Hindistan, Pakistan'la 1960'ta imzalanan İndus Sular Anlaşması'nı değiştirmek istiyor - Son Dakika
Güncel

Hindistan, Pakistan'la 1960'ta imzalanan İndus Sular Anlaşması'nı değiştirmek istiyor

Hindistan, Pakistan\'la 1960\'ta imzalanan İndus Sular Anlaşması\'nı değiştirmek istiyor

YENİ Hindistan, 1960'ta imzalanan İndus Sular Anlaşması'nda (IWT) değişikliğe gidilmesi için Pakistan'a bildirimde bulundu.

27.01.2023 14:08  Güncelleme: 14:13

YENİ Hindistan, 1960'ta imzalanan İndus Sular Anlaşması'nda (IWT) değişikliğe gidilmesi için Pakistan'a bildirimde bulundu.

Hükümet danışmanı Kanchan Gupta, sosyal medya paylaşımında, IWT'de değişikliğe gidilmesi taleplerini duyurdu.

Gupta, Pakistan'ın eylemlerinin söz konusu anlaşmanın hükümleri ve uygulanmasını olumsuz etkilediğini iddia ederek bu tutumun Hindistan'ı IWT'nin değiştirilmesi için bildirimde bulunmaya zorladığını kaydetti.

Hindistan'ın, Pakistan'a bildirdiği değişikliği "anlaşmada 62 yılda öğrenilen dersleri içerecek şekilde güncelleyeceğini" işaret eden Gupta, Pakistan'ın "devam eden ısrarına" yanıt olarak Dünya Bankasının yakın zamanda "hem tarafsız bilirkişi hem de Tahkim Mahkemesi süreçleri" ile ilgili işlemler başlattığını da sözlerine ekledi.

Gupta, söz konusu bildirimle Pakistan'a, sözleşmenin maddi ihlalini düzeltmek için 90 gün içinde hükümetler arası müzakerelere girme fırsatı da verdiklerini de ifade etti.

Ayrıca Gupta, Hindistan'ın karşılıklı olarak kabul edilebilir bir yol bulma çabalarına rağmen "Pakistan'ın 2017'den 2022'ye kadar Daimi İndus Komisyonu'nun beş toplantısında konuyu tartışmayı reddettiğini" de öne sürdü.

İndus Suları Anlaşması

Dünya Bankası garantörlüğünde iki ülke arasında 1960'ta imzalanan İndus Suları Anlaşması'na göre, İndus Nehri'ni besleyen kollardan Beas, Ravi ve Sutlej akarsularının kontrolü Hindistan'a verildi.

İndus, Chenab ve Jhelum akarsuları, Pakistan'a tahsis edilse de Hindistan'ın bu sular üzerinde enerji projeleri çalışmaları, İslamabad ile Yeni Delhi arasında zaman zaman gerilimlere yol açıyor.

Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nden doğan İndus Nehri, kuzeybatı istikametinde Hindistan'ın Ladakh ve Cammu Keşmir bölgelerini aşıp Pakistan'ın Azad Cammu Keşmir, Gilgit Baltistan, Pencap ve Sindh eyaletlerini geçerek Karaçi yakınlarından Arap Denizi'ne dökülüyor.

Nehir sisteminin yüzde 47'si Pakistan, yüzde 37'si Hindistan ile bölünürken geriye kalan küçük kısımlar, Afganistan'ın doğusu ve Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde yer alıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hindistan, Pakistan'la 1960'ta imzalanan İndus Sular Anlaşması'nı değiştirmek istiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement