Söz konusu proje, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'nın (BEBKA), Türk Hava Yolları'nın (THY) ana sponsorluğunda Merinos Park'ta düzenlediği "THY 5. Bursa Bilim Şenliği" kapsamında "Minik Mucitler" kategorisinde finale kaldı.
Projenin sahibi Dursun Burak Okumuş (9), pikniğe gittiklerinde babasının mangal başında fazla zaman geçirmesi nedeniyle oyun oynayamadıkları için otomatik bir yelpaze geliştirme fikrinin aklına geldiğini söyledi.
Her mangal yakıldığında ortalama 25 dakika boyunca yellemek zorunda kalındığını gözlemlediğini anlatan Durmuş, "Haftada en az 1 kere mangal yakan bir insan, 80 yılık ömrünün 72 gününü mangal yelleyerek geçirmek zorunda kalıyor. Benim tasarımımla bu zaman kaybı ortadan kalkacak" dedi.
"PROTOTİP İÇİN EVDEKİ YAPBOZU SETİNİ KULLANDIM"
Okumuş, yelpaze sisteminin 4 bölümden oluştuğunu belirterek, "Bunlar; güç kaynağı, yelpaze, gövde ve motor. Motor güç kaynağından enerji alıyor ve dişli çarkı döndürüyor. Dişli çark döndüğünde de yelpaze sallanıyor ve hava akımı oluşuyor. Hava akımı da alevin canlanmasını sağlıyor. Böylece etler kendi kendine pişebiliyor" diye konuştu.
Projenin prototipini yaparken evdeki yapboz setini kullandığını ifade eden Okumuş, sistemin daha sonra metalden yapılacağını, bu sebeple maliyetinin yaklaşık 100 lira civarında olacağını söyledi.
Baba Mehmet Okumuş da çocuğunun kendisiyle oyun oynayabilmek için otomatik mangal yelpazesi geliştirmesinin, kendisini çok mutlu ettiğini anlattı.
Tasarımın prototipinin plastik olması nedeniyle ısıdan etkileneceği için henüz mangal üzerinde deneyemediklerini belirten Okumuş, "Metal üretimi yapıldığı zaman ilk ben deneyeceğim. Benden sonra başka babalar da kullanacak inşallah. Oğlumla gurur duyuyorum" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › İlkokul Öğrencisinden Piknikçiler İçin Buluş - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?