İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran, İstanbul'da yaşayan Arap aydınlar arasında çok iyi sanatçılar, edebiyatçılar, kültür insanları bulunduğunu ancak Türkiye'de faaliyet alanı bulamadıklarından şikayetçi olduklarını belirterek, "Biz bu alanları da açacağız çünkü bizim de istifade edebileceğimiz sanatçılar, edebiyatçılar var. Onlar da bizim kültürümüzden istifade etsinler istiyoruz. 7 yıldır devam eden ve daha ne kadar devam edeceği bilinmeyen bir birlikteliğin, sağlıklı kültürel zeminlere oturmasını arzu ediyoruz." dedi.
Duran, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığınca 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen, "İstanbul'da Yaşayan Arap Aydınlar Çalıştayı"nın kapanışında yaptığı konuşmada, bu toplantılardan gerekli notları çıkardıklarını dile getirdi.
Türkiye'de 7 yılın sonunda bu çalıştay düzenlendiği için birtakım haklı eleştirilerin olduğunu ifade eden Duran, "7 senede dünyaya birşeyi gösterebildik. Tarihçilerimizin konuşmalarında bazı notlar vardı. Özellikle 1. Dünya Savaşı'ndan sonra bölünen kardeşliğimizin üzerine birtakım projelere maruz kaldık. Hem ülkelerimiz bölündü, suni sınırlar çekildi. Hem de zihinlerimize birtakım sınırlar çizilmeye çalışıldı. Birbirimize karşı hiç yaşanmamış, hiç hissedilmemiş duygular tarih kitaplarında yer alarak, bir husumet ortamı oluşturulmaya çalışıldı. Bu zihinsel sınırlar gerek kültürel, gerek mezhepsel, gerekse etnik olan ve inancımızla hiç örtüşmeyen sınırlardı." diye konuştu.
"Türkiye olarak 3,5 milyon kardeşimizi ağırlıyoruz"
Batı'nın kendi ülkelerinin Avrupa Birliği projesi gibi projelerle kaldırdığını belirten Duran, "Batı, bizim ülkelerimize ise sınırlar çizdi, halen de çizmek için küçülen ülkeleri daha da küçültmek için birtakım projeler içinde. Çok şükür ki 7 yıldır biz çeşitli Arap ülkelerinden gelen kardeşlerimizle sorunsuz bir şekilde, o ümmet bilinciyle o kadim eski kültürümüzle birlikte gayet huzurlu bir şekilde yaşıyoruz. Batının sınırlı sayıda almaya çalıştığı göç sorununda Türkiye olarak 3,5 milyon kardeşimizi ağırlıyoruz. Keşke kültür konusuna da biraz önem verebilseydik çünkü toplumları yönlendiren kültür ve siyaset insanlarıdır. Bundan sonraki süreçte ortak çalışmalar yapmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı için çalıştayın çok verimli geçtiğini aktaran Duran, iletilen notları aldıklarını ve bir çoğunu gerçekleştirmek istediklerini söyledi.
Çalıştayın en önemli konularından birinin ortak sivil toplum kuruluşlarının oluşturulması olduğunu anlatan Duran, "Kültür hareketi daha çok sivil toplum kuruluşları üzerinden yürüyor. Bunun üzerine de yoğunlaşacağız." dedi.
Konuşmasının ardından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan Duran, katılımcılara günün anısına hediye takdim etti.
Duran, toplantıdan sonra AA'ya yaptığı değerlendirmede, yaşanan Suriye krizi sonrası yaklaşık 7 yıldır 3,5 milyon Arap'ın Türkiye'de yaşadığını, olumlu veya olumsuz birtakım kültürel etkileşimlerin olduğunu ifade etti.
"İçlerinde çok iyi sanatçılar, edebiyatçılar, kültür insanları var"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı olarak bu etkileşimlerin daha sağlıklı yürütülmesi ve ortak paydaların tespit edilip, bu yönde çalışmalar yapılması gerektiği kanaatiyle söz konusu çalıştayı düzenlediklerini anlatan Duran, İstanbul'da yaşayan yaklaşık 150 Arap aydının bu çalıştaya katıldığını söyledi.
Çalıştayda çok güzel değerlendirmelerin yapıldığını dile getiren Duran, sözlerine şöyle devam etti:
"Bizim eksik olduğumuz, göremediğimiz yanlarımızı da gördük. Somut projelerle bunları gerçekleştirmek istiyoruz. Türkiye olarak 7 yıldır çok güzel bir sınavı dünyaya gösterdik. 3,5 milyon mülteci ile bir arada sorunsuz bir şekilde yaşamayı öğrettik dünyaya. Batı ülkeleri sayı ile mülteci kabul ederken biz sınırlarımızı açmıştık. Bugüne kadar ciddi bir sorun olmadan, bu sorunla yüzleştik toplum olarak.
İçlerinde çok iyi sanatçılar, edebiyatçılar, kültür insanları var ve Türkiye'de faaliyet alanı bulamadıklarından şikayetçi oldular. Biz bu alanları da açacağız çünkü bizim de istifade edebileceğimiz sanatçılar, edebiyatçılar var. Onlar da bizim kültürümüzden istifade etsinler istiyoruz. 7 yıldır devam eden ve daha ne kadar devam edeceği bilinmeyen bir birlikteliğin, sağlıklı kültürel zeminlere oturmasını arzu ediyoruz. İnşallah bu çalıştay bunun başlangıcı olacak. Bundan sonra da somut projelerle daha sağlıklı birliktelikler oluşturacağız."
Son Dakika › Güncel › İstanbul'da Yaşayan Arap Aydınlar Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?