İnsan Hakları İzleme Örgütü, Fransa'nın kuzeyindeki liman kenti Calais'deki göçmenlerin polis şiddetine maruz kaldığını belirtti.
Örgüt, Calais'deki göçmenlerin maruz kaldığı insan hakları ihlalleriyle ilgili rapor yayımladı. Raporda, Calais'deki polislerin görevlerini kötüye kullandığı, göçmenlerin polis tarafından fiziksel şiddete maruz kaldığı kaydedildi.
Raporda, kötü koşullarda yaşayan ve açlıkla mücadele eden göçmenlerin bir de Fransız polisi tarafından kötü muamele gördüğünün altı çizildi. Örgüt, bu konularla ilgili İçişleri Bakanlığı'nın acilen soruşturma başlatmasını istedi.
Rapordaki eleştirilerin ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise örgütün rapordaki iddiaları araştırma zahmetinde bulunmadığını söyledi.
Raporun tek taraflı hazırlandığına işaret eden Cazeneuve, örgütün yalnızca göçmenlerin değil polis güçlerinin de ifadesine başvurması gerektiğinin altını çizdi. Fransız bakan, suçlamalarla ilgili soruşturma başlatılabilmesi için örgüte somut kanıtlar bulması çağrısında bulundu.
Örgütün bire bir temasa geçtiği göçmenlerin ifadelerine dayanarak hazırlandığı belirtilen raporda, Pas-de-Calais Valisi Denis Robin'in açıklamalarına da yer verildi. Robin, iddiaları yalanlayarak, göçmenlerin vücutlarında tespit edilen darp izlerinin, İngiltere sınırını geçmek için bindikleri kamyonlardan düştüklerinde ya da göçmenlerin kendi aralarında ettikleri kavgalar sırasında oluştuğunu savundu.
Hedef İngiltere -
Yaklaşık 15 yıldır devam eden Calais şehrindeki göçmen sorunu, Afganistan, Sudan, Eritre, İran gibi ülkeleri siyasi ve ekonomik nedenlerle terk etmek zorunda kalan ve son çare olarak İngiltere'ye yasa dışı yollarla girmek isteyen 2 bin 500 kişinin gelişiyle yeni bir boyut kazanmıştı.
Kaçak göçmenler, Manş Denizi'nden İngiltere'ye geçen tırlara gizlice binip karşıya geçmeye çalışıyor. Liman kenti Calais'den İngiltere'ye yılda 10 milyon yolcu ve 1,8 milyon ağır vasıta gidiyor.
Fransa hükümeti, son günlerde İngiltere'ye geçmek isteyen kaçak göçmenlerin 5 metre uzunluğundaki güvenlik tellerini aşarak limandan geçen kamyonlara zorla binmeye çalışması üzerine ek güvenlik önlemleri almıştı. Eylül ayında ise İngiltere ile Fransa, kaçak göçle mücadele için ortak bir fon oluşturmuş ve 3 yılda 15 milyon avro mali kaynağın fona aktarılacağı duyurulmuştu.
Fransız yerel makamları, göçmen nüfusunun son aylarda hızla arttığı Calais'de yıl başından bu yana çoğunluğu Afrikalı 7 bin 500 kişinin İngiltere'ye geçmeye çalışırken yakalandığını açıklamıştı. Calais'de üç göçmen kampı da mayıs ayında polis tarafından uyuz salgını gerekçe gösterilerek boşaltılmıştı. - Arkansas
Son Dakika › Güncel › İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Fransa'ya Eleştiri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?