İran ve Uaek Arasındaki Nükleer Müzakereler - Son Dakika
Güncel

İran ve Uaek Arasındaki Nükleer Müzakereler

İran ve Uaek Arasındaki Nükleer Müzakereler

İran ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) arasındaki müzakerelerde bazı konularda uzlaşıya varılsa da nihai bir netice elde edilemediği bildirildi.

18.01.2013 21:10

İran ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) arasındaki müzakerelerde bazı konularda uzlaşıya varılsa da nihai bir netice elde edilemediği bildirildi.

İran'ın UAEK'daki Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, UAEK yetkilileriyle Tahran'da iki gün süren yoğun müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Devlet televizyonu IRINN'ın da aktardığı açıklamaya göre, Sultaniye,

"Müzakerelerin dostane ve ileri dönük bir atmosferde yapıldığını" belirtti.

Sultaniye, müzakere konularının, "hassas ve karmaşık" olduğuna değinerek, bir ifade ya da cümle üzerinde bazen saatlerce tartışıldığını vurguladı.

UAEK müfettişlerinin son 10 yılda aralıksız olarak uranyum zenginleştirilen de dahil tüm nükleer tesislerde denetlemelerde bulunduğunu dile getiren Sultaniye, şu an yürütülen müzakerelerin asılsız iddia ve suçlamalarla ilgili olduğunu savundu.

Sultaniye, UAEK temsilcilerine 2005'te Tahran'daki Parçin tesislerini de inceleme izni verildiğini, araştırmalar sonunda buraya ilişkin iddiaların asılsız olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

"Son müzakerelerde bazı konularda uzlaşıya varıldı ancak nihai bir sonuca ulaşılmadı" diyen Sultaniye, ilkeli ve mantıklı yaklaşımlarının dikkate alınmasıyla genel bir netice elde edilmesinin söz konusu olabileceğini bildirdi.

Sultaniye, Parçin tesisleriyle ilgili bir konunun müzakere edilmediğini, çünkü buraya ilişkin bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerektiğini ancak sonraki süreçte ele alınabileceğini ifade etti.

Parçin tesislerinin denetlenmek istenmesinin, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'ndaki (NPT) taahhütlerden öte bir konu olduğuna değinen Sultaniye, müzakerelerde nihai bir çerçeve belirlenmeden ve bir belge imzalanmadan buranın denetlenmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Ali Asker Sultaniye, "UAEK ile Parçin konusunda bir anlaşmaya varmamıştık ki gelip burayı denetlesinler. Kurumun kendisi bunu daha iyi biliyor" ifadesini kullandı.

İran'ın yarım asırdır nükleer enerji programının içinde olduğunu, uranyum zenginleştirmesi dahil bu alanda kayda değer kazanımlar elde ettiğini belirten Sultaniye, nükleer silahlara karşı olduklarını yineledi.

İran ve UAEK temsilcileri, dün ve önceki gün Tahran'da müzakerelerde bulunmuş, 12 Şubat'ta yeniden bir araya gelmeye karar vermişti.

Muhabir: Kerim Gülbetekin

Yayıncı: Murat Taydaş - TAHRAN

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran ve Uaek Arasındaki Nükleer Müzakereler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement