İstanbul'un İnşası'nı İstanbul Modern'de İzleyin - Son Dakika
Güncel

İstanbul'un İnşası'nı İstanbul Modern'de İzleyin

İstanbul\'un İnşası\'nı İstanbul Modern\'de İzleyin

Birinci İstanbul Tasarım Bienali kapsamında IABR sergi ve seminerleri devam ediyor.

15.10.2012 18:44

"İstanbul'un İnşası" (Making City İstanbul) adını taşıyan sergi, "5. IABR: Şehrin İnşası" serisinin son sergisi. Sergi, 10 Ekim tarihinde İstanbul Modern'de açılan İstanbul Design Bienali'nin ana sergisi olan "Musibet" kapsamında izleyicilerle buluşuyor…

"Musibet"in küratörü mimar Emre Arolat, IABR'ın gerek çalışma yöntemlerini gerekse "ilk etap şehirler, Amsterdam, Sao Paolo ve İstanbul" gibi ana projelerini ilham veren çalışmalar olarak değerlendirerek, bu çalışmalarını "yeni ve mini bir sergi, adeta bir el kitabı biçiminde" sunmaları için IABR'ı sergiye davet etti.

IABR Direktörü George Brugman, sergiye katılımlarını ve IABR olarak yaklaşımlarını şu sözlerle özetliyor: "Tüm metropoller gibi İstanbul da kendini yakın geleceğe hazırlıyor. Hızla gelişen şehirleşme ve bunun getirdiği ekolojik ve ekonomik sorunlarla İstanbul nasıl bir ortak uyum sağlayacak? Önümüzdeki birkaç yılda şehir planlamacıları, tasarımcılar, politikacılar, kültürel kurumlar, yurttaşlar ve müteahhitler bu konuda ortak bir paydada buluşmalı."

Rotterdam, Sao Paolo, İstanbul: Karşılaştırmalı deneyimler

"Making City İstanbul", sadece bölgeye özgü belli çözümlerle sınırlı kalmayıp, örnek alınabilecek stratejileri, ilham alınabilecek karşılaştırmalı deneyimleri de sunan bir sergi.

Projenin ilk ayağı olan Rotterdam'da konunun öncelikle insan odaklı olması gerektiği gösterildi. Bütün insanların yaşadıkları çevre ile ilgili bilgi derlemede önemli bir role sahip oldukları ele alındı. Sao Paolo örneği ise bize sosyal ve ekolojik çatışmanın ekonomi kartını doğru oynayarak çözülebileceğini gösterdi. Şimdi, IABR Atölye İstanbul çalışması bize ilgili tarafları tek tek incelemektense tarım, su işleri ve ormancılık alanında entegre bir çalışmanın şehirleşme açısından daha etkin olacağını gösteriyor.

"Making City İstanbul" George Brugsman ve Joachim Decleck ortak küratörlüğünde, Hollandalı grafik ve tasarım atölyesi LUST tarafından hazırlanan görsellerle, 13 Aralık 2012 tarihine kadar görülebilir. Sergi, Hollanda ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin 400. Yılı Kutlamaları "NLTR400" kapsamındaki etkinliklerden biridir.

"Making City İstanbul" Semineri

Öte yandan 15 Ekim tarihinde IABR tarafından organize edilecek olan "Making İstanbul Semineri", Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Abboutaleb ve İstanbul'un Arnavutköy ilçesi Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı'nın katılımıyla İstanbul Tasarım Bienali lansman programı içerisinde gerçekleştirilecek. İki yıl sonra 2014'te gerçekleştirilecek olan 6. IABR'in küratörü ve ev sahibi Dirk Sijmons da, IABR İstanbul Atölyesi'nin kuruluş stratejisi ve faaliyet sonuçlarının sunumunu yapacak. Başlangıçta belediye ile işbirliği içerisinde yürüyen atölye çalışmaları kısa zamanda tüm büyükşehir kapsamında dikkat çekti. İstanbul Tasarım Bieanali'nin küratörü mimar Emre Arolat da bu yaratıcı işbirliğinin potansiyeline vurgu yapacak.

Programın öğleden sonraki bölümünde ise "Making City İstanbul" projesinin sürdürülebilirliği, planlamacı, tasarımcı, yüklenici, politikacı, sivil toplum temsilcileri ve diğer ilgililerce uygulamalı olarak ayrıntılı biçimde ele alınacak. Üç projenin kısa birer sunumundan sonra ise Belçika, Hollanda ve Türk tasarımcıların katılımı ile bir açık oturum gerçekleştirilecek. Bu seminer de, Türkiye ve Hollanda arasında ticari ilişkiler kurulmasının 400. yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleşecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İstanbul'un İnşası'nı İstanbul Modern'de İzleyin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement