İngiliz Hükümeti bugün açıkladığı yeni aşırılıkla mücadele stratejisiyle, internet ve televizyon ile radyo yayınlarını aşırılığın önlenmesi çerçevesinde daha yakından takip edecek, aşırılığı yaydığını düşündüğü kuruluşları kapatabilecek.
Hükümetin yeni stratejiyi anlattığı 40 sayfalık raporunda, aşırılıkla mücadele için dört konuya odaklanılacağı belirtildi. Bu konular, aşırı ideolojiyle mücadele, aşırılığa karşı çıkanlarla birlikte ortaklıklar oluşturma, aşırıcılara engel olma ve daha uyumlu toplumlar inşa etme olarak sıralandı.
Stratejinin amacının, insanların aşırılıktan zarar görmelerini önlemek olduğu belirtilirken, "Buna ulaşmak için aşırıcılarla mücadele eden herkesle ortaklıklar oluşturacağız" denildi. Hükümet bu kapsamda, bazı Müslüman gruplar için 5 milyon sterlin kaynak ayıracak.
Nakdi ve ayni yardım şeklinde kullandırılacağı belirtilen kaynak, hükümetin "tehlikeli" diye nitelendirdiği söylemlere alternatif oluşturacak gruplara ulaştırılacak. Bu kapsamda sosyal medya eğitimleri verilmesi, internet siteleri kurulması ve belli projelere destek sağlanması öngörülüyor.
"Aşırılık Analiz Birimi"
Yeni strateji çerçevesinde ayrıca İçişleri Bakanlığı içerisinde "Aşırılık Analiz Birimi" oluşturulacak. Bu birimle hükümet kurumlarına ve kamu sektörüne aşırılıkla mücadele konusunda destek verileceği ve birimin Dışişleri Bakanlığı ile yakından çalışacağı belirtildi.
Stratejinin detaylandırıldığı raporda İslami aşırılığa da değinildi. İslamiyet ile İslami aşırılık arasında farklılık olduğu belirtilen stratejide, "İslami aşırıcıların ideolojisini anlamak ve mücadele etmek için İslami düşüncenin belli unsurlarının nasıl saptırıldığını anlamak önemli" denildi. Sadece İslami aşırılıktan bahsedilemeyeceği, aşırı sağ ve Nazi yanlısı grupların da aşırılık kapsamına girdiği vurgulandı.
Stratejiyle İçişleri Bakanlığı yeni bir iletişim ağı da oluşturacak. Böylece bulundukları topluluklarda hali hazırda aşırılıkla mücadele edenler bir araya gelerek ortak hareket edebilecek.
Ebeveynler, pasaportları iptal ettirebilecek
İngiliz Hükümeti vatandaşlık kurallarını gözden geçirerek, Birleşik Krallık vatandaşı olmanın şartlarından biri olan "iyi karakterli olmak" kriterini kuvvetlendirerek, kişinin aşırılıkla bağlantısı olup olmadığını araştıracak.
Ayrıca ülkede yayıncılığı denetleyen Ofcom kuruluşuyla aşırıcı görüşlerin yayılmasının önlenmesi için yakından çalışılacağı ve aşırıcı görüşler yayan ya da aşırılığa destek veren kuruluşların yasaklanacağı ve kapatılacağı kaydedildi. Bu çerçevede internet sağlayıcısı şirketlerle de yakından çalışılacak ve "sakıncalı" görülen içeriklerin kaldırılması istenilecek.
Yeni strateji kapsamında ayrıca aileler, çocuklarını radikalleşmeden korumak için pasaportlarına el koyabilecek ve iptal edebilecek. İngiliz Hükümeti 16 yaşından küçük çocuklar için geçerli bu kuralın, yıl sonuna kadar 16 ve 17 yaşındakiler için de genişletileceğini bildirdi.
İngiltere'den Suriye ve Irak'a yaklaşık 700 İngiliz vatandaşının DAEŞ saflarında savaşmak için gittiği tahmin ediliyor. Gidenler arasında genç kızlar ve kadınlar da bulunuyor.
2011'den bu yana yürürlükte olan hükümetin "Prevent" isimli stratejisiyle de ülkede aşırılıkla mücadele ediliyordu ancak bu strateji kimi zaman yeterli bulunmuyordu.
Birleşik Krallık'ta yaklaşık 3 milyon Müslüman yaşıyor. Bu sayının 2030 yılına kadar 5 buçuk milyona ulaşması öngörülüyor.
Son Dakika › Güncel › İngiliz Hükümeti'nden Yeni Aşırılıkla Mücadele Stratejisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?