İbb Başkanı Topbaş '15 Temmuz Şehitler Abidesi'nde İncelemelerde Bulundu - Son Dakika
Güncel

İbb Başkanı Topbaş '15 Temmuz Şehitler Abidesi'nde İncelemelerde Bulundu

İbb Başkanı Topbaş \'15 Temmuz Şehitler Abidesi\'nde İncelemelerde Bulundu

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu Yakası çıkışında inşa edilen "Şehitlik Makamı" ve 15 Temmuz Şehitler Abidesi'nde incelemelerde bulundu.

12.07.2017 18:30

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu Yakası çıkışında inşa edilen "Şehitlik Makamı" ve 15 Temmuz Şehitler Abidesi'nde incelemelerde bulundu.  Topbaş, 15 Temmuz saat 18: 30'da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılacak abideyi basın mensuplarıyla birlikte gezdi.

MİLLET OLARAK BÜYÜK BİR KAHRAMANLIK DESTANI DAHA YAZILDI

Basın mensuplarına açıklama yapan Topbaş, "Hiç bir milletin yaşamadığı acı günleri yaşadık. Hamdolsun milletimizin dirayetiyle, yüreğindeki iman ve vatan, millet, bayrak sevgisi ile iradesine sahip çıkmasıyla, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bunlar bertaraf edildi. Şu anda yargının önünde hesap veriyorlar, yargılanmaktalar. Millet olarak büyük bir kahramanlık destanı daha yazıldı. Şehitlerimize rahmet, gazilerimize şifa diliyorum. 80 milyon büyük bir güç olduğumuzu, millet olmanın ne olduğunu dünyaya gösterdik" dedi.

HER ŞEHİT İÇİN SELVİ AĞACI VE GÜL DİKİLDİ

15 Temmuz'un anısına inşa edilen anıtın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla hazırlandığını vurgulayan Topbaş, "Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün bulunduğu bir yer tespit edildi. Yerine bizzat gelerek beraber tayin ettik. Sayın Cumhurbaşkanımız bir şantiyeci gibi birkaç kez buraya uğradılar. Dün de buradalardı, bazı talimatları oldu. Ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz" dedi. Şehitler anısına yaptırılan abide hakkında bilgi veren Topbaş, "250 şehidimizin isimlerini barındıran, geleneksel kubbe, kümbet tarzımızı ve Selçuklu tarzını benimseyen, merkezde mukarnaslı bir havuzun bulunduğu güzel bir tasarım yapıldı. Bölgede her şehidimize bir tane olmak üzere 250 tane selvi ağacı ve gül dikildi. Her bir selvinin altında da aydınlatma direklerinde şehidimizin ismi ve künyesi olacak. Cep telefonu ile barkodlar okutulduğu zaman kime ait olduğu ve o şehit hakkındaki bilgileri öğrenme imkanı olacak. Bu makama gelindiği zaman burada bizi meydanlara çağıran o sela sesleri olacak. Şehitlerimizin isimleri kitabe olarak içeride yer alacak. Beşgen bir yıldız şeklinde tasarlandı. Bu beş yıldızın üç köşesinde şehitlerimizin ismi yer alacak" şeklinde konuştu. Öta yandan Topbaş, 15 Temmuz 06: 00'dan 17 Temmuz 06: 00'ya kadar toplu taşıma araçlarının ücretsiz olacağını duyurdu.

15 TEMMUZ ŞEHİTLER ABİDESİNİN ÖZELLİKLERİ

Mimar Hilmi Şenalp tarafından tasarlanan 15 Temmuz Şehitler Abidesi, Kümbet-Türbe tarzıyla sonsuzluğu simgeliyor. Kubbe, bütünlüğüyle kainatı ve sonsuzluğu sembolize ediyor. Kubbeyi teşkil eden kollar ise milletin darbe girişimi karşısında ortaya koyduğu birlik, beraberlik ve kenetlenmeye atıfta bulunuyor. Şehitlik Makamının konuşlandırıldığı alana, Nakkaştepe tarafından yol açılarak, çevredeki 9 dönümlük arazi de tamamen Şehitlik Parkı olarak tanzim edildi. Şehitlik Parkına 250 şehidi temsilen 250 selvi, 250 gül dikildi. 250 selvinin önünde, şehit isimlerinin yazıldığı künyelerdeki barkodlardan, şehitlerle alakalı detaylı bilgilere ulaşılabilecek.

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İbb Başkanı Topbaş '15 Temmuz Şehitler Abidesi'nde İncelemelerde Bulundu - Son Dakika


Advertisement