İlk 1000'de 18 Türk Üniversitesi - Son Dakika
Güncel

İlk 1000'de 18 Türk Üniversitesi

İlk 1000\'de 18 Türk Üniversitesi

THE, 1000 kurumu öğretim kalitesi, araştırma etkisi, uluslararası görünüm ve endüstri bağlantıları gibi kriterlere göre değerlendirdi.

23.09.2016 09:46

THE, 1000 kurumu öğretim kalitesi, araştırma etkisi, uluslararası görünüm ve endüstri bağlantıları gibi kriterlere göre değerlendirdi. Oxford dünyanın en iyi üniversitesi oldu. Türkiye'den en iyi dereceyi geçen yılki konumunu koruyan Koç Üniversitesi, 251-300 sıra bandı ile elde etti. Sabancı 301-350 sıra bandı ile ikinci ve Bilkent ise 351-400 ile üçüncü oldu. Bu yılki sıralamanın sürpriz atağı ise 401-500 sıra bandı ile Türkiye'de dördüncü olan Ankara'daki Atılım Üniversitesi'nden geldi. Üniversite, sıralamada ilk defa yer aldı.

7 ÜNİVERSİTE İLK DEFA GİRDİ

Geçen yılki sıralamadan itibaren THE'nın CERN gibi büyük araştırma merkezlerindeki 1000 ve üstü imzalı makaleleri değerlendirme dışı bırakması ODTÜ, Boğaziçi ve İTÜ gibi lider devlet üniversitelerinin ilk 200'deki konumlarını etkilemişti. 2015- 2016 sıralamasında 501-600 sıra bandına kadar gerileyen ODTÜ, bu yılki listede 601-800 bandında. Listede Atılım, İzmir Teknoloji Enstitüsü, Doğu Akdeniz, TOBB Ekonomi ve Teknoloji, Ankara, Gazi ve Marmara üniversiteleri de ilk defa yer aldı. Bu yıl birincilik el değiştirdi. İngiltere'nin lider üniversitesi Oxford, ABD'nin California Teknoloji Enstitüsü'nü (CalTech) geride bıraktı. Stanford üçüncü, Cambridge dördüncü, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) beşinci oldu.

Asya'da daha az tanınıyoruz

PROF. DR. TANER BİLGİÇ (BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLERDEN SORUMLU AKADEMİK İŞLER KOORDİNATÖRÜ):  Bu yıl sıralama için gerekli koşullar hafifletildi ve daha çok kurum değerlendirildi. Üniversitelerimizin araştırma etkisi ve yayınlarda performansı artsa da bu, anketlerdeki araştırma itibarına yansımıyor. Türkiye'nin Asya'da gruplanması, anketlerin Asya'yı bilen hocalara yollanması ve birçok üniversitemizin Asya'da daha az tanınması, düşüşün nedeni.

Bu yarışta biz de varız

PROF. DR. YILDIRIM ÜÇTUĞ (ATILIM ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ): Eğitim, araştırma ve öğretim üyelerinin atıfları belirleyici. Araştırmalarımızın atıf sayısı oldukça iyi. Yayınlarımız akademik camianın dikkatini çekiyor. Lisans üstü programlarımızın sayısı arttı. Yabancı öğretim üyesi ve öğrenci sayımız, yarıştığımız gruptaki üniversiteler arasında gayet iyi. Bu, uluslararası görünümde iyi puanlar getirdi. Derecemizi geliştirmek istiyoruz. Artık bu yarışta Atılım da var.

Türkiye sayıyı yükseltti

PHIL BATY (THE BAŞ EDİTÖR): Türkiye listedeki üniversite sayısını yükseltti. Geçen yıl 11 üniversitesi ilk 1000'deydi, bu yıl 18'i. Buna rağmen genel tablo karışık. ODTÜ, Anadolu, Erciyes ve YTÜ geriye düştü.

TL'nin değer kaybı etkili

PROF. DR. ABDULLAH ATALAR (BİLKENT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ): Bu düşüşün nedenlerinden biri TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesi. Sıralama yapılırken üniversitelerin proje bütçeleri ve endüstri gelirleri ile birlikte, ülkelerin satın alma gücü pariteleri de dikkate alınmalı.

Artan öğrenci sayısı dezavantaj

PROF. DR. MEHMET KARACA (İTÜ REKTÖRÜ): Sosyal ve sağlık bilimlerinin bazı dalları çok atıf alıyor. Ayrıca kontenjanların artırılması nedeniyle bir akademisyen başına düşen öğrenci sayımız artıyor ve bu bizi olumsuz etkiliyor.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel İlk 1000'de 18 Türk Üniversitesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement