İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Medeni, üye ülkeler arasında meydana gelen siyasi ayrışmaların beraberinde mezhebi ve siyasi konular başta olmak üzere derin ayrışmalara neden olduğunu belirterek, bunların yol açtığı sorunların ortadan kaldırılması için üye ülkeleri güçlü işbirliğine ve yardımlaşmaya çağırdı.
Suudi Arabistan'ın İran'da bulunan diplomatik misyonlarına yapılan saldırı sonrası İİT'den talep ettiği dışişleri bakanları düzeyindeki olağanüstü toplantı, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde başladı.
İİT Genel Sekreteri Medeni, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, son dönemde Türkiye, Libya, Endonezya ve diğer üye ülkelerde meydana gelen terör saldırılarının tekrar yaşanmaması için üye ülkeler arasında dayanışma ve diyalogun daha da geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
İslam ülkeleri arasındaki bölünme ve sorunların teşkilatta gereken çalışmaların yapılamamasına yol açtığını söyleyen Medeni, İran'daki Suudi Arabistan diplomatik misyonlarının saldırıya maruz kalmasının başta Viyana Anlaşması olmak üzere uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğunu ifade etti.
Medeni, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Diplomatik misyonların korunması ve ülkelerin diğer ülke iç işlerine karışmaması, uluslararası yasalar ve İİT'nin 20 maddesine aykırıdır. Üye bütün ülkeler İİT sözleşmesinde bulunan maddelere riayet etmekle yükümlüdür. Her ülkenin diğer ülkenin bağımsızlığına ve birliğine saygı göstermesi gerekir. Üye ülkeler arasında meydana gelen siyasi ayrışmalar beraberinde mezhebi ve siyasi konular başta olmak üzere derin ayrışmalara neden olmaktadır. Yaşanan bu ayrışmaların daha da derinleştirdiği problemler ve diğer kronik sorunların azaltılması ve ortadan kaldırılması için üye ülkeleri güçlü işbirliğine ve yardımlaşmaya çağırıyorum."
Toplantıya, Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılıyor.
Son Dakika › Güncel › İit Dışişleri Bakanları Düzeyinde Olağanüstü Toplandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?