İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme Anonim Şirketi (İZAYDAŞ) Genel Müdürü Muhammet Saraç, tesis kaynaklı koku nedeniyle geçen yıl koku bariyeri kurduklarını ve daha ileri tedbirler alarak bölge halkını rahatsız etmemeye çalışacaklarını söyledi. Saraç, kanserojen olduğu için tüm dünyada yasaklanan ve İzmit'te bir depoda muhafaza edilen yaklaşık 1500 ton BHC'yi ise burada imkan olmasına rağmen yakmak istemediklerini söyledi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yan kuruluşu olan ve İzmit'te Sefa Sirmen'in başkanlığı döneminde yaptırılan İZAYDAŞ'ın Genel Müdürü Muhammet Saraç; üretim tesisi, evsel ve endüstriyel atıkların berterafı devam eden projeler hakkında açıklamada bulundu. Koku nedeniyle bölge vatandaşlarının zaman zaman rahatsız olduğunu ifade edenSaraç, "Bizim tesisimizde evlerden gelen çöpleri berteraf ediyoruz. Çöpler konteynere, oradan çöp arabasına, daha sonra aktarma istasyonuna ve İZAYDAŞ'a gelene kadar yazın sıcak havalarda çürümüş hale geliyor. 2-3 gün sonra bize gelmiş oluyor. 25 tonluk bir TIR'ı boşaltıyorsunuz, üzerini ezip toprak örtüyorsunuz. Özellikle sıcak havalarda koku kaçabiliyor" dedi.
AŞIRI SICAK NEDENİYLE SIKINTI YAŞANIYOR
Vatandaşların tesislerde koku vanası olduğunu düşüdüklerini söyleyen Muhammet Saraç, böyle bir uygulama olmadığını, geçtiğimiz yıl yaz mevsiminde koku bariyerini devreye almalarına rağmen aşırı sıcak nedeniyle sıkıntı yaşandığını söyledi. Saraç, çevreye yayılan kokunun kesinlikle evsel atık tesisin sahadaki kokusu olduğunu, çevrede oturup çok şikayetçi olanları da tesise davet edip gezdirdiklerini anlattı.
BHC'LERİ YAKMAK İSTEMİYORUZ
Genel Müdür Saraç, daha önce tarım ilacı olarak DDT adı altında haşere ilacı olarak kullanılan, ancak kanserojen olduğu ortaya çıkınca tüm dünyada kullanımı yasaklanınca İzmit'te halen bir depoda muhafaza edilen BHC'lerle ilgili soruya şöyle yanıt verdi:
"BHC'lerle ilgili berteraf çalışmaları yapıldı. Teknik anlamda bu BHC'leri tesislerimizde yakabiliriz ama biz yakmak istemiyoruz. Saatte 20 kilogram BHC yakabilirsiniz. Günde 500 kilo yakarken diğer kapasiteden kaybedeceksiniz ve onun da bir maliyeti var. Dolayısıyla BHC lerin yakılmasıyla ilgili biz bir şey yapmıyoruz. Bildiğim kadarıyla yakın zamanda Almanya'da yakılacak."
2012 KARI 5 MİLYON 308 BİN 603 LİRA
Atık yakmanın 2012 yılında rekorla tamamlandığını söyleyen Saraç, "Atık kabul etmeye başladığımız tarihten 1997 yılından bu yana yakma tesisimize gelen atık miktarı yine büyük artış göstererek 2012 yılını da rekorlarla tamamlamıştır. Ciro 76 milyon 502 bin 676 lira yakmaya gelen tehlikeli atık 36 bin 540 ton ve yakılan tehlikeli atıkta 33 bin 374 ton geçen yılın rekor rakamları da geçilmiştir. 2012 yılında şirketimizin vergi öncesi karı 5 milyon 308 bin 603 lira olarak gerçekleştirmiştir." diye konuştu.
EA,OU(MB/AK) - Kocaeli/ İzmit
Son Dakika › Güncel › İzaydaş Genel Müdürü: İleri Tedirler Alarak Bölge Halkını Rahatsız Etmeyeceğiz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?