Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde gelen su faturaları vatandaşları hayretler içerisinde bıraktı. 60 bin ile 2 bin TL arasında değişen faturaların kendisine geldiğini gören tüketiciler, bu faturaları ödemekte zorlandıklarını söyledi. Ödemek isteyenlerin faturalarında indirim yapılıyor ancak bir kriter yok. Kim ne kadar torpil bulabilirse!.. ŞUSKİ genel müdürü ise bu durumu yalanladı
Şanlıurfa'nın Büyükşehir Belediyesi olmasıyla birlikte su faturaları da kabarmaya başladı. Daha önceleri su faturalarında bulunmayan "atık su bedeli" ile Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü'nün (ŞUSKİ) borçlarının bir kısmını kapatmak için faturalara yansıttığı "şebeke bakım ücreti" de eklenince haliyle vatandaşa gelen faturalar da yüksek gelmeye başladı. Urfa merkezde durum böyleyken, Akçakale'de tüketicilere gelen yüksek faturalar 'yok arttık' dedirtti. 30 Mart yerel seçimlerinden önce faturaların hiç gelmediği veya çok düşük geldiği ilçede seçim sonrası faturaların bu kadar yüksek gelmesine vatandaşlar tepki gösterdi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'yi göreve davet eden Akçakaleli vatandaşlar, yüksek faturalardan şikâyet ederek bu duruma bir an önce müdahale edilip, çare bulunmasını bekliyor.
SEÇİM RÜŞVETİ OLARAK TAHSİLAT YAPILMIYORDU
Büyükşehir statüsüne geçilmeden ve ŞUSKİ kurulmadan önce Akçakale, Suruç, Hilvan gibi ilçelerde yerel yönetimler su faturalarını adeta birer seçim rüşveti olarak kullandı. İlçe halkının tepki göstermemesi için ya uzun dönemler su faturası kesilmedi yada tüketim miktarından çok düşük bedeller tahsil edilmek istendi. Bazı ilçelerde abonelik ve su sayaçları bile yoktu. Büyükşehirle birlikte su gelirleri ŞUSKİ'ye devredildi. Aynı zamanda su ve kanalizasyon konusundaki borçlar da ŞUSKİ'ye aktarıldı. Büyük bir borç karşısında gelir arayışına giren ŞUSKİ, en büyük gelir kaybının ilçelerden olduğunu anladı. 10 ilçenin tamamından, Şanlıurfa merkezden tahsil edilen gelirin yüzde 20'sinin bile tahsil edilemediği saptandı. Bunun üzerine ilçeler de bir yandan abonelik çalışmaları bir yandan da gecikmiş borçları tahsil çalışmaları başladı. Ancak Akçakale'de bu uygulama daha farklı bir şekilde ortaya çıktı.
TEK UMUT PAZARLIKLA ÖDEME
Akçakale, faturaların geldiği günden bu yana kabus yaşıyor. Özel bir şirket tarafından okunan su sayaçlarından çıkan faturalar vatandaşları adeta çileden çıkarttı. Eski dönemlere ait olduğu öne sürülen su faturalarının vatandaşlar tarafından ödenmesi isteniyor. Ödenmemesi halindeyse suların kesileceği yönünde belediye hoparlörlerinden anonslar yapılıyor. Kendisine 60 bin ila 2 bin TL arasında değişen faturaların geldiğini gören vatandaşlar ne yapacağını ve nereye başvuracağını şaşırsa da, pazarlık yoluna gidilerek faturalarını düşürenler bir nebze olsun ilçede umut oldu. Akçakale ŞUSKİ Müdürlüğü bu faturaları inisiyatif kullanarak indirip vatandaşlara ödettirmeye çalışıyor. Ancak yapılan indirimler bile Akçakaleli ailelerin bütçesini sarsacak cinsten.
FATURADAKİ İNDİRİM MÜDÜRÜN KEYFİNE BAKIYOR
Tüketicilerin iddiasına göre pazarlık ve ödeme süreci şu şekilde gerçekleşiyor… Yüksek gelen su faturalarının pazarlık usulüyle indirildiğini duyan tüketiciler Akçakale ŞUSKİ'ye geliyor. Müdürle görüşüp ödeme durumlarının olmadığını, ancak iyi bir indirim yapılması halinde ödeme yapabileceklerini belirtiyor. İşte işin bu kısmı tam bir skandallık durum… Su faturası 60 bin lira gelip 800 liraya indirilen de var, 2 bin 500 lira gelip 800 liraya da. Bunun bir haksızlık olduğunu ifade eden tüketicilere de; faturası çok düşürülenlerin, engelli, bakıma muhtaç, yaşlı ve yetim olduğu gibi gerekçeler gösteriliyor. Oysa maddi durumu iyi olan tüketicilerin, bakıma muhtaç bir yaşlıdan daha fazla fatura ödemek durumunda bırakıldığı da öne sürülüyor. İddiaya göre, indirimlerde hiçbir kriter yok, tamamen keyfi. ŞUSKİ müdürünün canı kime ne kadar isterse o kadar indirim yapıyor.
US: ESKİDEN BERİ YIĞILMIŞ BORÇLAR
Gazete İpekyol'un bu konuda görüşüne başvurduğu ŞUSKİ Genel Müdürü Hamdi Us, yüksek faturaların vatandaşların daha önce kullandığı ve bedelini ödemediği borçtan kaynaklandığını belirtti. Us, "Bizim su bedellerini alma zorunluluğumuz var. Ama biz arkadaşlara ne dedik? Yeni tarifeye göre yaparsak yüksek olur. Bu konuda vatandaşlara yardımcı olun dedik. Biz haksız olan bir şeyi almıyoruz. Ve bu daha önceki sayaçlarında okunan bir borç. Akçakale'deki yetkilimiz Ahmet Beydir. Sıkıntısı olan vatandaşlar gitsin yanına eski fiyat üzerinden ne kullanmışlarsa onu öderler. Eskiden beri yığılmış borçlar bunlar. Sisteme eklenmiş, sistemden silemezsiniz artık. İstesek de silemeyiz." dedi.
'İNDİRİM ESKİ TARİFEDEN DEĞERLENDİRİLİYOR'
İndirim denilen şeyin faturaların eski tarife üzerinden değerlendirilmesi olduğunu belirten Us, indirimin şahısların veya belediyeye yakınlık derecesi üzerinden değerlendirildiği yönündeki iddiaları ise sert bir şekilde yalanladı. Us, "İndirim denilen şey eski tarifeden yapılmaktadır. Bugünkü tarifeden yapsak üç katına çıkar. Bu bütün ilçeler için geçerli ama böyle bir durum başka ilçelerde yok. Okunmayan yok, hepsi okunmuş. Olay şu. Diyelim siz 100 metreküp su harcamışsınız bir ay. 100 metreküp 200 TL tutuyor. Tutmuşlar 20 TL yazmışlar. 180 TL'yi yazmamışlar. Onlar birikmiş birikmiş bugüne kadar gelmiş. Olay bundan ibarettir. Biz de vatandaşlara kullandıkları suyun bedelini eski tarife üzerinden işlem yapıyoruz. Bugünkü tarife üzerinden yapsak vatandaş hiç altından kalkamaz. Ahmet Bey orada bir tereddüttünüz varsa, itirazınız varsa değerlendiririz. Tamamen eski tarife üzerinden. Başka bir şey olamaz" ifadelerini kullandı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › İndirim Torpile Göre Mi? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?