Birleşik Krallık'ta geçen hafta yapılan genel seçimle tek başına iktidar olan Muhafazakar Parti'nin lideri ve Başbakan David Cameron ile seçim sonucu İngiliz Parlamentosu'na 56 milletvekili sokan İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri ve İskoç bölgesel hükümetinin Başbakanı Nicola Sturgeon bir araya geldi.
İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da yapılan görüşmenin gündeminde İskoç Parlamentosu'na daha fazla yetki devri konusu bulunuyor. 7 Mayıs'taki genel seçimden sonra Cameron ile Sturgeon arasında yapılan ilk yüz yüze görüşme öncesi Sturgeon açıklamalarda bulundu.
İngiliz hükümetine yönelik "yapıcı ve iş birlikçi bir yaklaşımları olduğunu" belirten Sturgeon, "Geçen hafta da söylediğim gibi, Londra'nın İskoçya'ya yönelik tavrı hem kamu harcamaları hem de İskoçya'ya daha fazla yetki konusunda aynen korunamaz" dedi.
İngiltere Başbakanı Cameron ise daha fazla yetki konusundaki yasanın 27 Mayıs'ta İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in parlamentoda okuyacağı hükümet programında yer alacağını söyledi. Ancak Cameron yetki devri konusunda geçen yıl İskoçya'nın bağımsızlık referandumundan önce oluşturulan "Smith Komisyonu"nun önerilerinden dışarı çıkmak istemiyor. Bu komisyon, İskoçya'nın Londra'dan bağımsız olarak gelir vergisi oranlarını belirlemesi gerektiği tavsiyesinde bulunmuştu.
Nicola Sturgeon ise bunun yeterli olmadığını, maaşlar, sosyal refah, iş vergisi, ulusal sigorta gibi konularda da İskoçya'ya yetki devrinde bulunulması gerektiğini dile getiriyor.
İskoçya'nın bağımsızlığı konusunun ise şimdilik görüşmenin gündeminde olmadığı görülüyor. Ancak Sturgeon, İngiltere, Avrupa Birliği'nden çıkma kararı alırsa, birlikten yana olan İskoçya'nın yeni bir bağımsızlık referandumunu gündeme taşıyabileceğini ifade ediyor.
1999 yılında kurulan İskoç özerk parlamentosu, eğitimden sağlığa, tarımdan sanata kadar bazı alanlarda kendi politikalarını uygulayabiliyor ancak İngiliz parlamentosunun İskoç milletvekilleri üzerinde vergilendirme, sosyal refah, dış politika, savunma, göç, kamu yardımları, enerji gibi birçok konuda söz hakkı bulunuyor.
İngiltere Başbakanı Cameron geçen yıl yapılan bağımsızlık referandumundan "hayır" kararı çıkarsa, İskoçya'ya daha fazla yetki verileceği vaadinde bulunmuştu. İskoçya da geçen yıl 18 Eylül'de yapılan bağımsızlık referandumunda seçmenlerin yüzde 55'i bağımsızlığa "hayır" demiş, yüzde 45'i ise bağımsızlıktan yana oy kullanmıştı.
Son Dakika › Güncel › İskoçya'ya Daha Fazla Yetki Devri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?