İtalya'dan Türkiye'nin AB'ye Üyelik Müzakerelerindeki Fasılların Açılması İçin Çağrı - Son Dakika
Güncel

İtalya'dan Türkiye'nin AB'ye Üyelik Müzakerelerindeki Fasılların Açılması İçin Çağrı

İtalya\'dan Türkiye\'nin AB\'ye Üyelik Müzakerelerindeki Fasılların Açılması İçin Çağrı

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine destek olmak amacıyla geçen yıl İtalya'da kurulan "Turkey in Europe Now (Türkiye Hemen Avrupa'da)" adlı dernek, 23 ve 24'üncü fasılların derhal açılması için AB üyesi ülke parlamentoları ve birlik kurumlarına hitaben bir manifesto yayımladı.

08.07.2015 18:27

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine destek olmak amacıyla geçen yıl İtalya'da kurulan "Turkey in Europe Now (Türkiye Hemen Avrupa'da)"

adlı dernek, 23 ve 24'üncü fasılların derhal açılması için AB üyesi ülke parlamentoları ve birlik kurumlarına hitaben bir manifesto yayımladı.

Başkanlığını eski senatör ve KKTC vatandaşı Paolo Amato'nun üstlendiği, onursal başkanlığını ise İtalya'nın eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili ve Radikal Parti kurucularından Marco Pannella'nın yürüttüğü Türkiye Hemen Avrupa'da Derneği, bu amaçla yaptığı girişimlerini sürdürüyor.

Türkiye dostu bazı siyasiler ile İtalyan akademisyen ve gazeteciler gibi aydınların oluşturduğu dernek, bu sabah 28 AB üyesi ülke parlamento ve hükümetleri ile Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi, AB Konseyi, AB Dönem Başkanlığı, Avrupa Komisyonu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, AİHM Başkanı ve Türk Hükümeti ile meclisine birer bildiri gönderdi.

"Demokrasi yolunda yürüyen ve hukuk devletini kabul etmiş olan Akdeniz halklarının katılımıyla AB'nin genişlemesi projesinin tamamlanmasını destekliyoruz" denilen manifestoda, Türkiye gibi büyük bir ülkenin birliğe dahil edilmesinin, dünyaya açık ve çeşitli siyasi, dini ve kültürel görüşlere sahip halkların oluşturduğu federal Avrupa sürecinin temel bir unsurunu teşkil ettiğine inanıldığı belirtildi.

"TÜRKİYE'NİN KATILIM MÜZAKERELERİ REHİN ALINDI"

Bildiride, Türkiye'nin katılım müzakerelerinin, çok uzun yıllardır fasılların yarısından çoğunu bloke eden, böylece giderek artan bir Euro karşıtlığını kışkırtan ve kıtada yeni bir genişleme dalgası yaşanması ihtimaline karşıt bir tutum oluşmasına neden olan yabancı düşmanlığına göz yuman bazı Avrupa başkentlerinin vetolarıyla rehin alındığı savunuldu.

AB'ye derhal katılım umudunun, ileride Türkiye'nin güçlü gerilimlerle karşılaşma riskinin azalmasına da katkıda bulunacağı vurgulanan metinde, AB Konseyi ve Avrupa Komisyonu'ndan, vetoları kaldırılması ve müzakerelerin canlandırılması, 23 (Yargı ve Temel Haklar) ve 24'üncü (Adalet, Özgürlük ve Güvenlik) fasılların derhal açılması talep edildi.

İTALYA HÜKÜMETİNDEN DESTEK

Türkçe, İtalyanca, İngilizce, Fransızca ve Arapça olmak üzere 5 dilde hazırlanan söz konusu bildiri, İtalya parlamentosunun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nin basın toplantısı salonunda açıklandı.

Burada konuşan derneğin genel sekreteri Gazeteci Mariano Giustino, Türkiye'nin ve AB'nin birbirine ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

İtalya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Benedetto della Vedova da, bu girişimlerinden dolayı dernek üyelerine teşekkür ederek, "İtalya Hükümeti'nin, Türkiye'nin Avrupa'da olması gerektiğine ilişkin tutumu hala sürüyor" dedi.

Eski senatör Marco Perduca ise, Türkiye'nin artık bir Osmanlı İmparatorluğu olmadığını, Akdeniz'in en canlı demokrasilerinden biri olduğuna dikkat çekerek, bu ülkenin Avrupa'da olması gerektiğini ifade etti. - Roma

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İtalya'dan Türkiye'nin AB'ye Üyelik Müzakerelerindeki Fasılların Açılması İçin Çağrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement