Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanları, aybaşında sınır karakollarına düzenlenen saldırılardan sonra çatışmaların patlak verdiği Myanmar'ın Arakan eyaletinde Müslümanlara ait yerleşim yerlerinin kundaklanmasının ardından hükümete, bölgede artan ihlallere yönelik önlem alma çağrısında bulundu.
BM İnsan Hakları Özel Raportörü Yanghee Lee, şiddete son verilmesi çağrısında bulunulmasına rağmen saldırıların devam ettiğini belirtti.
Lee, "Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii, gerekli soruşturmaların yürütülmesi çağrısında bulunurken, somut deliller elde edilene kadar kimsenin suçlanmamasını istedi." dedi.
Saldırganları bulmak adına hükümet tarafından başlatılan güvenlik operasyonları kapsamında gerçekleşen yargısız infazlara ve keyfi tutuklamalara dair çok sayıda ihbar aldıklarını söyleyen Yanghee Lee, asıl sorunun gerçek resmin değerlendirilmesi için erişim eksikliği olduğunun altını çizdi.
Lee, güvenlik operasyonları nedeniyle insani yardımların bölgeye girişinin kısıtlandığını söyledi.
BM Keyfi ve Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard da evlerin ve camilerin yakıldığına, belli profildeki kişilerin toplandığına ve vurulduğuna dair haberlerin korkutucu ve kabul edilemez olduğunu belirtti.
Callamard, "Yetkililer, suçun ciddiyetine dayanarak şüphelilere ateş ederek kendilerini haklı çıkaramaz. Onların ülkedeki faili meçhul cinayetleri önlemek için somut tedbirler alma görevi var, sürdürme değil." şeklinde konuştu.
Burma İnsan Hakları Ağı (BHRN) Başkanı Kyaw Win de raporların, askerlerin Arakanlı kadınlara tecavüz ettiğini ortaya koyduğunu dile getirdi.
Win, "Siviller, askerler şehre girdiğinden bu yana Maungdaw'da en az 10 Arakanlı kadının tecavüze uğradığını kaydetti. Bu raporları, bağımsız doğrulamak zor olsa da raporlar gelecekteki soruşturmalar için güçlü kanıtlar içeriyor." dedi.
İnsan hakları örgütleri, dün Myanmarlı yetkililerden Arakan eyaletinin kuzeyine giriş yasağının kaldırılmasını talep etmişti.
Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları Müdürlüğü, Arakan'ın kuzeyinde 9-21 Ekim tarihlerinde çıkan çatışmalar nedeniyle yaklaşık 13 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını, bu kişilerin bir bölümünün Budist manastırlarına ve komşu köylere sığındığını açıklamıştı.
Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 9 polis, 4 asker ve 16 sivil ölmüştü.
Myanmar hükümeti, bölgedeki sınır karakollarına yönelik saldırılarla başlayan çatışmalardan Rohingya Dayanışma Örgütü'ne bağlı Aka Mul Mücahidin örgütünü sorumlu tutmuştu. Ülkedeki Müslüman kuruluşlar saldırıları kınamıştı.
Sınır karakollarının bulunduğu Maungdaw ve Yathay Taung kasabalarında nüfusun çoğunluğunu, BM tarafından "dünyada en fazla zulüm gören topluluk" olarak tanımlanan Arakan Müslümanları (Rohingyalar) oluşturuyor.
Son Dakika › Güncel › İnsan Hakları Örgütleri Arakan'daki İhlallerin Durmasını İstiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?