Iğdır'daki "Casusluk" Soruşturması - Son Dakika
Güncel

Iğdır'daki "Casusluk" Soruşturması

Iğdır\'daki "Casusluk" Soruşturması

Hasan Özkal - Erzurum Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce yürütülen Iğdır'daki "casusluk" soruşturması kapsamında 10'u tutuklu 11 sanık hakkında iddianame hazırlandı.

12.10.2012 12:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hasan Özkal - Erzurum Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce yürütülen Iğdır'daki "casusluk" soruşturması kapsamında 10'u tutuklu 11 sanık hakkında iddianame hazırlandı.

Iğdır'da yürütülen "casusluk" soruşturması kapsamında hazırlanan ve Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan 115 sayfalık iddianamede, tutuklu 2 İranlı ajanın da arasında olduğu 10 tutuklu sanık ile tutuksuz 1 sanık hakkında 20 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede, sanıkların "Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı, sınırdaki askeri karakollar ve bazı kamu binalarının yerleri ile bir çok kurumun yöneticisi hakkında" topladıkları belge ve bilgileri menfaat karşılığında İran gizli servisi elemanlarına verdikleri belirtildi.

Soruşturmada, ele geçirilen fotoğraf, kamera görüntüleri ve çok sayıda belgenin yer aldığı iddianamede, bu kişilerin İranlı ajanlarla yaptıkları görüşmelerin içeriğine de yer verildi.

İddianamede, söz konusu görüntülerde yer alan şahısların çeşitli askeri noktaların görüntülerini çektikleri, yasa dışı yollardan elde ettikleri çeşitli belgeler ve fotoğrafları İranlı ajanlara verdikleri, TSK'nın genel yapılanmasıyla ilgili bilgi aktardıklarının tespit edildiği vurgulandı.

-Görüşmeler kameraya kaydedilmiş-

İddianameyle mahkemeye sunulan görüntülerde, İran gizli servis elemanının asker üniformasıyla bir araçta oturduğu, yanındaki kişinin de askeri binaları görüntülediği yer alıyor.

Kamera görütülerinde, İranlı ajanların kendilerine çalışan bir Türk vatandaşından, Iğdır MİT Bölge Müdürlüğü, TSK'nın yapılanma şeması ve ordu, kolordu ve tugay seviyesindeki birliklerin hangi illerde yerleşik oldukları, er ve erbaş sayıları hakkında bilgi toplamasını istediği görülüyor.

İranlı ajanlarla görüşen köy korucusu olduğu iddia edilen sanıklardan T.A'nın bu sırada çekilen görüntülerde, "Ermenistan için o adamı getirmişiz, dışarıda bekliyor. ne olacak o-" sözleri de yer alıyor.

3 saat 50 dakikalık görüntüde, T.A'nın yapılan görüşmenin kamera tarafından kaydedilmesinden şüphelenmesi üzerine İranlı ajanlar, "Biz bu görüntüleri İran'daki amirlerimize götüreceğiz ve senin bizim nasıl bir dostumuz olduğunu göstermek için kaydediyoruz" dediği duyuluyor.

Bunun üzerine T.A, İranlı ajanlara "Benim hakkımda Türkiye'ye bilgi verirseniz, Türkiye beni idam eder" dediği görülüyor.

-Ajanların, "Özel Kuvvetler" ilgisi-

İranlı ajanların Özel Kuvvetler Komutanlığı ile ilgili bilgi istemesi üzerine T.A, "Özel tim, PKK ile savaşır, direk Ankara'ya bağlıdır. Bunlar kimseye sır vermezler. Özel tim Doğubayazıt'ta var. Onların içine girmek yasaktır" ifadeleri yer alıyor.

T.A'nın konuşması sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığı hakkında bilgi toplayamayacağını söylediği duyuluyor.

Görüntülerin son bölümünde ise T.A'nın, İranlı ajanlara çalışmayı kabul eden başka bir kişiyi kastederek "O Ermenistan'a geçiyor" dediği, İranlı ajanların ise "Bize neler getirebilir-" dediği görülüyor.

Bunun üzerine T.A'nın "Sen ne istiyorsan onu getirsin. Kamera götürsün, serbesttir. Ne istiyorsan onu çeksin sana" şeklinde cevap verdiği duyuluyor.

Yayıncı: A. Fatih Tekcan - ERZURUM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Iğdır'daki 'Casusluk' Soruşturması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement