Haytap 5. Temsilciler Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Haytap 5. Temsilciler Toplantısı

Haytap 5. Temsilciler Toplantısı

Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'nın katkılarıyla Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) tarafından düzenlenen 'Hayvan Hakları Konferansı' bugün Samsun'da yapıldı.

13.10.2012 13:13

Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'nın katkılarıyla Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) tarafından düzenlenen 'Hayvan Hakları Konferansı' bugün Samsun'da yapıldı.

Atakum Türkiş Otel ve Konferans Merkezi'nde düzenlenen konferansa CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, HAYTAP Yönetim Kurulu Başkanı Av.Ahmet Kemal Şenpolat, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve HAYTAP Onursal Üyesi Prof.Dr. Tamer Dodurka, Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mahmut Çetinkaya ve HAYTAP üyeleri katıldı.

Konferansta açılış konuşmasını yapan HAYTAP Samsun Temsilcisi Gül Turan, "Bizi bugün burada toplayan sevgidir. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'a biz ne istersek bize 'evet' dedi. Ben başkanımızın bugüne kadar ağzından 'hayır' sözünü duymadım. Ben iddia ediyorum ki Türkiye'de bizim başkan gibi bir başkan yoktur. Samsun Türkiye'ye imzasını atmış bir şehirdir. 150 dönüm ölçülerinde mükemmel bir bakım evimiz var. Ayrıca biz yardıma muhtaç hayvanlarımızı bakıp, kısırlaştıracağız. Ancak başkanımızın da bize katıldığını zannediyorum, bir cami köşesinde duran, bir bakkalın köşesinde oturan kediyi ve köpeği almayacağız. Çünkü onlar bir merhamet timsalidir. Sokağın başında duran bir su kabı merhamet timsalidir. Merhamet etmeyen toplumlara merhamet olunmaz" dedi.

Kentleşme sürecinde hayvanları ilk etapta önemsemediklerini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Son yüzyıl belki dünyanın birçok ülkesinde ama bizim ülkemizin şehirleştiği son yüzyılda nüfusumuzun yüzde 75'i ve onun üstünde belli bir oranı artık kentlerde yaşamaya başladı. Kentleşmeyle birlikte de birçok sorun ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan bir tanesi de hayvan hakları konusudur. Sokak hayvanlarımızda şehirleşmeyle birlikte bir problem olmaya başladı. Şehirleşmeyle birlikte ilk defa saçı sakalı birbirine karışmış, köprü altlarında yatan evsizler görmeye başladık. Zaman ilerledikçe onlara benzeyen hayvanlar görmeye başladık. Aslında biz hayvanları ilk etapta önemsemedik. Hatta insanları bile önemsemedik. Zaman içersinde insanlar kadar hayvanlarında önemli olduğunu hissetmeye başladık. Sokaktaki sevil hayvanları, açlıktan ayakları titreyen hayvanları görmeye başladık. HAYTAP gibi güzel bir organizasyon ülkemizde bunları sahiplenmeye başladı" diye konuştu.

Hapishane şeklinde hayvan barınakları istemediğini belirten HAYTAP Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Kemal Şenpolat, "Hayvanlarla ilgili 1-2 yıl içersinde Samsun'da alınmış olan başarıları görüyoruz. Türkiye'de Sokak hayvanı için bir ambulansın olması çok nadirdir. Hayvan ambulansı birçok belediyelerimizde yok. Aslında belediyelerimiz bunu yapmak zorundalar. Yani bu hayvanlar sahip, bir trafik kazası geçirdiklerinde kimseyi yarayamazlar. Onlar bize emanet. Betonların ve kafeslerin içersine tıkılmış hayvan sevmeyenlere hitap eden köpek toplama merkezleri istemiyoruz. Yani bizler hapishane istemiyoruz. Başkan Yılmaz'a Türkiye'ye örnek olacak 150 dönümlük arazi içersinde kurmuş olduğu hayvan barınağı için teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.

Kamu olarak HAYTAP'a ihtiyaçları olduğunu ifade eden Samsun Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu, "Türk toplumu hayvanları severiz ama eksik yönümüz var. Sevmenin her şeye yeteceğini düşünürüz. Hayvanın da doğanın haklarının olduğu kısımda biraz olmamız gereken yerde olmadığımızı düşünüyorum. Bu yöndeki bir zafiyetimizin olduğunu itiraf etmek durumundayız. HAYTAP gibi sivil örgütlenmelerin önemi burada ortaya çıkar. HAYTAP Türkiye genelinde örnek bir sivil toplum örgütlenmesidir. Yaptığı çalışmalardan da, elde ettiği başarılardan da umutlanıyoruz ve gelecek için iyi şeyler düşünmemizi sağlıyorlar. Biz kamu olarak HAYTAP'a ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Meclisteki ilk konuşmasını hayvan hakları üzerine olduğunu belirten CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, "Büyük bir cesaretle hayvan hakları konusu üzerine gittik. Mecliste 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun bazı maddelerinin değiştirilmesi için çok çalıştık" açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından HAYTAP'a emeği geçenlere plaketler verildi. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Haytap 5. Temsilciler Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement