İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 42.İstanbul Müzik Festivali, bu yıl da müzikseverleri etkileyici bir programla karşılıyor. Festival sponsorluğunu 2006 yılından bu yana Borusan Holding'in üstlendiği İstanbul Müzik Festivali, bu yıl "Doğanın Şarkısı" temasıyla 31 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Toplam 26 etkinliğin gerçekleştirileceği ve 800'e yakın yerli ve yabancı sanatçının ağırlanacağı 42.İstanbul Müzik Festivali'nde önemli yenilikler de yer alıyor. 42.İstanbul Müzik Festivali, doğanın sesini sadece tematik eserler yoluyla değil, bu yıl ilk kez açıkhavada gerçekleştireceği "Pazar Klasikleri" konserlerinde de müzikseverlere ulaştıracak.Öte yandan Fazıl Say festivalin eser siparişi üzerine, Türkiye edebiyatında bir dönüm noktası sayılan Sait Faik Abasıyanık'ı ölümünün 60.yılında notalarda ölümsüzleştirilecek özel bir eser hazırladı. Eserin dünya prömiyeri 25 Haziran 2014 tarihinde Sait Faik Abasıyanık'ın yaşamının büyük bir bölümünü geçirdiği Burgazada'da yapılacak.Festivalin önemli etkinliklerinden bir diğeri ise tüm dünya için ilham verici bir örnek oluşturan El Sistema'nın içinden yetişmiş yeteneklerden biri olan müzik direktörü Christian Vásquez'in yönetimindeki 240 kişilik Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası'nın vereceği konser olacak.
-BORUSAN: "SANATIN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜNE İNANIYORUZ"-
Festival programı, İKSV'nin resmi konaklama sponsoru Martı İstanbul Hotel'de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıda konuşan Borusan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Borusan Kocabıyık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi "2014 hem Borusan hem de Borusan Kültür Sanat için büyük önem taşıyor. Holdingimiz bu yıl kuruluşunun 70. yılını, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası da 15.yaşını kutluyor. Borusan'ın toplumun kültür ve eğitim seviyesini yükseltmek adına doğrudan ya da dolaylı olarak gerçekleştirdiği çalışmaların sürekliliğini sağlayabilmek ve bu çalışmaların güzel meyvelerini alabilmek, kurucumuz Asım Kocabıyık'ın vizyonu ve Borusan'ın kurum felsefesinin özüne işleyen anlayışını devam ettirmeyi görev edinen biz ikinci kuşak için gurur verici.2013 her açıdan ülkemiz için sınayıcı bir yıl oldu. Tüm bu toplumsal hareketliliğin içinden birlik ve beraberlik duygusuyla, farklılıkları hor görmeyen, aksine bunu kucaklayan bir anlayışla çıkmayı diliyoruz. Bu uğurda sanatın birleştirici gücünün de her zamankinden daha büyük önem taşıdığını düşünüyoruz. Dileğimiz, festivalimizin bu önemli değerleri sanatla gündemimize başarıyla taşıması" dedi.
-İLK KEZ PAZAR KLASİKLERİ VE ÜCRETSİZ-
İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak ise konuşmasında "Doğanın Şarkısı" teması üzerine kurgulanan 42. İstanbul Müzik Festivali'nde, doğanın sesinin sadece tematik eserler yoluyla değil, bu yıl ilk kez açıkhavada gerçekleştirilecek "Pazar Klasikleri" konserleriyle de müzikseverlere ulaştırılacağını söyledi. Yeşim Gürer Oymak "Festivalde bu yıl, senfoni ve oda orkestraları, vokal müzik konserleri, oda müziği, resitaller ve "Pazar Klasikleri' olmak üzere baroktan çağdaş müziğe uzanan toplam 26 etkinlik yer alıyor. Ayrıca, konser öncesi sohbetler, konser programı üzerine anlatılar da devam edecek. Bu yıl klasik müziği kapalı mekânlardan çıkararak açık havaya taşıyacağız. "Pazar Klasikleri' başlığı altında İstanbul'un çeşitli mekânlarında ücretsiz konserler gerçekleştireceğiz" dedi. Festivalin 2011 yılından bu yana, Türkiyeli ve yabancı bestecilere eser siparişi vererek, çağdaş müzik repertuvarını zenginleştirme yönünde önemli çalışmalar yaptığını anlatan Yeşim Gürer Oymak, birçok festival ve orkestranın artık İstanbul Müzik Festivali'ni eser sipariş eden bir kurum olarak tanıdığını vurguladı ve bu yıla özel yeni eser siparişleri olduğuınu söyledi. Yeşim Gürer Oymak'ın verdiği bilgiye göre, 42. İstanbul Müzik Festivali bu yıl "Doğanın Şarkısı" teması üzerine kurgulandı. Festival, Ahmet Adnan Saygun'un "Bir Orman Masalı" adlı eserine gönderme yapacak, genç viyolonselci Dorukhan Doruk'a, şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın eşlik edeceği açılış konseriyle başlayacak. Yeşim Gürer Oymak, Festival boyunca nehirlerin çağlayarak akışını, denizin dalgalarını, kuşların cıvıltısını, heybetli dağların müziğini dinleyecek olan sanatseverlerin, sanatın en büyük ilham kaynağı olan doğanın karşı konulmaz gücünü müzik yoluyla yeniden hatırlayacaklarına dikkat çekti.
-800'E YAKIN YERLİ VE YANANCI SANATÇI AĞIRLANACAK-
42.İstanbul Müzik Festivali aralarında, Steven Isserlis, Isabelle van Keulen, Alexander Raskatov, Nelson Freire, Pepe Romero, Krzysztof Penderecki, Xavier de Maistre, Yuja Wang gibi isimlerle dünyanın önde gelen orkestralarından Sinfonia Varsovia ve Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası'nın da aralarında bulunduğu 800'e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul'da ağırlayacak. Programında senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, resitaller olmak üzere toplam 26 konserin yer aldığı festival, bu yıl farklı mekânlarda dinleyicilerle buluşacak. Festivale Burgazada Meydanı'nın yanı sıra Aya İrini Müzesi, Süreyya Operası, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi, İş Sanat Kültür Merkezi, Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall ev sahipliği yapacak. İstanbul Müzik Festivali bu yıl ayrıca "Pazar Klasikleri" başlıklı ücretsiz konserlerle Maçka Cumhuriyet Parkı, İstanbul Oyuncak Müzesi, Sakıp Sabancı Müzesi "Atlı Köşk" Bahçesi ve Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi gibi mekânlarda da müzikseverlere ulaşacak.
-EL SİSTEMA YENİDEN-
Festivalde yer alan bir diğer önemli gençlik projesi ise tüm dünya için ilham verici bir örnek oluşturan El Sistema'nın kurucusu José Antonio Abreu'nun öncülüğünde başlayan Simon Bolivar Müzik Vakfı'nın orkestra eğitim programının en öne çıkan bileşenlerinden biri olan Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası konseri olacak. El Sistema'nın içinden yetişmiş yeteneklerden biri olan müzik direktörü Christian Vásquez'in yönetiminde festivale konuk olan 240 kişilik orkestranın, müziğin gücüne duyulan inancı tazelemek için festivalde unutulmaz bir konsere imza atacağı belirtildi. Venezüella'da başarılı bir ekonomist ve aynı zamanda iyi bir müzik eğitimi görmüş piyanist ve besteci José Antonio Abreu'nun başlattığı ve kendisinin deyimiyle "yoksulluk ve suçla mücadele eden sosyal bir sistem" olan El Sistema, şu an dünyada klasik müzik adına gerçekleştirilen en önemli proje olarak kabul ediliyor. Simon Bolivar Müzik Vakfı'nın orkestra eğitim programının öne çıkan bileşenlerinden biri olan Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası konserine ek olarak bazı ücretsiz etkinilkler de gerçekleştirilecek.
-FESTİVALİN ÖZEL ESER SİPARİŞLERİ-
İstanbul Müzik Festivali dört yıldır, dünyaca tanınmış başarılı bestecilere verdiği eser siparişleriyle, çağdaş müzik repertuvarının her geçen yıl genişlemesine katkıda bulunuyor. Festivalin bu yılki programında da ünlü iki bestecinin yeni eserleri yer alıyor.İstanbul Müzik Festivali'nin siparişi üzerine Alexander Raskatov'un bestelediği "Crying in the Wilderness" adlı yeni yapıtının dünya prömiyeri, 13 Haziran Cuma akşamı Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirilecek. Tamamen Alexander Raskatov'un yapıtlarına adanan gecede Andres Mustonen'in yönetimindeki Sinfonia Varsovia ve Varşova Filarmoni Korosu, günümüzün en önemli viyolacısı Yuri Bashmet'e eşlik edecek. Konserde ayrıca Alexander Raskatov'un Yuri Bashmet'in 50.doğum günü için bestelediği viyola konçertosunun Türkiye prömiyeri de yapılacak.
İstanbul Müzik Festivali, festivalin 40.yılında gerçekleştirilen Mezopotamya Senfoni'sinin ardından Fazıl Say'la tekrar bir araya gelerek çok özel bir projeye imza atıyor. Fazıl Say festivalin eser siparişi üzerine, Türkiye edebiyatında bir dönüm noktası sayılan Sait Faik Abasıyanık'ı ölümünün 60.yılında notalarda ölümsüzleştirilecek özel bir eser hazırladı. Eserin dünya prömiyeri 25 Haziran Çarşamba akşamı Sait Faik Abasıyanık'ın yaşamının büyük bir bölümünü geçirdiği Burgazada'da yapılacak. Eser, 26 Haziran Perşembe akşamı da Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'nde seslendirilecek.
-FESTİVALİN YAŞAM BOYU BAŞARI VE ONUR ÖDÜLLERİ-
42.İstanbul Müzik Festivali'nin "Onur Ödülü", dünyanın önemli orkestraları ve seçkin şefleriyle sürdürdüğü müzik kariyeri ve aynı zamanda Ahmed Adnan Saygun'un eserlerinin dünyaya tanıtılmasına ve sevilmesine öncülük eden Gülsin Onay'a takdim edilecek. Festivalin "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" ise yaşayan en büyük orkestra şeflerinden biri olan Zubin Mehta'ya verilecek. Efsane şefler geleneğinin son temsilcilerinden Zubin Mehta ödülünü, 21 Haziran Cumartesi akşamı Aya İrini Müzesi'nde, arp sanatçısı Xavier de Maistre ile L'Arte del Mondo'nun konserinden önce alacak.
42. İstanbul Müzik Festivali'ndeki konserler biletleri 8 Şubat Cumartesi günü saat 10.00'dan itibaren satışa sunulacak.
Son Dakika › Güncel › İstanbul Müzik Festivali Bu Yıl 'Doğanın Şarkısı' Temasıyla Gerçekleşecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?