İsrail Eski Başbakanı Moshe, Çanakkale Gazisi Çıktı - Son Dakika
Güncel

İsrail Eski Başbakanı Moshe, Çanakkale Gazisi Çıktı

İsrail Eski Başbakanı Moshe, Çanakkale Gazisi Çıktı

Edirne Büyük Sinagogda 'Çanakkale Savaşı ve Osmanlı Yahudileri' sergisinde fotoğrafları yer alan Yahudi Subay Moshe Sharett'ın daha sonra İsrail'in ikinci başbakanı olduğu ortaya çıktı.

11.06.2016 17:33

Edirne Büyük Sinagogda 'Çanakkale Savaşı  ve Osmanlı Yahudileri' sergisinde fotoğrafları yer alan Yahudi Subay Moshe Sharett'ın daha sonra İsrail'in ikinci başbakanı olduğu ortaya çıktı.

Edirne'de geçtiğimiz yıl onarılıp açılışı yapılan Avrupanın en büyük sinagogunda Türk Musevi Cemaati tarafından, Çanakkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mithat Atabay'ın çalışmalarından oluşan, 'Çanakkale Savaşı ve Osmanlı Yahudileri' fotoğraf sergisi açıldı. Çanakkale Savaşı'na katılıp Türk cephelerinde savaşanların fotoğrafları ve biyogrofilerinin yer aldığı sergide en dikkat çekici Üsteğmen Moshe Sharett fotoğrafı oldu. Çanakkale Savaşında Üsteğmen olarak cephede savaşan Moshe Sharett'in daha sonra 1 yıl süreyle İsrail'da Başbakanı olarak görev yaptığı ortaya çıktı.

Çanakkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mithat Atabay'ın hazırladığı fotoğraf ve bilgilerine göre, Çanakkale cephesine savaşa katılan Yahudi askerlerin isimleri ve hiyakayeleri sergide yer alıyor. Orduda bir dönem tercümanlık yapan Üsteğmen Sharett, savaş sonrası Tel Aviv'e dönerek İsrail'in ilk Başbakanı David Ben Gurion'un ardından 1954-55 yıllarında başbakanlık yaptı. Ardından yine iktidara gelen David Ben Gurion'un başbakanlığı dönemde ise iki yıl Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Sergide ayrıca Çanakkale Savaşı'nda paşa olarak görev yapan, Eliyas Kohen Paşa, İzak Molho Paşa, Gelibolulu Efraim Ben Varon'un fotoğrafları ve hikayeleri yer alıyor.

- Edirne

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İsrail Eski Başbakanı Moshe, Çanakkale Gazisi Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement