabileceğini, bunun da böbrek naklinin başarısını daha da artıracağını." söyleyerek sözlerini tamamladı.

Toplantının bitiminde Kamu Sağlık Hizmetleri Şubesi tarafından katılımcılara diyaliz merkezlerinin kullandıkları DYOB sisteminde yaşanılan aksaklıklara yönelik bilgi verildi.

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement