İnsanlık Kendisini Yok Ediyor - Son Dakika
Güncel

İnsanlık Kendisini Yok Ediyor

SDSN Türkiye ağının kurulması için başvurular arasından bu göreve layık görülen Boğaziçi Üniversitesi, projenin yürütülmesi sürecinde Columbia Global Centers l Turkey ile işbirliği yapıyor.

27.06.2014 14:18

27-28 Haziran'da Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılacak lansman toplantısının açılış konuşmasını yapan Birleşmiş Milletler SDSN Direktörü, Columbia Üniversitesi Yeryüzü Enstitüsü Başkanı Prof. Jeffrey Sachs "İklim değişimi Türkiye için ciddi bir politik risk" dedi.

Birleşmiş Milletler'in ulusal, yerel ve küresel ölçeklerde sürdürülebilir kalkınma problemlerine, bilim dünyası, sivil toplum ve özel sektörün bilimsel ve teknik uzmanlığı ile çözüm bulmak amacıyla kurduğu Sürdürülebilir Kalkınma Çözümler Ağı'nın Türkiye programı Boğaziçi Üniversitesi'nde açıldı.

SDSN Türkiye'nin açılışı dolayısıyla konunun uzmanları Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen konferansta buluştu. Konferans açılışında konuşan SDSN Türkiye Onursal Başkanı Prof. Dr. Üstün Ergüder, küresel düşünüp yerel hareket etmenin önemine vurgu yaparak, projenin temel amacının başarılı sürdürülebilir kalkınma çözümleri gerçekleştirmek ve bu konuda teknik uzmanlık sağlamak olduğunu ifade etti.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ise yaptığı konuşmada projenin Boğaziçi Üniversitesi'nin sosyal sorumluluk anlayışı ile uyumuna dikkat çekerek, "Küresel ölçekte sürdürülebilir kalkınmaya çok büyük önem veriyoruz. SDSN Türkiye ile amacımız özel sektörü, kamuyu ve STK'ları sürdürülebilir kalkınma bağlamında bir araya getirip paylaşım sağlamaktır." dedi.

Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Direktörü Jeffrey Sachs ise açılış konuşmasında dünya nüfusunun ve ekonomik büyüklüğün geldiği nokta itibarıyla sorunların iyice karmaşık bir hal aldığını belirterek dünya ekonomisini ellerinde bulunduran çok uluslu şirketlerin sorunların çözümü için sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. Birleşmiş Milletler'in SDSN'yi kurma amacını toplumsal, ekolojik ve ekonomik açıdan kitlelerin yaşamını iyileştirmek olduğunu belirten Sachs "İnsan türü dünyaya geldiğinden beri dünyayı yok ediyor ama şu anda öncekilerle kıyaslanamaz oranda yok edici olduk. İnsanoğluna çevreyi, havayı, okyanusları değiştirebileceği 2000 yıl önce söylense hayal gibi gelirdi. Bu bilgi ve teknoloji devrimi bize zarar verebileceği gibi yararlı yönde de kullanılabilir. Örneğin 1977 yılında güneşle üretilen 1 watt'lık enerji 77 dolara mal olurken şimdi 74 sente mal oluyor." dedi.

Suriye'deki çatışmalar iklim değişiminin sonucu

Sachs, Suriye ve Anadolu'nun büyük kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu hatırlatarak Suriye'de yaşanan sorunların kuraklıkla da ilgili olduğuna dikkat çekti. "Krizleri ekolojik krizler olarak göremiyoruz. Bunu şiddet başladıktan sonra görmeye başlıyoruz." diyen Sachs, "Suriye'de 160 bin kişi hayatını kaybetti. Ama askeri bir yaklaşımla bu sorunu çözemeyiz. Gıda güvenliği, ekonomik kalkınma ve istihdam gibi çok daha temel konulara eğilerek bu sorunu çözmeliyiz." diyerek ABD'nin artık askeri operasyonlarla bu krizleri çözülemeyeceğini anlaması gerektiğini ifade etti.

İklim Değişimi Türkiye İçin Ciddi Tehdit

Türkiye'nin ekolojik olarak riskli bir bölgede olduğunu ifade eden Sachs, "Türkiye, çok hassas ve kırılgan bir iklime sahip ve küresel iklim değişikliğinden de çok etkileniyor. Akdeniz'de büyük bir kuraklaşma yaşanacak, artık kışlar daha az yağışlı olurken yazlar da çok kurak geçiyor. 10 bin yıllık medeniyetlerin tarım faaliyetleri tehlike altında. Bozkır iklimi de daha istikrarsız hale gelecek. Türkiye iklim değişikliğini kendisi için çok temel bir konu olarak algılamalı." dedi.

Çin ve ABD'nin gezegenimiz için temel karar verici konumunda olduğunu belirten Sachs ancak bu ülkelerin işbirliği içine girmeyi reddettiğini, Türkiye gibi ülkelerin bu ülkeleri teşvik etmesi gerektiğini vurguladı.

Eylül 2014'te sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin belirleneceğini söyleyen Sachs, insanlığın kaderi sadece diplomatlara bırakılmamalı ve siyasilerin bu işi ciddiye almalarını sağlamalıyız dedi.

Boğaziçi Üniversitesi'nde iki gün sürecek konferansta 'sürdürülebilir yeşil kampüs oluşumu', 'sürdürülebilir kent', 'sürdürülebilir tarım' ve 'sürdürülebilir turizm' başlıklı paneller düzenlenecek.

Türkiye ve dünyada tanınmış isimlerin konuşmacı olarak katıldığı konferansa Deniz Temiz Derneği (TURMEPA), Dünya Doğayı Koruma Derneği'nin (WWF) gibi sivil toplum örgütleriyle birlikte, üniversite ve özel sektör temsilcileri yer aldı. Ayrıca Trier Üniversitesi'nde Sürdürülebilir Kalkınma üzerine çalışmalar yapan Dr. Michael Knaus, Ziraat Mühendisleri Odası eski başkanı ve Milletvekili Gökhan Günaydın, Kalkınma Atölyesi Genel Sekreteri Ertan Karabıyık, Doğa, Macera & Sürdürülebilir Turizm Komitesi Başkanı Ayfer Kuralay'ın aralarında bulunduğu pek çok isim konferansta konuşma yapacak.

Açılış etkinliğinin ardından ise Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı, SDSN-Türkiye programı ile Türkiye'deki üniversiteleri, sivil toplum örgütlerini ve özel sektörü bir araya getirerek, uzun soluklu bir eylem planı oluşturmayı hedefliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İnsanlık Kendisini Yok Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement