Hollanda'daki Türklerin Mal Varlıkları Yasal Olmayan Yollardan Araştırılıyor - Son Dakika
Güncel

Hollanda'daki Türklerin Mal Varlıkları Yasal Olmayan Yollardan Araştırılıyor

Hollanda\'daki Türklerin Mal Varlıkları Yasal Olmayan Yollardan Araştırılıyor

Hollanda Türk Hukukçular Birliği (THB) Başkanı Köse: “Bu durum büyük mağduriyetlere yol açıyor” “Hollandalı makamlar araştırmayı kolaylaştırmak için vatandaşlarımızdan TC kimlik numaralarını bile istiyor, oysa bunu isteme hakları olmadığı gibi vatandaşlarımızın da verme zorunluluğu yok”

24.01.2014 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hollanda Türk Hukukçular Birliği (THB) Başkanı avukat Ejder Köse, Hollanda makamlarının bu ülkeden sosyal ödenek alan Türk vatandaşlarının yurt dışındaki mal varlıklarını araştırmada son yıllarda yasal olmayan yollara başvurduğunu belirterek, bu durumun büyük mağduriyetlere yol açtığını söyledi.

THB üyesi avukatlar Ali Durmuş ve Rasim Küçükünal ile bu konuyla bağlantılı yaptıkları hukuki çalışmalar hakkında bilgi veren Köse, "Hollandalı makamlar araştırmayı kolaylaştırmak için vatandaşlarımızdan TC kimlik numaralarını bile istiyor, oysa bunu isteme hakları olmadığı gibi vatandaşlarımızın da verme zorunluluğu yok" diye konuştu.

Kendilerine ulaşan şikayet sayısında son dönemlerde büyük artış olduğunu, sorunun özellikle birinci nesil Türkleri daha çok mağdur ettiğini anlatan Köse,  Hollanda makamlarının TC kimlik numarası vasıtasıyla Türkiye'deki mal varlıklarını kolaylıkla öğrenebildiğini dile getirdi.

Bunun yanı sıra aynı makamların Türkçe bilen görevlileri Türkiye'ye göndererek ilgili kuruluşlarda kişilerin mal varlıklarını kolayca öğrenebildiğine de vurgu yapan Köse, "Türkiye'nin bu bilgileri kolayca vermemesi lazım. Bu konuyla ilgili salı günü Brüksel'de Başbakan Yardımcısı Sayın Emrullah İşler'le de görüştüm. Türkiye'nin bu konuda bir düzenleme yaparak bilgilerin kolay paylaşımını engelleyeceğine inanıyorum" dedi.

Vatandaşları, hukuksuz bir şekilde yapılan araştırmaların durdurulması için hem Hollanda'da hem de Türkiye'de dava açmaya çağıran Köse, bu davalar sonucunda araştırma yapan kişi ve kurumların cezalandırılabileceğini aktardı.

Evlere ani ziyaretler

THB üyesi avukat Rasim Küçükünal da Hollanda Sosyal Sigortalar Kurumu'nun Türkleri "riskli grup olarak" tanımlayarak, araştırmaları daha çok bu kesim üzerinde yoğunlaştırdığını söyledi.

Hollandalı memurların Türk vatandaşlarının evlerine ani ziyaretler yaparak kendilerinden TC kimlik numaraları ve nüfus cüzdanlarını istediğini tespit ettiklerine dikkati çeken Küçükünal, şöyle konuştu:

"Hollanda Sosyal Sigortalar Kurumu 2012 yılında haksız 12 milyon sosyal ödenek verildiğini tespit etmiş, bunun 9 milyonun Türkler tarafından alındığını iddia ediyor. O yüzden araştırmalarını bu kesim üzerine yoğunlaştırmış. Bu rakamın doğru olup olmadığı bir yana belli bir grubu suçlu gibi gösterip özel araştırmaya tabi tutmak kabul edilemez. Memurlar ne evleri ziyaret edebilir ne de TC numarası isteyebilir."

Büyük belediyelerin birçoğunun mal tespiti konusunda Türk vatandaşlarına yönelik özel araştırmalar başlattığını anlatan avukat Ali Durmuş, bu araştırmaların daha çok Hollanda'nın Türkiye'deki Çalışma Ataşelikleri ya da onların görevlendirdiği hukuk büroları aracılığıyla yapıldığını söyledi.

Söz konusu araştırmaların özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğini belirten Durmuş, bireylerin kişisel verilerinin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesinin TCK'nın ilgili kanunlarınca suç kapsamında olduğunu ifade etti. - Hollanda

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hollanda'daki Türklerin Mal Varlıkları Yasal Olmayan Yollardan Araştırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement