Eskişehir Ticaret Borsası, yaptığı hububat analizleriyle üretici ile tüccar ve sanayici arasında köprü olurken, laboratuvarında da hububatın kalitesini ölçüyor.
Eskişehir Ticaret Borsası laboratuvarında bir ürün 30 analizden geçtikten sonra sınıflandırılıp satış salonuna gönderiliyor. Burada üretici malının değerini görürken, tüccar ve sanayici de analiz sonucu ürünün kalitesine göre fiyat belirleyerek malı alıyor. Eskişehir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Taner Zorlukol, Ticaret Borsasının 1926 yılından beri çiftçiye, il ve ülke tarımına hizmet vermekte olduğunu söyledi. Borsanın teknolojiye ayak uydurarak, çiftçinin, tüccarın, sanayicinin memnuniyetine ivme kazandırıp hizmet vermekte olduğunu belirten Zorlukul, "Laboratuvarımız harman zamanından 2 ay boyunca 24 saat alım yapmaktadır. Türkiye'de 110 tane Ticaret Borsası vardır, biz gerçek anlamda elektronik satış salonu, laboratuvarı, depolama alanı tesisleri, kantarı ve hizmet binalarıyla en iyi 3-4 borsa arasındadır. Yaklaşık 130 tane irili ufaklı depomuz bulunmaktadır. Bunlar borsamızın mülkiyetinde üyelerimize kira karşılığında verilmektedir. Burada 12 ayın yaz kış fark etmeksizin her gün elektronik satış salonumuzda satış seanslarımız gerçekleşmektedir. Her geçen gün kalitemize kalite katmak için çalışmaktayız" dedi.
"Üreticiyle tüccarı bir araya getiriyoruz, fiyat belirleme söz konusu değildir"
Ticaret Borsalarının üretici ile tüccarı, sanayiciyi bir araya getiren bir kurum olduğunu dile getiren Taner Zorlukul, "Ticaret Borsaları, Toprak Mahsulleri Ofisi gibi kendi adına mal almıyorlar. Üreticiyle tüccarı, sanayiciyi bir araya getirip aracılık yapan kurumlardır. Dolayısıyla Toprak Mahsulleri Ofisi gibi fiyatı belirleme gibi bir rolü de yoktur. Borsalarda günlük, arz talebe göre kendiliğinden oluşmaktadır. Fiyatı belirleyen, satış salonumuzda alım yapan tüccarımız, sanayicimizdir. Bizim fiyatlara müdahale etme durumumuz söz konusu değildir. Burada ürününün satış öncesi analizi yapılıp, o analiz değerleri üzerinden üyemiz fiyatlandırmaktadır. Bu, kalite de analiz değerleri önemli etkenlerdir. Dolayısıyla fiyat verme ve kendi adımıza mal alma gibi bir durum söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.
"Bir ürün 30 analizden geçiyor"
Ticaret Borsası Laboratuvar Sorumlusu Gıda Mühendisi Fatih Balcıoğlu, "Laboratuvarımızda otomatik numune sondalarıyla araçtaki hububatlardan numuneleri otomatik olarak almaktayız. Numune alındıktan sonra çeşitli analizlere tabi tutmaktayız. Bir ürün sınıflandırırken yaklaşık 30 analizden geçiyor. Çeşitli analizler var, protein, gluten, sedimantosyon gibi 30 tane analizden geçtikten sonra hububatımız sınıflandırılıyor. Sınıflandırıldıktan sonra analizi yapılan ürünümüz, analiz fişi içine konularak satılmak üzere satış salonuna gönderiliyor. Borsamız laboratuvarı, özel istek analiz ve yem analiz laboratuvarları olmak üzere 3 kısımdan oluşmaktadır. Satışa gelen ürünler, analiz laboratuvarından 30 analizden geçmektedir. Özel istek laboratuvarlarımızda ise üyemiz olsun veya olmasın çiftçimizden, tüccarımızdan, sanayicimizden isteğe göre protein, gluten, yağ, sedimantasyon gibi birçok analiz yapmaktayız" şeklinde konuştu. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Güncel › Hububatın Kalitesi Analiz Laboratuvarında Belli Oluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?