Holokost Kurbanlarını Anma Günü - Son Dakika
Güncel

Holokost Kurbanlarını Anma Günü

Holokost Kurbanlarını Anma Günü

Nazi rejimince topluca katledilen Yahudiler ve diğer azınlıklar, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'da anıldı Bosna Hersek Yahudi Birliği Başkanı Fintsi: "1945'te 'Bir daha asla yaşanmasın' denmesine rağmen, Kamboçya, Ruanda ve maalesef Bosna Hersek'te soykırım yeniden yaşandı"

27.01.2014 16:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nazi rejimince topluca katledilen Yahudiler ve diğer azınlıklar, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'da çeşitli etkinliklerle anıldı.

Holokost Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu, İnsan Hakları ve Mülteciler Bakanlığı ve Bosna Hersek Yahudi Birliği'nin ortak organizasyonuyla anma töreni düzenlendi.

Törene, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Bosna Hersek Yahudi Birliği Başkanı Yakob Fintsi ve diğer yetkililer katıldı.

İzzetbegoviç, burada yaptığı konuşmada, tarih boyunca insanlara karşı defalarca kötülük ve şiddet uygulandığını, ancak Yahudilerin Avrupa'dan yok edilmeye çalışılması gibi bir olayın yaşanmadığını kaydetti.

Yahudi Birliği Başkanı Fintsi de "1945'te 'Bir daha asla yaşanmasın' denmesine rağmen, Kamboçya, Ruanda ve maalesef Bosna Hersek'te soykırım yeniden yaşandı" diye konuştu. Fintsi, gelecekte soykırımların yaşanmasının engellenmesinin, Holokost Kurbanlarını Anma Günü'nde verilmesi gereken mesaj olduğunu vurguladı.

- Belgrad'daki eski toplama kampı Saymişte'de anma töreni

Holokost Kurbanlarını Anma Günü vesilesiyle, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan ve 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi rejimi tarafından yönetilen Saymişte Toplama Kampı'nda da Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in katılımıyla anma töreni düzenlendi.

Nikoliç, törende yaptığı konuşmada, toplama kampı cehennemiyle dünyanın geri kalanı arasında duran dikenli tellerin yıkılmasının üzerinden 70 yıl geçtiğini hatırlatarak, 2. Dünya Savaşı boyunca milyonlarca masum Yahudinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Holokost'un, "insanların insanlara karşı yaptıkları bir katliam" olduğuna dikkati çeken Nikoliç, "Bu katliamı ortaya çıkaran nefretin birçok sebebi var. Onlardan biri nasyonal sosyalizm ideolojisinin temelini oluşturuyor. Nasyonal sosyalizm temelden canavarca bir ideolojiydi, çünkü Yahudi toplumunun tamamının yok olmasını hedefliyordu" dedi.

-Holokost kurbanları Hırvatistan Meclisi'nde de anıldı

Holokost kurbanları için Hırvatistan Meclisi'nde de anma töreni düzenlendi. Törene, Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, Meclis Başkanı Yosip Leko, Başbakan Zoran Milanoviç, Zagreb Büyükşehir Belediye Başkanı Milan Bandiç, milletvekilleri, din birlikleri ve azınlık temsilcileri katıldı.

Cumhurbaşkanı Yosipoviç, burada yaptığı konuşmada, 27 Ocak'ın herkesin vicdanını incelemesi gerektiği bir gün olduğunu belirterek, Holokost'un başta Yahudi toplumu olmak üzere, diğer halkların da hayatını kaybettiği bir soykırım olduğunu söyledi.

Soykırımların bir daha yaşanmaması gerektiğini vurgulayan Yosipoviç, "Bugün dünyada nefreti ve soykırımları teşvik eden savaşların yaşandığını görüyoruz" ifadesini kullandı.

Meclis Başkanı Leko da konuşmasında, Holokost'un yaklaşık 6 milyon Yahudi ve azınlığın ölmesine neden olduğuna dikkati çekerek, Hırvatistan'daki Yasenovats Toplama Kampı'nın, Nazilerin en korkunç toplama kamplarına özenerek kurulduğunu anımsattı. Leko, "Umarız bir daha böyle bir şey yaşanmayacak. Tarihten ders alacak ve insanlığın gücüne inanacağız" diye konuştu.

Başbakan Zoran Milanoviç ise insanlık tarihinin en kötü olayı olarak nitelendirdiği Holokost'un, iyilik ve kötülük arasındaki savaşın bir örneği olduğunu belirtti. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Holokost Kurbanlarını Anma Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement