Hollanda'da Türklerin Harç Zaferi - Son Dakika
Güncel

Hollanda'da Türklerin Harç Zaferi

Hollanda\'da Türklerin Harç Zaferi

Hollanda'da haksız yere ödedikleri yüksek oturum harçları için hukuk mücadelesi başlatan Türkler, sevinç çığlığı atmaya başladı.

24.01.2012 12:20

Hollanda'da haksız yere ödedikleri yüksek oturum harçları için hukuk mücadelesi başlatan Türkler, sevinç çığlığı atmaya başladı. Mahkemelerin haklı bulduğu vatandaşlar avukat masrafları, oturum harçlarının fazlalığı olmak üzere kişi başı 3 bin Euro geri alacak.

hollanda'da yüksek harçların geri ödenmesi için 3 Eylül 2011 tarihinden önce yapılan başvuruların olumsuz sonuçlanmasının ardından hukuk mücadelesine başlayan Türkler, Hollanda mahkemeleri tarafından haklı bulundu. Yazılı başvurularını yapmalarına rağmen haksız yere kendilerinden alınan yüksek harçları geri alamayan vatandaşlar, avukat masrafları ve oturum harçlarının fazlalığını faiziyle birlikte geri alacak.

Müvekkillerinin kişi başına yaklaşık 3 bin Euro geri alacağı müjdesini veren Avukat Ejder Köse, kararı 'Ankara Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği arasında yapılan bir antlaşmadır ve o nedenden dolayı Hollanda yasalarından üstünlük kazanmıştır' diyerek değerlendirdi.

ADALET YERİNİ BULDU

Avukat Ejder Köse, konu hakkında Hürriyet'e yaptığı açıklamasında 'Türk vatandaşı olan insanlarımızın zamanında fazladan ödediği harçlarla ilgili olarak 3 yıl önce başlattığımız hukuk mücadelesinde kararlar çıkmaya başladı. En sonunda adalet yerini buldu. Artık vatandaşlarımızdan haksız yere alınan yüksek harçlar geri ödenmeye başladı. Vatandaşımız, başvuru yapıldığından dolayı yürütülen hukuk prosedürü ile ilgili olarak hem avukat masrafları, hem de oturum harçlarının fazlalığı olmak üzere yaklaşık 3 bin Euro geri alacak.

Ankara ANTLAŞMASININ ÜSTÜNLÜĞÜ

Bunu da çok güzel bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Çünkü sonuç itibarıyla Ankara Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği arasında yapılan bir antlaşmadır ve o nedenden dolayı Hollanda yasalarından üstünlük kazanmaktadır. Alınan bu karar sonrası bir kez daha Hollanda yargısı Ankara Antlaşması'nın var olduğunu tamamen kabul ettiğini bir kez daha görmüş olduk. Bu nedenden dolayı alınan bu hukuk zaferin vatandaşlarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum? dedi.

Köse, 'Danıştay'ın bu konuda son verdiği karara baktığımızda 2 Eylül 2011 tarihinden önce harçların geri ödenmesi konusunda müracaatların yapılması gerekiyordu. Bu tarihten sonra yapılan başvurular zaten kabul edilmiyor' diyerek vatandaşları uyardı.

Avrupa Adalet Divanı'nın Hollanda'nın yüksek oturum harcı uygulamasının Türkler için geçerli olamayacağı yönündeki 17 Eylül 2009 tarihli açıklamasından sonra, Adalet Bakanlığı Devlet Sekreteri, Türkler'den Süresiz Oturum Müsaadesi Başvurusu için alınan 890 Euro harç bedelini 42 Euro'ya düşürmüştü. Böylece Türkler'in oturum harçları için ödediği bedeller, Avrupa Birliği vatandaşlarıyla eşit hale getirilmişti. Devlet Sekreteri bununla birlikte, kararın açıklandığı 17 Eylül 2009 tarihinde, oturum için başvurup parasını ödeyen ancak oturum müsaadesi henüz uzatılmamış olanların ödediği yüksek harç bedellerinin iade edilmesini kararlaştırmıştı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hollanda'da Türklerin Harç Zaferi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement